Nyheder

Seks sunde sæsongrøntsager  

Det er blevet efterår, og rodfrugter er atter svære at komme udenom, hvis du vil leve sundt, klimavenligt og billigt.

Foto: Shutterstock
3. oktober 2023

Det er blevet efterår, og rodfrugter er atter svære at komme udenom, hvis du vil leve sundt, klimavenligt og billigt.  

Rodfrugter er fællesbetegnelsen for grøntsager, hvor det primært er rødderne, der spises. Der findes mange forskellige rodfrugter med forskellige smagsvarianter og selvom rodfrugterne gemmer sig under jorden, har de ikke noget at skamme sig over. Tværtimod.  

Gulerødder, knoldselleri, pastinak og andre rodfrugter er ikke kun billige, velsmagende og kaloriefattige, de er også super anvendelige i mange sammenhænge. Den medfølgende sødme er en god modspiller til de stærke krydderier. De sprøde og farverige knolde er spækket med vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende kostfibre, som blandt andet holder dig mæt i lang tid og beskytter mod forskellige sygdomme. 

1: Jordskok 

Jordskok indeholder flere kalorier end mange andre grøntsager, og hvis du først har fået den i haven, er den ret sejlivet. Jordskokken er en god kilde til folat – et B-vitamin, der styrker røde blodlegemer, immunforsvaret og huden. Indeholder også store mængder kalium og fosfor, som styrker kredsløbet og menes at sænke blodtrykket. 

Jordskokker har en dejlig nøddesmag og kan spises rå, kogte eller bagte. Spis dem rå som en salat med olie og citronsaft eller tilsæt dem til gryderetter. Brug dem sammen med kartofler i mos, puré eller suppe eller skær dem i tynde skiver og steg dem i olie til lækre artiskokchips. 

De kan dog godt sætte gang i tarmluften, så en god jordskokkesuppe er måske ikke den bedste forret, hvis du spiser med mennesker, du ikke kender så godt. Eller måske kan det løsne stemningen. 

Næringsindhold pr. 100 g: 

65 kcal, 2,1 g protein, 14 g kulhydrater, 0,6 g fedt.  

2: Knoldselleri 

Selleri indeholder fibre samt vitamin K, C og flere B-vitaminer, som styrker skelettet og immunforsvaret og fremmer sårheling. God kilde til kalium og fosfor, som styrker kredsløbet og sænker blodtrykket, samt jern og mangan, som styrker immunforsvaret, og luteolin, som menes at være godt for hjernen. 

Rå knoldselleri har en let bitter smag, men bliver sødere, når den bages, koges eller steges. Smager fortrinligt råt, fint revet og dyppet i citronsaft eller blandet med creme fraiche som et godt tilbehør. Kan bruges i selleri/kartoffelmos, puré, bagt i ovn eller paneret som sellerifrikadeller. 

Næringsindhold pr. 100 g: 

34 kcal, 1,8 g protein, 8,2 kulhydrater, 0,3 g fedt. 

3: Pastinak 

Indeholder masser af kostfibre, som er mættende. Det er også en god kilde til E-vitamin, som styrker immunforsvaret, flere B-vitaminer og mineralerne kalium og fosfor, som styrker blodcirkulationen og knoglerne og hjælper kroppen med at omdanne mad til energi. 

Mange mennesker forveksler pastinak med persillerod. Pastinak har en let sødlig, krydret og nøddeagtig smag. Kan spises rå, dampet, ristet eller bagt. Smager godt sammen med andre rodfrugter, enten bagt i ovn eller kogt som mos. Kan koges med hvidløg i mælk, hvis du vil lave en mos, der er god til fisk.  

Næringsindhold pr. 100 g: 

63 kcal, 2,1 g protein, 15 g kulhydrater, 0,5 g fedt. 

4: Kålrabi 

Kålrabi er meget lavt i kalorier og er også en god kilde til kostfibre. Indeholder både C- og B-vitaminer – herunder folat – samt flere vigtige mineraler, herunder kalium, fosfor og mangan, som styrker kredsløbet og immunforsvaret. 

Kålrabi (også kaldet majroe) har en sød, men let skarp smag og kan spises både rå og kogt. Brug den i stedet for kartofler i retter som pommes frites. Eller bag den i ovnen med andre rodfrugter som tilbehør eller sammen med kartofler til en mos. 

Næringsindhold pr. 100 g: 

34 kcal, 1 g protein, 8,7 g kulhydrater, 0,1 g fedt. 

5: Gulerødder 

Indeholder mange fibre, som er mættende og letter fordøjelsen. En god kilde til C-vitamin, som styrker immunforsvaret, og A- og K-vitamin, som styrker hud og øjne og hjælper med sårheling. Den indeholder også mineralerne kalium og jod, som fremmer cirkulation og stofskifte. 

Gulerødder er en af de sødeste rodfrugter, og sødmen bliver endnu mere fremtrædende, når den koges. De kan spises rå, sauteret, ristet, dampet, kogt eller bagt. Du kan også bruge gulerødder i brød og kager, for eksempel i muffins eller i den berømte amerikanske gulerodskage. 

Næringsindhold pr. 100 g: 

37 kcal, 0,8 g protein, 9 kulhydrater, 0,4 g fedt.  

 6: Rødbeder 

 Udover kostfibre er rødbeder rig på C-vitamin og B-vitaminerne thiamin og folat, som styrker immunforsvaret og er godt for huden. De er også gode kilde til mineralet kalium, som styrker cirkulationen og sænker blodtrykket. 

De fleste kender til syltede rødbeder, men rødbeder smager også fantastisk rå eller tilberedt i middagsretter. Bag rødbederne i ovnen, evt. Med chili, og servér som tilbehør med en kold cremefraichedressing med peberrod. Eller brug dem i borschtsuppe, grøntsagstærter, salater eller bagværk. 

Næringsindhold pr. 100 g: 

49 kcal, 1,7 g protein, 11 g kulhydrater, 0,3 g fedt. 

Forrige artikelKlimabevidst med fordele

Næste artikelDet er sundt at være religiøs

Thomas la Cour

Journalist