Sammenhæng mellem B12 og kræft?

Jeg har hos min læge fået målt et forhøjet B12 (det er over den max grænse, man måler efter). Min læge talte om, at det måske kunne betyde cancer et sted i kroppen. Efter undersøgelser har jeg nu fået konstateret bilateral prostatacancer (gleason 6).

På hospitalet siger de dog, at B12 og prostatacancer ikke har noget med hinanden at gøre. Og i det hele taget ved de ikke, hvad dette B12 kan betyde i cancersammenhæng. Derfor vil jeg høre om I har nogen erfaring i forbindelse med forhøjet B12 og kræft?

Peter


 

B12-vitamin er et meget vigtigt vitamin, blandt andet for vækst, bloddannelsen, hjernen, nervesystemet og knoglerne. For optagelsen er det vigtigt med en velfungerende fordøjelse med blandt andet nok mavesyre, og mange ældre har for lidt B12-vitamin i blodet. Mangel på B12-vitamin er med til at gøre tilværelsen besværlig for de ældre, blandt andet med nervebetændelse, blodmangel, knogleskørhed og Alzheimers demens. B12 danner par med folinsyre, så det er vigtigt at have nok af begge dele. Ubalance i tarmbakterierne, blandt andet på grund af antibiotika, kemoterapi og lægemidler, giver dårligere optagelse af B12.

Normalt er der ikke bivirkninger ved at have et indhold af B12-vitamin i blodet, der er over den såkaldte normalgrænse. Det er imidlertid rigtigt, at dansk forskning har vist, at der er en sammenhæng mellem for højt B12 og kræft, blandt andet leukæmi og andre kræfttyper i de bloddannende organer samt i fordøjelsesorganerne.

Man må imidlertid tage det med et gran salt, dels fordi mangel på B12-vitamin også øger risikoen for visse kræftformer, blandt andet brystkræft, og dels fordi forskerne mener, at det kan være kræften, der øger indholdet af B12 i blodet, ligesom indholdet af folinsyre i blodet også spiller en rolle. Så det er kompliceret, og i hvert fald foreløbigt er det vigtigst at sikre et tilstrækkelig højt indhold af B12-vitamin og folinsyre i blodet. Der er ingen sikker sammenhæng mellem B12-vitamin og prostatacancer.

De bedste kilder til B12 er fra dyr, nemlig kød, indmad, ost, fisk og æggeblommer. Vegetarer er derfor i særlig fare for ikke at få nok B12. Mikrobølgeovne ødelægger B12-vitamin. En anden fjende er alkohol.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen

4 kommentarer

 • Kirsten siger:

  Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor meget B12 vitamin man skal ha. Jeg tager B12 tilskud 2 x 500 mcg dagligt, fordi jeg er bange for at få for lidt,- min far havde B12 mangel og døde af Alzheimers. Jeg spiser kød , ost, fisk æg, men ikke indmad. Sidst-for lang tid siden, hvor jeg fik taget blodprøver fik jeg bare at vide at alt, også B12 var normalt, måske jeg skal prøve igen?

 • Inger Overgaard siger:

  Jeg har atrieflimren, knogleskørhed, lav stofskifte og får gl. Eltroxin fra Skanderborg apotek, jeg får mange tabeletter bl.a.mod for høj blodtryk – Alendronat mod skørhed + 22 mare van om ugen + mange natur vitaminer og kosttilskud. Det jeg vil spørge om er hvor tit skal jeg have taget blodprøver for stofskifte, for B.12 + væske tal o.s.v. ? M.v.h.. Inger Overgaard

  • Malene Tonnung siger:

   Hvis du vil stille spørgsmål, skal du gøre det via brevkassen, da du skal stille et spørgsmål til en bestemt brevkasseredaktør – du vælger hvilken under brevkassen: ‘Har du et spørgsmål?’

 • Gulsen siger:

  Hej . Jeg har haft kræft 3 gange . Jeg har fået ved læge min b12 er for høj. Samme tid min lever tal er også får høj. ( haft kræft tyktarm og leverkræft ). Bange for om kræften kommer igen

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *