Mad

Salt – en vigtig del af balancen

20. maj 2016

Du er nok ikke i tvivl om, at du skal passe på med for meget salt. Men salt – og den rette slags – er meget vigtigere end sit ry. Uden salt dehydrerer vi.

Salt er vigtig for mange processer i kroppen, og vi skal have ca. 5 gram om dagen for at erstatte det, vi taber ved f.eks. sved. I gennemsnit når danskerne op på 9 til 11 gram om dagen, så de færreste har problemer med at få salt nok – og deraf det dårlige ry.

Prøv at veje 5 gram af, og se hvor meget det er.

En af de store syndere er færdigvarer, hvor salt tilsættes i store mængder for smagens og effekten skyld. Så det kan altid være på sin plads at se på deklarationen angående salt.

Der kan være meget salt i røget fisk og kød, fabriksfremstillede salater, ost, grøntsags- og fiskekonserves, morgenmadsprodukter, chips samt fastfood. De fleste af os får 80 pct. af vores salt fra industrivarer. For meget salt holder væske tilbage i kroppen, og det kan øge mængden af blod og påvirke nyrer, blodtryk og hjerte. Så vil du have styr på det med salt, bør du lave din mad selv, så ved du, hvad der kommer i.

Mangler vi modsat salt, kan vi ikke danne mavesyre, og vores muskler fungerer ikke optimalt.

Forskel på salt

På verdensplan stammer ca. 70 pct. af saltproduktionen fra stensaltlagre. Resten kommer fra havvand og saltholdige indsøer.

Almindeligt bordsalt

Kommer fra salthorste, spules op og raffineres (“renses” i forskellige processer og behandlet med diverse kemikalier), så der kun er Natriumklorid (NaCl) tilbage. Endelig blandes der diverse tilsætningsstoffer i, så det ikke suger vand til sig og klumper. I dag er salt beriget med jod. Jod bruges til dannelse af hormoner i skjoldbruskkirtlen, som styrer stofskiftet.

Havsalt

Havsalt er ubehandlet og lavet af saltvand, der er inddampet ved solens varme. Saltet smager af mere, så man bruger mindre. Det indeholder mange mineraler, op til 60 forskellige slags – bl.a. naturligt jod, der er godt for stofskiftet.

Lima havsalt er en af de bedste havsalte, efter min mening, og den findes i fin og grov version. Lima var en af de første økologiske producenter, der både så på emballage, fremstillingsmåde og kvalitet – hvilket de løbende tjekker op på.

Himalaya-salt

Himalaya Krystalsalt er et naturligt salt, der indeholder havets oprindelige sammensætning af jordens mineraler og sporstoffer. Endelig blandes der ikke diverse tilsætningsstoffer i.

Himalaya Krystalsalt er dannet ved solens udtørring af et hav for ca. 250 mio. år siden. Under dannelsen af Himalayabjergene blev saltlaget trykket ned under overfladen, hvor det i dag ligger i ca. 500 m dybde, godt beskyttet mod forurening og andre påvirkninger.

Aurion stensalt

Kommer fra urgammel indtørret saltvand fra en salthoste i Tyskland. Det er ikke behandlet, og det er fra en tid, hvor der ikke var forurening. Det er velegnet til honning/salt-brødbagning.

Bolivia-salt

Salt fra Salar de Uyunni i Bolivias Andesbjerge. Her ligger verdens største saltslette. Saltet herfra er ubehandlet og mildt samt indeholder større mineralværdier af kalk og magnesium i forhold til tysk stensalt.

Læsø-salt

Læsø salt laves som middelalder-salt ved sydning (kogning ved 80 grader). Saltvandet tages fra brønde på øens sydlige strandenge, der er saltholdige efter oversvømmelser om vinteren.

Bruges som gourmetsalt samt i hudplejeprodukter med helseegenskaber.

Maldorn-salt

Engelsk havsalt fra Essex, hvis måde at lave salt på har rødder tilbage i middelalderen. Havvand inddampes, og vind og vejr laver en saltlage, hvor resten fordampes på trækul eller i dag på anlæg med naturgas.

