En ny undersøgelse viser, at danskerne er ret blåøjede, når emnet er solens skadelige UV-stråler og øjnene. Næsten halvdelen vidste ikke, at strålerne kan forringe synet, og det der er værre.
Nu er solen endelig kommet rigtig frem, og folk myldrer ud i den friske luft. Nogle med et par solbriller, der er som fastgroet på deres ansigt. Den slags, der først bliver lagt væk til efteråret. Andre med konstant sammenknebne øjensprækker, missende mod solen , og så er der resten af os, der bærer solbriller en gang imellem.
Men næsten halvdelen af danskerne, helt nøjagtigt 45 %, ved ikke, at solens ultraviolette stråling kan skade øjnene.
Du skal være opmærksom på at beskytte dine øjne, uanset om du opholder dig kort eller lang tid i solen. Hvis dine øjne bliver udsat for stærk UV-stråling i kort tid, kan du f.eks. blive sneblind, som er betændelse i hornhinden.
Hvis dine øjne er udsat for UV-stråling i lang tid, vil du for det meste ikke mærke strålernes negative effekt, men den er der alligevel.
– Give øjenbetændelse – og det gør ondt.
– Skade øjenlågene.
– Skade øjets hornhinde og linse.
– Forandre nethinden, så synet forværres.
– Give grå stær – før tid.
-Give kræft, både i øjnene og øjenregionen.
Danskerne ved godt, at UV-stråling skader huden, men mangler øjensynligt flere oplysninger. Hele 70 % af befolkningen bruger enten ikke solbriller eller ved ikke, om de har nogen, der beskytter mod UV-stråler.
– Jeg tror bestemt ikke, det skyldes mangel på vilje, men derimod mangel på information og viden.
Med den viden danskerne har om sammenhængen mellem sol og hudkræft vil det eksempelvis være svært at forestille sig, at forældre vil lade deres børn opholde sig flere timer i solen uden solcreme.
Men nu skal vi til at lære dem, at de også skal huske at tænke på de smås øjne, hvad enten det er med en solhat med stor skygge eller et par solbriller, siger Per Michael Larsen, formand for Dansk Optikerforening.
Stod det til ham skulle Kræftens Bekæmpelses fire solråd have føjet et ekstra til. Så ville de komme til at lyde:
Siesta, solhat, solcreme, sluk solariet … og solbriller.
– Dem med blå øjne – blå øjne er sartere end f.eks. brune, sandsynligvis fordi de har mindre af pigmentet melanin, der beskytter øjet.
– Børn – de har større pupiller, klarere linser og leger meget udendørs.
– Dem, der arbejder udendørs – dvs. håndværkere, gartnere mv.
1. Brillerne skal beskytte 100 % mod både UVA- og UVB-stråler.
2. Vælg store briller. De beskytter også for lys nedefra og fra siden.
3. Vælg polariserede glas. De er især gode ved bilkørsel, fordi de fjerner vandrette reflekser fra vejen og forhindrer, at du bliver blændet.
4. Toner. Solbrilleglas er normalt tonet fra 60 % og op til 90 %. Højere tal giver mørkere glas og mere beskyttelse.
(EU-regler: Ved bilkørsel må man højst bruge 90 % toning).
Kilder: optikerforeningen.dk, bruunsoptik.dk