Køleskabet er et vigtigt møbel i køkkenet, men det er ikke alle madvarer, der har godt af at komme på køl. Vi har fundet de seks vigtigste.
Livet er blevet en del lettere efter den tyske ingeniør Carl Von Linde opfandt et skab med kølende effekt tilbage i 1876 – der dog først blev af en størrelse og til en pris, der passede i almindelige husholdninger 70-80 år senere. Det kolde skab har uden tvivl forlænget holdbarheden på en række fødevarer, men skabet kan også havde den stik modsatte effekt.
Kartofler opbevares bedst i mørke ved en temperatur, der ligger omkring otte-ti grader celcius. Hvis de opbevares køligere, bliver de søde, og hvis de opbevares varmere, spirer de. Hvis de får for meget lys, udvikler de giftstoffet solanin, der gør dem grønne.
Så kartoflerne opbevares bedst i en lukket krukke eller kasse med lufttilførsel i en kælder eller et uopvarmet bryggers – afhængig af årstiden. Du kan også bygge din egen kartoffelkælder, hvilket er en overkommelig opgave. Der findes flere vejledninger på internettet. Hvis du har bil kan du gå mere ambitiøst til værks: Lav en smøregrav i carporten og brug den samtidig til kartofler.
I sommermånederne kan det være vanskeligt at sikre holdbarheden på rugbrødet, hvis det ligger fremme. Varmen vil ret hurtigt få fugten i brødet til at danne mug. Så er det fristende at putte brødet i køleskabet, men det er samtidig ret ærgerligt; brødet bliver muligvis ikke muggent, men det tørrer til gengæld ud og mister mange smagsnuancer. Så hvis du har et kælderrum, hvor der sjældent bliver mere end 20 grader celcius, er det det optimale opbevaringssted for rugbrød i sommermånederne.
Som tommelfingerregel kan du regne med, at frugter, der er dyrket under varme himmelstrøg, har det bedst på køkkenbordet. Både avocado og bananer får brune pletter, når de opbevares på køl, og bananer har den negative sideeffekt, at de udskiller stoffet ethylen, der sætter ekstra tempo på modningsprocessen i andre frugter og grøntsager i køleskabet. Bananer kommer også hurtigere til at smage overmodne, når de opbevares for køligt.
Det er en velkendt regel, at citrusfrugter ikke bør opbevares på køl. De mister en del af smagen og bliver hurtigere bløde. Denne artikels forfatter har dog oplevet en undtagelse: Økologiske citroner holder sig bedst på køl. Om det skyldes den manglende overfladebehandling vides ikke, men økologiske citroner mugner hurtigere ved stuetemperatur end i køleskabet. Den eventuelle tab af smag betyder i sagens natur ikke så meget for den syrlige citron.
Tomater er næsten det vigtigste at holde ude af køleskabet. Tomaternes naturlige modningsproces stopper, og alt for meget af smagen forsvinder. Men tomater udskiller ganske meget ethylengas, så det er vigtigt, at du ikke opbevarer dem sammen med anden frugt på bordet. Den bedste opbevaringsmetode er i et net, der hænger ned fra loftet, så de hele tiden udluftes for ethylen.
Æbler og pærer tager ikke egentlig skade af at blive opbevaret på køl, men deres produktion af ethylen kan ødelægge indholdet af dit køleskabs grøntsagsskuffe. Derfor opbevares de ligesom tomaterne bedst i en trådkurv eller lignende, der hænger fra loftet – men hold dem væk fra tomaterne.