Nyheder

Salmonellafrygt på retur

15. april 2014

Danskerne bekymrer sig ikke længere om salmonella i kyllingekød, men selvom det er en sjældenhed i dansk kylling, er udenlandske produkter ligeså inficeret som før.

De fleste danske kyllingeproducenter sætter et “salmonellafri”-mærke på indpakningen. Men det er egentlig overflødigt, for salmonella er udryddet i dansk produceret kylling, og ifølge en forbrugerundersøgelse fra Landbrug & Fødevarer går den danske forbruger heller ikke så meget op i det som tidligere.

Dyrevelfærd er vigtigere end tidligere

I dag går forbrugerne mere op i dyrevelfærd og om kødet er dansk produceret end for blot tre år siden, hvor fødevaresikkerheden var det vigtigste parameter. Dengang gik knap tyve pct af forbrugerne mest op i, om kyllingen var salmonellafri, mens de vigtigste parametre i dag er pris og dansk produktion. Dyrevelfærd er også blevet en anelse vigtigere for forbrugerne end for tre år siden.

Større salmonellarisiko ved svinekød

Ifølge tal fra DTU Fødevareinstituttet har der ikke været nogen kendte salmonellainfektioner fra dansk kyllingekød i hverken 2011 eller 2012 (2013 er ikke opgjort endnu). Det ser noget anderledes ud med dansk produceret svine- og oksekød, hvor salmonella fortsat er et problem.

Det største salmonellaproblem findes dig i importeret fjerkræ, og derfor kan det udgøre en risiko, hvis forbrugerne ikke skelner mellem dansk og udenlandsk kyllingekød.

Salmonella er naturlig

Salmonella er en bakterie, der forekommer naturligt i naturen, og det er kun pga. den danske fødevarekontrols effektive kontrol, at salmonella blandt danske fjerkræproducenter ikke når ud til forbrugerne.

– Der er stadig salmonella rundt om i Danmark, men vores kontrolnet er så fintmasket, at det aldrig kommer ud til forbrugerne. Det er derfor, ingen bliver syge af salmonella fra dansk kyllingekød længere. Men mange forbinder stadig salmonella med kyllingekød. Det er ikke noget, der sådan lige går over. Derfor har vi stadig et stykke arbejde foran os med at informere om, at den store indsats, vi har gjort de sidste mange år, nu har virket, siger chefkonsulent Mie Nielsen Blom fra Landbrug og Fødevarer.

Kilde: Foodculture.dk

Forrige artikelTamiflu er stort set virkningsløs

Næste artikelSeriøst sjov motion!