Nyheder

Seks fede og sunde fødevarer

28. oktober 2014

Den ensidige fokus på fedt har gjort mange fedtforskrækkede. Men fedt er livsnødvendigt. Vi har fundet seks fede fødevarer, du ikke bør undgå.

Skrab smørret, vælg light, undgå dressing på salaten. Der er mange forbehold i det daglige, hvis fedt opfattes som helbredets fjende nummer et. Og det er en misforståelse. En del nyere forskning peger nemlig på, at mængden af fedt slet ikke er så vigtig i forhold til typen af fedt. Det betyder ikke noget for dit helbred, om du spiser lidt fedtholdig kost, hvis blot andelen af de sunde fedtsyrer er den rette. Så vær ikke bange for fede sild eller olivenolie på salaten.

Pas på de mættede fedtsyrer

Det er de mættede fedtsyrer i eksempelvis kød, mælkeprodukter og visse planteolier, der er de usunde og som kan øge risikoen for hjertekarsygdomme. Men også her skal du ikke lade frygten råde: Kokosolie og økologisk smør er ikke farlige kilder til fedt, hvis du blot spiser det i moderate mængder.

De umættede fedtsyrer – herunder monoumættede og flerumættede – er sunde. Blandt de flerumættede finder du både omega-3 og -6. Disse olier er vigtige, fordi vi ikke selv kan producere dem i kroppen. De flerumættede kan nedsætte kolesterolmængderne i blodet, mens de monoumættede fedtsyrer kan få andelen af den gode HDL-kolesterol til at stige og få den usunde LDL-kolesterol til at falde.

Fedt er vigtigt for kroppen, fordi den holder vores hud sund, hjælper os til at optage de fedtopløselige vitaminer og giver os energi til at holde varmen.

Her er seks fede fødevarer, du ikke bør undgå:

1: Avocado

En halv avocado indeholde næsten 15 gram fedt, og to tredjedele af fedtet er monoumættede fedtsyrer, mens et par gram af fedtet er flerumættede fedtsyrer. Dryp med citron og brug den som erstatning for mayonnaise på din næste sandwich. Smager også fortræffeligt sammen med hytteost, tomat og agurk på et stykke godt rugbrød.

2: Mandler

Nej, du bliver ikke fed af at spise mandler. Det er en myte. Ellers skal du i hvert fald spise mange. En håndfuld (25 mandler) indeholder omkring 15 gram fedt, hvor knap ti gram er monoumættede og fire gram er flerumættede fedtsyrer. Brug en halv håndfuld mandler på dine havregryn sammen med frisk frugt.

3: Sild og makrel

Det er ikke nogen hemmelighed, at de fede fisk byder på masser af sunde flerumættede omega-3-fedtsyrer. I familien af fede fisk er ud over sild og makrel også fisk som laks, hellefisk og tun. Det er dog noget mere miljøbelastende at satse på disse tre fisketyper, ligesom fedtsammensætningen i opdrættet laks er noget mere usikker end den vilde laks. Dertil kommer andelen af tungmetaller i de store fisk.

4: Oliven og olivenolie

Ti forskellige oliven i din salat vil give dig omkring 3,5 gram monoumættede og godt et halvt gram flerumættede fedtsyrer. Hvis du ikke er så vild med olivensmagen, kan du bruge olien. De findes i en del milde varianter og er fine til salater og stegning ved ikke alt for høje temperaturer. Hvis stegetemperaturen skal være høj, er kokosolie, klaret smør og lignende mættede fedtstoffer bedre.

5: Hørfrø (og andre frø)

Hørfrø er yderst anvendelige og ekstremt sunde. Men det er en god ide at male dem, hvis du skal have den fulde sundhedsværdi ud af dem. Hvis du indtager dem hele, vil hovedparten af dem også komme hele ud, men de er dog stadig nyttige i mavetarmkanalen som kostfibre. En skefuld hørfrø indeholder omkring tre gram flerumættede og ét gram monoumættede fedtsyrer.

Mal dem på en kaffemølle eller knus dem i en morter, før du hælder dem i en smoothie, på havregrynene eller i yoghurten.

6: Æg

De før så udskældte æg er også en sund kilde til fedt. Du skal nok ikke spise ubegrænsede mængder, men nyere forskning viser, at du sagtens kan spise et æg hver eneste dag året rundt, uden at det kan aflæses på dit kolesteroltal. Årsagen skal nok findes i, at af de fem gram fedt, et stort æg indeholder, er to gram monoumættede og ét gram flerumættede fedtsyrer.

Kilde: Huffingtonpost.com

Forrige artikelMotion og kolde gys mod vinterdepression

Næste artikelGluten, tarmen og forsvaret