Nyheder

Se sygdommen i øjnene

6. november 2012

Man siger, at øjnene er sjælens spejl. Det er ikke helt forkert. Øjnene kan i hvert fald afsløre en del om den indre helbredstilstand.

Det er som regel en smal sag at se i andres øjne om de er på toppen eller bunden. Øjnene stråler på mennesker med masser af energi, mens en influenza eller en slem forkølelse efterlader øjnene matte og trætte i udtrykket. Men du kan se meget mere i øjnene, hvis du virkelig kigger efter.

Kolesterol kan ses i øjnene

En optiker kan f.eks. se forhøjet kolesterol hos unge mennesker, hvis kanten af den brune eller blå iris undersøges. Hvis der er en tydelig, gul kant, kan det være tegn på forhøjet kolesterol.

Hos ældre mennesker vil forhøjet kolesterol undertiden kunne ses i området omkring øjnene. Under øjet og på øjenlågene opstår små gule pletter eller små udposninger – meget lig de modermærker, nogle udvikler samme sted. Xanthelasmata er den lægelige betegnelse for fænomenet, der hidtil kun er blevet opfattet som et kosmetisk problem. Men nu har et forskningsprojekt fra Rigshospitalet afgjort, at pletterne afslører en 12 pct forøget risiko for hjertekarsygdomme eller hjerteproblemer. Faktisk er pletterne så alvorlig et varsel, at forskerne anbefaler en nøje undersøgelse for kolesterol, blodtryk og hjerteproblemer, hvis en person får disse gule pletter.

Optikeren kan opdage diabetes

En uopdaget diabetes kan også opdages hos optikeren. Diabetikere har et forhøjet sukkerindhold i blodet, og det kan få de små blodårer i kroppen til at briste. Når de små blodårer på nethinden brister, efterlader det mørke pletter i øjets baggrund.

Hjernesvulst og hjerneskader efterlader spor i øjet

Du kan gå længe med en uopdaget hjernesvulst, før den får betydning for hjernefunktionen. Men i takt med at den vokser, vil trykket i hjernen også vokse, og det kan medføre væskeudtrædninger omkring synsnerven, hvilket også kan afsløres ved en øjeundersøgelse.

Narkotiske stoffer kan afsløres ved at lyse på pupillerne. Hvis de ikke trækker sig sammen, er det tegn på, at personen har taget et narkotisk stof. Men det kan også være tegn på en hjerneskade eller hjernerystelse, når pupillernes reflekser ikke virker, som de bør.

Kontaktlinser kan afsløre graviditet

Graviditet kan også ses i øjnene. De fleste gravide, der er sluppet af med kvalmen og endnu kan sove om natten, stråler som oftest om kap med solen, men der er også noget andet i øjnene, der kan afsløre de lykkelige omstændigheder. Gravide producerer mere protein i øjnene, og det kan ses på eventuelle kontaktlinser.

Kilde: BT Plus

Forrige artikelSpinathummus

Næste artikelRygestop kan give stofskiftesygdom