Skøn

Serum vs. cremer

18. marts 2013

Hvad er egentlig forskellen på en serum og en creme? Har man brug for en serum, og kan man nøjes med en serum uden at bruge creme ovenpå? Vi har set nærmere på fænomenet serum og dagcremer.

Huden er i sig selv et fascinerende og stort organ. Jeg er nok ikke den eneste, der har opdaget, at huden kan reagerer på, hvad man har spist, eller hvor man er på måneden som kvinde. Den kan forandre sig i forbindelse med graviditet, teenagehormoner osv. At urenheder ikke kun hører puberteten til, er heller ingen hemmelighed længere! Hudens trivsel afhænger ifølge moderne teorier af vores krops indvendige balance med 80 pct., mens de 20 pct. afhænger af, hvad vi gør ved den udefra.

Det betyder også igen, at det ikke er ligegyldigt, hvad vi spiser, og om vi husker at drikke vand – ca. 2 liter om dagen. Det kan ikke siges for tit, og jeg kommer til at nævne det igen. Men her skal det handle om, hvad vi kan gøre udefra. Og de 20 pct. er ikke ligegyldige!

Subcutis, dermis og epidermis

Først lidt baggrund om huden: Det yderste hudlag, ud mod verden, bliver kaldt epidermis, det midterste dermis og det nederste lag subcutis. Disse lag kan igen underopdeles. I det nederste lag subcutis ligger bl.a. det løse bindevæv og fedtceller, og det fungerer også som vanddepot. Det midterste lag dermis består af blodkar og også det bindevæv, der sørger for elasticiteten. Det er også her, vi har vores hårsække og talgkirtler. Yderst er epidermis, som er meget tæt knyttet til dermis, og som forsyner det yderste lag, epidermis, med næringsstoffer og ilt.

Det, der er interessant for hudplejen, er, at epidermis, altså yderhuden, igen har mange cellelag, og de udvikler sig hele tiden. Cellerne fornyer sig, lever og dør, og derfor vil vi gerne bruge f.eks. ansigtsskrubs og masker til at fjerne de yderste døde, grå hudceller. Det får vi en klarere hud af, der nemmere kan optage hudplejeprodukterne uden først at skulle igennem hele det døde lag celler først.

Den meget sarte hud eller eksemhud skal behandles anderledes blidt, og det betaler sig at søge rådgivning, hvor man køber sine produkter eller hos en behandler.

Serum vs. creme

En creme har større molekyler end en serum. Derfor kan serum trænge længere ned i hudlagene med næringsstoffer. Og da der i serum-substansen ikke skal være plads til de olier, der skal beskytte huden yderst, kan man i serumen koncentrere flere aktive ingredienser til at skabe resultater for huden.

Altså en serum kan indeholde aktive ingredienser, der kan præstere mere koncentreret og mere direkte i de dybere lag, end cremerne kan, og derfor det produkt, der gør den største forskel for din hud. Til gengæld kan en serum ikke stå alene. Den har brug for at få dagcremen udenpå som overtøj. Dagcremerne kan have stor betydning – alt efter hvilken, du vælger.

Din dagcreme skal passe til din hudtype og alder og behov. F.eks. er du meget udendørs eller mest i tørt indeklima osv.? Så kan du tage højde for det i dit valg af creme. Cremerne indeholder også vitaminer, der skal beskytte mod de frie radikaler.

Fugt vs. potente ingredienser

Dagcremens primære funktion er altså at beskytte huden og at holde på fugten. Fugt i form af vand kan man i virkeligheden ikke tilføre udefra – kun fedt i form af gode olier, men andre ingredienser i cremen kan betyde noget for hudens – lad os kalde det – fugtkonto. I øjeblikket f.eks. den meget anvendte hyaluronsyre, som i de grønne produkter oftest kommer fra tang, der kan holde på fugt/vand 1000 gange dens egen vægt.

Det er heller ikke ligegyldigt hvilken slags olie, der anvendes i cremerne, og mineralske olier skal helt undgås.

I dagcremerne kan der sagtens være andre potente ingredienser også, men koncentrationen kan blive højest i en serum, der så ikke giver den samme beskyttelse som cremen.

Om du bruger en ansigtscreme dagligt, en gang om ugen eller af og til er et temperamentsspørgsmål. Men bevæger man sig udenfor i vind og vejr, går man i bad – og det håber jeg – så har man brug for at tilføre huden fugt udefra og give den en slags overtøj på, der beskytter.

Der vil nok være nogen, der synes, man altid har brug for både serum og dagcreme. Og ja, hvis du har nogle særlige problemer med din hud, som du gerne vil forbedre, f.eks. pigmentpletter eller tidlige alderstegn eller din hud er mat og livløs, kan en serum være et fremragende supplement. Men hvis din hud trives med en dagcreme alene, er der ingen grund til at storme ud og købe en serum.

Samarbejd eller modarbejd

Lige en ekstra ting, som jeg har talt med flere behandlere om. Det kan betale sig at beslutte sig for, om man har brug for produkter, der gør noget “aktivt” for huden eller noget mere nærende og beroligende. Pointen er, at din serum ikke bør arbejde i én retning, mens din dagcreme gør det helt modsatte for din hud. Det ville være fjollet, og resultatet begrænset.

 

Mere aktiv – mindre beskyttende

En creme har større molekyler end en serum. Derfor kan serum trænge længere ned i hudlagene. En serums aktive stoffer kan opkoncentreres, da der ikke skal være plads til den beskyttende olie.

 

Din hud
Hudens opgave er at være den yderste barriere mod omverdenen. Den regulerer varme og beskytter kroppen mod ydre trusler som sol, stråling, traumer (slag og lignende).

 

Det betyder serum

Oprindeligt kommer betegnelsen serum fra behandling af blod, hvor serum er den flydende del, hvorfra blodceller og fibrin er fjernet, så det kun er selve den flydende blodplasma, der er tilbage. Heri finder man antistoffer til brug mod infektioner. Serum er altså en adskillelser af bestanddele.

Forrige artikelDet alternative møder medicinen

Næste artikelStrålebehandling kan give hjerteanfald