Vi får jævnligt at vide, at vi skal spare på saltet. Og det er også en god idé – især når det gælder det hvide bordsalt. Men vi behøver faktisk også salt, ligesom vores mad nu en gang smager bedst med et drys.
Selvom de fleste af os får salt i rigelige mængder, er det vigtigt at huske på, at salt også er vigtig for mange processer i kroppen. Vi skal have ca. 5 g pr. dag for at erstatte det, vi taber gennem f.eks. sved. Salt holder også væske tilbage i kroppen. Det kan øge mængden af blod og påvirke nyrer, blodtryk og hjerte.
I mange færdigt fremstillede produkter kan der være meget salt.Der er ingen deklarationspligt i Danmark på salt, så det er en god idé at undgå industriforarbejdet mad, fastfood og chips, der indeholder meget salt. Når du bruger mindre salt, vil dine smagsløg også ændres sig. Du kan prøve at veje det salt, du bruger, så du får et forhold til, hvor lidt eller meget, der skal til. Og huske altid at smage din hjemmelavede mad til – evt. med flere friske krydderier, der kan erstatte noget af saltet.
Der er også alternativer til det almindelige bordsalt, der kan få dine smagsløg og sundhed til at trives bedre med saltet. Vi har lavet en lille saltguide:
Almindeligt salt er raffineret (“renset” i forskellige processer og behandlet med diverse kemikalier), så der kun er natriumklorid (NaCl) tilbage. Endelig blandes der så diverse tilsætningsstoffer i, så det ikke suger vand til sig og klumper. I dag er salt beriget med jod.
Havsalt er ubehandlet og lavet af saltvand, der er inddampet ved solens varme. Saltet smager af mere, så man bruger mindre. Indeholder mange mineraler, op til 60 forskellige slags, med bl.a. naturligt jod, der er godt for stofskiftet.
Himalaya Krystalsalt indeholder havets oprindelige sammensætning af jordens mineraler og sporstoffer samt diverse tilsætningsstoffer. Himalaya Krystalsalt er dannet ved solens udtørring af et hav for ca. 250 mio. år siden. Under dannelsen af Himalaya bjergene blev saltlaget trykket ned under overfladen, hvor det i dag ligger i ca. 500 meters dybde, godt beskyttet mod forurening og andre påvirkninger.
Kommer fra urgammelt indtørret saltvand i salthorste fra Tyskland. Det er ikke behandlet, og det er fra en tid, hvor der ikke var forurening. Velegnet til honning/salt-brødbagning og salt-brug.
Salt fra Salar de Uyunni i Bolivia’s Andesbjerge. Her ligger verdens største saltslette, der gendannes igen og igen ved termisk aktivitet. Saltet er naturlig ubehandlet og mildt. Der et større indhold af mineralværdier som kalk og magnesium i forhold til tysk stensalt.
Læsø salt laves som middelaldersalt ved sydning (kogning ved 8o grader). Saltvandet tages fra brønde på øens sydlige strandenge, der er saltholdige og oversvømmede om vinteren. Bruges som gourmet-salt samt i kosmetiske produkter med helse-egenskaber.
Der er mange spændende forskellige urtesalte på markedet, hvor man har kværnet urter og grøntsager ned i saltet. Urtesalt smager af mere og kan dermed bruges til at mindske saltindtagelsen. God i madlavning eller strøs over maden ved bordet. F.eks Rømer Urtesalt, Himmerlaya kryddersalt, Trocomare og Herbamare fra A. Vogel. Gomasio er spændende krydderisalt, hvor sunde uafskallede sesamfrø er kværnet med salt.
Urte- og grøntsagboullioner, der er lavet på økologiske grønsager og krydderier smager rigtig godt som salterstatning i mange retter – og så undgår du også tilsatte syntetiske smagsforstærkere, der ellers ofte er tilsat boullioner (MSG mono glutamate).
Bruges i supper, bagværk, tærter og hvor der ønskes en naturlig velsmagende smag.
Forrige artikelIndretning med feng-shui: Kærlige omgivelser
Næste artikelMættet fedt kan skade sædkvaliteten