Saltet er i en krystalform, som let lader sig findele mellem fingrene eller i maden, og kaldes en af de bedste gastronomiske salte med en frisk og fin smag af mere.

Urtesalt

Der er mange spændende forskellige slags urtesalt, hvor man har kværnet urter og grøntsager i saltet. Sådant salt smager af mere, og kan dermed bruges til at mindske saltindtagelsen.

God i madlavning, eller strøs over maden ved bordet.

F.eks. Rømer urtesalt, Himalaya kryddersalt, Trocomare og Herbamare fra A. Vogel.

Dødehavs-salt

Dødehavet eller Det døde hav har et saltindhold på 31.5 pct., hvor Middelhavet til sammenligning har ca. 3,5 pct. Det døde hav ligger mellem Jordan og Israel 420 meter under havoverfladen med tilløb fra Jordanfloden. Jeg har selv ligget i vandet, og man er i særdeleshed flydende på overfladen. Man skal helst ikke have det i øjnene, så svider det. Saltet har en gunstig indvirkning hudsygdomme som akne og eksem – og er super til fodbad.

Dødehavssaltet kan indsamles på bredden og købes i helsebutikker. Dødehavsprodukter bruges også i cremer og kosmetik.

Spormineraler i vand

I staten Utah i USA ligger en stor ørkensaltsø. Vandet her har samme mineralsammensætning som havvand, men på grund af fordampningen er koncentrationen seks-ti gange højere. Det indeholder naturlige spormineraler, der er letoptagelige. 99.5 pct. af natrium er fjernet.

Den nordlige del af søen er isoleret af ørken, og vandet fra dybderne i denne del af søen er yderst rent og koncentreret.

Af dette ørkenhavvand har man udviklet særlige mineralpræparater – de såkaldte Elektriske Spormineral-dråber, der har vist sig at passe godt til mennesket. Vi mister elektrolytter, når vi sveder i varmen, ved fysisk arbejde og sport, og dråberne er gode til at erstatte tabet, og dermed undgå man at miste energien.

I forbindelse med triathlon og marathon i varme omgivelse har jeg prøvet spormineraler af med gode resultater og hørt gode erfaringer fra andre.

Når man spiser og drikker, kan det tilsættes i vand – en halv teskefuld i det vand, man drikker. En stor del er magnesium, der modvirker krampe. Følg og se brugsanvisningen.

__________

Skær ned med smag

Brug mindre salt og dine smagsløg ændres.

Smag altid på den mad, du selv fremstiller. Måske skal den ikke saltes.

Brug flere friske krydderier.

Brug grøntsagsvand som bouillon.

Brug salt med mere smag og flere mineraler – havsalt, stensalt og urtesalt.

__________

Lav din egen urtesalt

Du skal bruge:

1 dl fint havsalt f.eks. fra Lima

½ teske timian

½ teske merian

½ teske basilikum

½ teske dild

1 teskefuld hvidløgspulver eller samme mængde som pres fra hvidløgspresseren. (Ønsker man ikke hvidløg, udelades det)

Sådan gør du:

Blandingen røres godt sammen, evt. med en hurtig hakker, eller stødes i en morter.

Opbevares i glas med låg. Rystes løs før brug.

__________

Gomasio-sesam drys

Gomasio er spændende krydderisalt, hvor sunde uafskallede sesamfrø er kværnet med salt

Du skal bruge:

2 dl sesamfrø

1 teske urte-havsalt eller havsalt.

Sådan gør du:

Ristes på tør pande, til frøene siger knæk.

Hakkes på hurtighakkeren.

Bruges på kartofler, grønsager og i forskellige retter.

__________

Salt til fodbad

Kender du det: At gå langs en af de mange danske kyster i bare tæer? Det er dejligt i somme perioden og giver fin hud og velvære for tæerne.

Man kan også bruge salt til fodbad derhjemme – og få samme effekt. Du tilsætter blot en håndfuld havsalt til dit varme fodbad og nyder behandling og effekt.

Forrige artikelSpis huden klar til solen

Næste artikelSol og hud: brun og sund, eller rød og ristet?