Det er en skrøbelig proces at blive gravid og skabe nyt liv. Der er så utrolig meget, der kan gå galt eller mislykkes undervejs. Mandens sædceller skal være levedygtige og virile, og kvindens æg skal være raske og friske. Når først undfangelsen er sket, kan meget stadig gå galt – især i de første 12 uger, hvor risikoen for ufrivillig abort er væsentlig højere end senere i graviditeten. Mange par prøver og prøver, og nogle gange lykkes første del måske, hvorfor frustrationen og sorgen over efterfølgende at abortere i tredje eller fjerde uge bliver så meget større. Op mod 20 pct. af alle par har problemer med at få børn.
Når det gælder manglende undfangelse, kan årsagen diagnosticeres i op mod 85 pct. af tilfældene. Det kan være fysiske lidelser hos begge køn, der rummer den åbenlyse årsag. Men i omkring ti til femten pct. af tilfældene kan man ikke finde ud af, hvorfor kvinden ikke bliver gravid. Når det gælder ufrivillig abort i graviditetens første uger, er det ofte meget vanskeligt at diagnosticere den egentlige årsag.
Når der mangler en diagnose til at forklare årsagen, vælger de fleste barnløse par at bruge udelukkelsesmetoden i bestræbelserne på at få et barn. For selvom livsstil sjældent er den direkte årsag til manglende graviditet, vælger de fleste alligevel at kigge på mulige årsager som stress, overdreven motion, rygning eller overvægt. De kan komme på en liste og afkrydses, når de er udelukket som årsag til barnløsheden.
Selenmangel kan med fordel optræde på den liste. Flere studier peger nemlig på, at selen er vigtig for såvel mandens evne til at danne sædceller som kvindens evne til at gennemføre en graviditet. Selenmangel kan altså være årsagen til både dovne sædceller og uønsket abort.
En dugfrisk undersøgelse fra Bristol i Storbritannien konkluderer, at skjoldbruskkirtlen har stor betydning for kvindens fertilitet. Forskerne fandt ud af, at en overaktiv skjoldbruskkirtel var mere udbredt blandt kvinder, der aborterede end blandt kvinder i al almindelighed. Selvom forskerne ikke er nået så langt, at de har kunnet fastslå en klar forbindelse mellem årsager og effekt, bakkes konklusionen op af forskerkolleger i USA.
– Vi har i mere end tyve år kunnet se en sammenhæng mellem såvel overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyreose) som det modsatte (hypothyreose) og manglende fertilitet, ufrivillige aborter og for tidlig fødsel, siger Dr. Tomer Singer, der er læge med reproduktiv endokrinologi som speciale ved Lenox Hill Hospital i New York til WebMD.com.
En overaktiv skjoldbruskkirtel udskiller for meget af hormonet tyroksin, hvilket har betydning for blandt andet stofskiftet. Det sætter populært sagt maskineriet op i et for højt tempo, så uforklarlige vægttab, sved, hedestigninger og udmattelse bliver konsekvensen. Denne proces kan tilsyneladende også øge risikoen for uønsket abort.
Selen indgår i nogle af de beskyttende selen-enzymer, som udgør kroppens forsvar mod frie radikaler, der kan angribe blandt andet skjoldbruskkirtlen og forstyrre dens funktion.
Selen indgår også i nogle særlige selen-afhængige proteiner, der har betydning for dannelsen af sunde og raske sædceller. En af de funktioner, som disse proteiner understøtter, er beskyttelse af DNA’et – altså cellens arveanlæg eller genetiske materiale.
Netop indflydelsen på fertiliteten har fået danske Pharma Nord, der i forvejen producerer en veldokumenteret selengær, til at lave et selentilskud, der er særlig målrettet mænd, der vil have børn. Præparatet hedder B-Daddy og indeholder en blanding af selen og coenzym Q10. Sidstnævnte er vigtig for cellernes energiproduktion.
Til de vordende mødre, gravide og ammende tilbyder Pharma Nord produktet Bio-Gravid, der indeholder 100 mikrogram selen samt alle andre væsentlige vitaminer og mineraler.
Tilskuddene ikke er nogen garanti for graviditet. Men det rette selenniveau er et godt udgangspunkt for både undfangelse og en sund og god graviditet.
Selen Selen er et grundstof og består derfor af et enkelt atom. Selen er i familie med svovl og kan derfor erstatte svovls placering i mange proteinstoffer. Det er den type selen, den organiske, der optages bedst i kroppen. Studier i selens funktioner i kroppen er stadig i sin vorden, men det er sikkert, at stoffet indgår i et enzym, som fremmer nedbrydningen af hydrogenperoxid. Det er et affaldsstof, der dannes, når cellerne skaber energi ud fra ilt og næring. Immunforsvaret har også behov for selen, og undersøgelser indikerer, at selen beskytter cellerne mod kræft. Selen findes i alle kroppens celler og i hele kroppen findes sammenlagt 10-15 milligram selen. Kroppens muskelmasse indeholder sammenlagt halvdelen af kroppens selen. Kilde: netdoktor.dk |
Selenmangel Selen findes for eksempel i fisk, skaldyr, æg, indmad og kornprodukter, men mængderne varierer meget. Store dele af Europa, herunder Danmark, tilhører et ”lav-selen” område, da det naturlige indhold i jorden er lavere end de fleste steder i verden. Intensive dyrkningsmetoder og en ensidig kost uden fisk og indmad bidrager til et minimalt indtag Den selen, der findes i planter og dyr, er altid organisk, og den selen, der findes i tilskud, kan både være organisk og uorganisk. Undersøgelser afslører, at den organiske selen optages, udnyttes og oplagres langt bedre end uorganisk selen. Dette har stor betydning, når selenet skal indgå i de mange biokemiske processer. De tydeligste følgevirkninger ved selenmangel kommer først, hvis du i længere tid får under ti mikrogram i døgnet. |
Selen som tilskud? Myndighedernes daglige anbefaling af selen er netop steget fra 40 til 50 mikrogram for kvinder og fra 50 til 60 mikrogram for mænd. Måske et tegn på, at man er ved at være bekymrede over selen-manglen? Du kan sagtens tage 100 mikrogram dagligt uden problemer. Overdosering vil bl.a. vise sig som metalsmag i munden, føleforstyrrelser, træthed og dårlig hvidløgslignende ånde. Men hvis du skal opleve den type selenforgiftning, skal du formentlig et pænt stykke over 200 mikrogram i døgnet. |