Nyheder

Sclerose: Træn dine attacks væk

Foto: Adobe Stock
18. december 2020

Nyt studie konkluderer, at træning kan være med til at mindske eller måske helt fjerne risikoen for attacks hos sclerosepatienter. Undersøgelsen bidrager til den viden, der allerede findes om vigtigheden af træning for mennesker med MS.

Multipel Sclerose er en sygdom, som rammer centralnervesystemet. Det sker gennem en række attacks som kan påvirke alt fra synsnerven til hjernen og rygmarven. Der findes medicinsk behandling, som kan være med til at holde sygdommen i skak, men der findes ingen kur. Derfor bliver der også forsket i, hvordan man ellers kan mindske forekomsten af de skadelige attacks. 

Netop det har forskere fra forskellige danske universiteter i samarbejde med Institut for Folkesundhed kigget på i en ny undersøgelse. Over en periode på 24 uger så forskerne på, hvordan intensiv træning to gange om ugen påvirkede deltagernes sygdom. Samlet viser resultaterne at antallet af attacks med al sandsynlighed falder, hvis sclerosepatienter dyrker systematisk længerevarende konditionstræning med høj intensitet.

[relateredehistorier]

I alt deltog 86 MS patienter i alderen 18 – 65 i undersøgelsen. Af dem dyrkede 43 intensiv træning to gange om ugen, mens resten levede, som de plejede, mens forsøget stod på. Træningen kunne eksempelvis bestå af cykling, roning eller træning på crosstrainer. 

Vedvarende konsekvenser

16.500 danskere lever med diagnosen MS. Omkring to tredjedele af dem er kvinder. De ramte oplever et hurtigere tab af nerveceller i hjernen, som leder til hjernesvind, end resten af befolkningen. Derudover oplever mennesker med MS såkaldte attacks, som altså rammer centralnervesystemet. Et attack starter som oftest med syns- eller føleforstyrrelser samt nedsat kraft i arme og ben. 

Efter attacket er over, vil kroppen kunne bære præg af det på forskellige måder, som kan varierer voldsomt, men eksempelvis betyder manglende føling under fødderne. Attackene er hårde, og derfor går meget behandling ud på at minimere forekomsten af dem, for at forhale sygdomsudviklingen.

Vigtigt skridt på vejen

Træning indgår allerede som en del af behandlingen for mange MS patienter som rehabilitering. Men at bruge træningen som en måde at mindske risikoen for attacks er nyt. Studiet er småt, og derfor skal der også flere undersøgelser og viden til, før man kan konkludere noget endegyldigt, men resultaterne er dog lovende.

Ph.d. Martin Langeskov Christensen fra Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen, forklarer, at de patienter, som trænede, ikke oplevede nogen attacks i løbet af de 24 uger, forsøget stod på. Det får ham til at konkludere, at træning ikke bare er vigtigt som symptomatisk behandling af MS, men derimod skal ses som supplerende behandling, da træningen potentielt kan bremse udviklingen af sygdommen. 

– Selvom medicinske behandlinger, der ændrer sygdomsbilledet, har vist sig effektive, så er MS en uhelbredelig og skadelig sygdom. Derfor er det vigtigt, at identificere forskellige indsatser, der kan lindre sygdommen, siger han,

Christensen håber, at man med den nye viden kan lave flere studier, som også ser på effekterne over længere tid, og bruger nye forfinede MR-teknikker til at måle effekten.

– Det vil give os mulighed for fuldt ud at forstå de effekter af træning, der potentielt beskytter hjernen og yderligere udvide vores viden om sygdommen, siger han. 

Forrige artikelOmskæring sætter mentale spor ind i voksenlivet

Næste artikelBrug for hjælp til at håndtere sorg?