Nyheder

Sene sengetider kan give overvægtige børn

1. august 2016

Der er sammenhæng mellem børns sengetider og overvægt senere i livet. Det er konklusionen af ny forskning.

Hvordan sikrer man sit barn den bedste og sundeste opvækst? Måske tidlige og faste sengetider er svaret. Nyt studie fra The Ohio State University College of Public Health har netop offentliggjort et studie, som indikerer, at børn, der kommer i seng klokken 20, har markant mindre risiko for overvægt senere i livet. Det skriver ScienceDaily.com.

 

Overvægtige teenagere

I alt har studiet fulgt 977 personer fra de er helt små siden 1991 og frem til i dag. Her har mødrene rapporteret om deres sengetidsrutiner. Helt konkret viser studiet, at kun 10 procent af de børn, der blev lagt i seng klokken 20 i fire-fem års alderen, blev overvægtige som teenagere. Værre ser det ud for de børn, der blev lagt i seng mellem 20 og 21. Her har 16 procent udviklet en overvægt i teenageårene. Hvis klokken blev over 21, før de kom i seng, er det hele 23 procent, der endte med at blive overvægtige. Hovedforfatteren af studiet og professor i epidemiologi på The Ohio State University, Sarah Anderson, ser det som en klar indikator på sammenhængen mellem sengetider og overvægt.

– Studiet styrker betydningen af at etablere en fast sengerutine. Det er et konkret redskab, familier kan bruge for at mindske barnets risiko for overvægt, og det har sandsynligvis også positiv indvirkning på adfærd og social, følelsesmæssig og kognitiv udvikling, siger Sarah Anderson til ScienceDaily.com.

 

Lettere sagt end gjort

Selvom du putter dit barn tidligt, betyder det ikke, at det falder i søvn med det samme. Men at have regelmæssige sengetider, vil øge sandsynligheden for, at de får den rigtige mængde søvn ifølge Sarah Anderson. Hun forstår dog godt, hvis de faste sengetider ikke er nemt for alle familier.

– Det er vigtigt at anerkende, at have en tidlig sengetid kan være mere udfordrende for nogle familier end for andre, siger Sarah Anderson.

– Familier har mange krav og kompromiser at tage hensyn til. For eksempel hvis de arbejder sent, kan det skubbe sengetiden til senere på aftenen.

Studiet er en indikator på sammenhængen mellem sengetider og overvægt. Men flere faktorer spiller ind i forhold til overvægt, og det kræver flere studier for at kortlægge den præcise sammenhæng.

 

Kilde: ScienceDaily.com

Forrige artikelUstabilt blodsukker? En overset årsag til depression og psykisk ubalance

Næste artikelMadens fordøjelsestid har stor betydning for din sundhed