Nyheder

Seks gange fairtrade, der gør en forskel

18. februar 2014

Fairtrade er det rette valg, hvis du vil støtte op om bæredygtig produktion. Men hvornår batter valget mest?

For år tilbage var fairtrade noget, vi mest forbandt med kaffe. Dengang hed mærket Max Havelaar, hvilket ikke er navnet på en hollandsk velgører; Max Havelaar var navnet på en skønlitterær, satirisk bog fra 1860, der dengang blev startskuddet til en redifineret hollandsk kolonipolitik i Indonesien. Bogen var skrevet af den hollandske forfatter Eduard Douwes Dekker under pseudonymet Multatuli, og satiren skubbede til en ny bevidsthed i kolonipolitikken, hvor man i højere grad forsøgte at give noget igen for den udnyttelse, kolonitiden var forbundet med. I 1988 blev romantitlen brugt til at navngive den hollandske fairtrade-organisation.

Værdige arbejdsforhold med fairtrade

Grundtanken bag Max Havelaar-mærkningen, der siden har skiftet navn til Fairtrade, er at sikre en ordentlig aflønning af bønder og en bonus, der bruges til at investere i bedre levevilkår, arbejdsforhold og miljø. I stedet for at købe produkterne til så lav en pris, at en fejlslagen høst kan bringe bønderne ned nær sultegrænsen, sikrer man dem en pris, der kan skabe en vis soliditet og give mulighed for uddannelse, sikkert arbejdsmiljø m.v.

Forskellige typer fairtrade 

I dag er det meget mere end kaffe, der er fairtrade-mærket. Og der findes også andre mærkninger af særlige varegrupper, der sikrer bæredygtig produktion. Eksempelvis er der FSC-mærket til træ og MSC-mærket til fisk.

Men selvom du har et godt hjerte, er det ikke sikkert økonomien kan bære at købe alt med diverse bæredygtigheds-mærkninger. Så hvornår batter det mest? Vi har forsøgt at udarbejde en top fem – dog i vilkårlig rækkefølge.

1: Havemøbler

Det er ved at være den tid, hvor ur og havemøbler skal stilles frem. Måske trænger du til nye havemøbler, og du vil gerne vælge træ. Hvis du har kastet din kærlighed på møbler i eksempelvis teaktræ, kan det være en god idé at kigge efter FSC-mærket. Det er sjældent meget dyrere end møbler uden denne mærkning, og FSC sikrer, at træet kommer fra bæredygtig skovdrift, hvor der er taget hensyn til både mennesker, miljø og dyreliv.

Papir fås også af og til i en FSC-mærket udgave.

2: Roser

Vi lærer, at nærhed er godt, fordi transport koster i CO2-regnskabet. Men faktisk kan det undertiden være bedre for miljøet at vælge producenter langt fra Danmark. Et godt eksempel er roser, hvor mange nok vil sværge til de hollandske, fordi der er tættere på end de afrikanske. Men faktisk er den lange transport i kølecontainere at foretrække frem for opvarmningen af de enorme, hollandske drivhuse. 

Men det kræver naturligvis, at du vælger Fairtrade-roser fra eksempelvis Kenya. For nok er CO2-belastningen mindre i Afrikas sol, men arbejdsforholdene kan være ganske forfærdelige. Det sikrer Fairtrade-mærket imod.

3: Fisk

Tun på dåse er en af danskernes foretrukne fiske-spiser. Hvis du vælger den billigste dåse med tun, bidrager du desværre ofte til overfiskeri og betydelige problemer med utilsigtede bifangster. Visse steder går fredede fiskearter i nettet, når der fiskes tun, ligesom visse tunarter er tæt på udryddelse pga overfiskeri.

MSC-mærket tun sikrer bæredygtigt fiskeri, og fiskene er derfor tit fanget på line i stedet for i net, der giver problemer med bifangster. Men hvis du ikke kan finde MSC-mærket tun bør du gå efter den dåse, der oplyser mest om fangststed, art m.v. – og så holde dig fra yellowfin-tun (gulfinnet tun) og Tongol-tun. 

Men meget anden fisk findes i en MSC-mærket version. MSC-mærket er også en garanti for, at fisken ikke er fra et dambrug, såsom de norske laksedambrug, der udgør et betydeligt miljøproblem.

4: Kakao og chokolade

Kakao kan tit stamme fra børnearbejde, og Fairtrade-mærket chokolade er din sikkerhed for et fornuftigt arbejdsmiljø for kakaobønderne og en værdig aflønning. Fairtrade-mærket accepterer ikke børnearbejde.

5: Kaffe

Kaffebønner er et meget prisfølsomt produkt, hvor handelsprisen svinger meget. Et udsving fra 15 kroner halvkiloet til tre kroner halvkiloet er ikke usædvanlig, og de pludselige prisfald kan sammen med naturens luner sende bønderne ud i ekstrem fattigdom og sult. Derfor er Fairtrade-kaffe et væsentligt og vigtigt valg.

6: Bananer

Priskrig på bananer kan være godt for navnlig børnefamilierne, når ti bananer kan erhverves for ti kroner. Men de lave priser i supermarkedet er også lavere aflønning til bananbønderne, og her sikrer Fairtrade-mærket stabilitet og ordentlige forhold. 

Kilde: Taenk.dk

Forrige artikelKender du din blodtype?

Næste artikelMusik i ambulancen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.