Nyheder

Se din smerte i øjnene

15. februar 2011

Mange vælger at kigge væk, hvis de skal have en indsprøjtning eller et mindre kirurgisk indgreb. Men det er måske ikke så godt. Ny forskning antyder, at vi føler mindre smerte, hvis vi kigger på vores krop.

Det er forskere fra University College London (UCL) og universitetet i Milano, der er kommet frem til det opsigtsvækkende resultat.

Varme og smerte

Man udsatte 18 forsøgspersoner for varme på den ene hånd, mens man via spejle kunne manipulere, hvad personerne kiggede på. Nogle kunne se hånden, andre ikke. De stod alle med et varmeelement, der langsomt blev varmere, og de kunne slukke med en fodpedal, når deres smertetærskel blev overskredet. De forsøgspersoner, der kunne se deres hånd, kunne gennemsnitligt tåle tre grader celsius mere end de, der ikke kunne følge med.

Større hånd lig mindre smerte

Man manipulerede ved senere forsøg yderligere med spejlene, således at deltagerne enten så deres hånd mindre, end den var, eller større. De deltagere, der så en forstørret udgave af deres hånd kunne tåle mere varme end de, der så en formindsket udgave. Jo mere detaljeret deltagerne kunne følge med i deres hånds påvirkning, desto mere varme kunne de tåle.

Kig ikke væk

Det har fået professor Patrick Haggard fra UCL til at konkludere, at meget af den traditionelle psykologi på området er forfejlet.

– Vi siger tit til børn, der skal have taget en blodprøve, at hvis de kigger væk, vil det gøre mindre ondt. Men måske skal vi virkeligheden opfordre dem til at kigge – at undgå fokus på nålen – men kigge på det berørte område, siger Patrick Haggard.

www.ucl.ac.uk  

Forrige artikelSpinatsuppe med mandler

Næste artikelStyr din ånde

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.