Krop

Samsyn: Med træning kan øjnene meget mere

22. november 2010

For år tilbage, endda ikke ret mange år, var folk med læseproblemer bare dumme. I dag ved man, at nogle problemer kan hjælpes med fysisk træning af øjnene.

 

Vi skal faktisk ikke mange årtier tilbage, før ordblindhed var et opgivet og håbløst tilfælde. Skoleelever som ikke kunne læse blev tilbudt ekstra læsning i mindre klasser og med en lærer, der ihærdigt forsøgte at få dem til at læse en begynderlæsebog. Som om det blev lettere af det.

Chokerende mange har forladt skoletiden med mange nederlag i rygsækken. Forståeligt nok har de med alle midler forsøgt at undgå alt, der har med læsning at gøre resten af deres dage.

Træning af øjenmusklerne generelt

1. Hold en blyant i øjenhøjde 30 cm foran næseroden. Fokuser på toppen af blyanten og før den ind mod næseroden, så langt, at du stadig ser den uden at se den dobbelt. Hold den 1 sekund dér, og før den så helt ind mod næseroden. Det gentages i 1 minut.
2. Før nu blyanten til højre, så længe du kan se den uden at se dobbelt. Bagefter til venstre. Før blyanten fra den ene side til den anden i 1 minut.3. Kig nu langt op under pandehåret, kig lige ud.

4. Kig langt ned ad kinderne, kig lige ud.

5. Kig langt til den ene side, kig lige ud.

6. Kig langt til den anden side, kig lige ud.

7. Så lader du øjnene kigge rundt i en cirkel først til den ene side, pause, så til den anden side.
er kommer teksten

Nogle har problemer med samsyn

Det er bare så ærgerligt. Disse mennesker er absolut ikke spor dumme, og der er hjælp at hente, også selvom man nu måske er blevet en voksen ordblind.

Problemet for nogle ordblinde er nemlig samsynsproblemer – altså et reelt øjenproblem – og indlæringsvanskeligheder kan bunde i det samme. Det kan rettes op ved hjælp af enten træning ved en samsynsterapeut eller ved hjælp af øreakupunktur, specielt det system, der hedder Auriculoterapi. Også for mennesker, der har svært ved at koncentrere sig og huske, hvad de læser, kan problemet være med samsynet.

Træn øjnene uden overanstrengelse

Det er vigtigt, at du starter blidt og stille på at træne. Du skal selvfølgelig lade øjenmusklerne bestille noget, de skal kigge laaaangt, og du skal mærke, at øjenmusklerne strækkes og bruges. Men i begyndelsen skal du dog alligevel være lidt forsigtig, så du ikke overanstrenger.

Dine øjne skal jo lige i gang. Du starter heller ikke din løbetræning ud med at løbe 30 km.

Hvis du bliver ør og svimmel, så hold bare pauser. Eller du kan nøjes med at lave et par øvelser ad gangen.

Hvad er samsyn?

Når vores to øjne ser på en genstand, sender hvert øje en besked til hjernen, om hvad det ser. Disse to billeder (et fra hvert øje) skal hjernen så koordinere til ét synsindtryk. Ved samsynsproblemer er der en spænding i det ene øje, hvilket trækker øjenmusklerne skævt, så de to billeder ligger forkert, når de bliver til ét. Øjnene arbejder altså ikke sammen. Og det vil også påvirke samarbejdet mellem de to hjernehalvdele.

Men det vil ikke nødvendigvis betyde, at du trænger til briller eller nødvendigvis selv ved, at dine øjne ikke arbejder korrekt sammen. Andre symptomer, du skal være opmærksom på ved samsynsproblemer, er: hovedpine, hurtig vejrtrækning, mavesmerter, ør i hovedet, balanceproblemer, transportsyge, nedsat selvværd, støjfølsomhed, nedtrykt uden årsag, angst, fobier.

En auriculoterapeut vil behandle samsyns-problemer med små bitte ørenåle eller lys på nogle bestemte ørepunkter. En anden specialist på samsynsområdet er en optomitrist eller en samsynsterapeut. De arbejder med, at man får optrænet synet og derved får øjnenes muskler til at arbejde korrekt sammen ved hjælp af øvelser. De fleste skal lave øvelser 15-20 minutter dagligt og komme til konsultation hos terapeuten ca. hver tredje uge for at få nye øvelser på programmet.

Træn med helsebriller

En anden måde at træne dit syn på, er ved hjælp af såkaldte helsebiller. Det er sorte plastikbriller med mange små huller i stedet for glas. De vil hjælpe øjet til at aktivere musklerne og derved træne dem.

Træning af øjnenes samsyn

Ved læsning skal mange forskellige færdigheder gå op i en højere enhed. F.eks. fiksering, fokusering, øjenbevægelser, balance, koordination, koncentration, retningssans, sprog, lydkendskab, hukommelse. De fleste af færdighederne har at gøre med synet og kan blive bedre, hvis man træner synet.

Hvis synet ikke fungerer effektivt, vil man bruge meget energi på at se og genkende bogstaverne tydeligt, følge linjerne i en glidende bevægelse, springe præcist fra linje til linje samt tolke og huske det, man læser.

Hvis øjnene arbejder dårligt sammen, trættes de hurtigt, og både læsehastigheden og forståelsen af det læste falder. Så hvis du eller dine nære genkender dette: lav læsehastighed, springer i linjer, skal følge teksten med fingeren for at orientere sig, bytter om på bogstaver især b og d, ser dobbelt, bevæger hovedet ved læsning, gnider øjne, får hovedpine eller føler svimmelhed, er det en god idé at komme i gang med øjenøvelserne.

Du kan komme i gang med øjenøvelserne allerede i dag. Vi har fundet øvelser, der både træner dine øjenmuskler generelt og øvelser, der træner øjnenes samsyn.

Træning af samsynet

Fokuser på et punkt langt væk. Stræk venstre arm, løft pegefingeren. Hold højre pegefinger midt mellem venstre pegefinger og næseroden. Fokuser på højre finger; du skal kunne ane venstre finger dobbelt og højre finger skal være midt mellem de to. Skift fokus mellem fjerneste punkt, venstre og højre finger. Hvert punkt skal stå skarpt, inden du flytter fokus.

Udføres 1 minut. Alle tre punkter skal være på linje.

Forrige artikelLever du sundt? Gordon Kennedy

Næste artikelGulerods- og ingefærsuppe med marineret kalkun