Nyheder

Sex gør flere syge

28. maj 2009

Klamydia, syfilis og gonoré. Det er diagnoser, som et stigende antal – især unge – danskere går i seng med.

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at alle tre sexsygdomme er i stigning. Klamydia er langt den største med næsten 30.000 smittede i 2008, men også gonoré er igen begyndt at smitte blandt unge heteroseksuelle efter stort set at have været begrænset til homoseksuelle miljøer.

Samtidig vokser syfilis kraftigt blandt homoseksuelle mænd. På nuværende tidspunkt er der anmeldt 111 tilfælde i år, og det er næsten lige så mange som hele sidste år. Og selv om antallet i sig selv ikke er stort, er der grund til bekymring, mener afdelingslæge Susan Cowan fra Statens Serum Institut.


Sygdomsfakta

  • Klamydia: Ramte i 2008 29.116 mennesker i Danmark, primært unge. Kan i værste fald føre til barnløshed og har ikke altid symptomer.
  • Gonoré: I gamle dage kendt som dryppert. I 2008 fik 424 diagnosen, primært unge heteroseksuelle.
  • Syfilis: I de første måneder af 2009 har 111 fået sygdommen mod 37 på samme tidspunkt sidste år, hvor der også var tale om en stigning.
  • Alle tre sygdomme kan behandles.
  • Syfilis og gonoré øger risikoen for hiv-smitte. Hiv kan føre til AIDS og kan ikke kureres, kun bremses og ikke i alle tilfælde.

Kilde: Statens Serum Institut


»Mange af de smittede har også hiv, og syfilis øger både risikoen for at smitte andre og for selv at blive smittet med hiv,« siger hun til metroXpress.

Det samme er tilfældet med gonoré, som igen er kommet ind i de unge heteroseksuelles sexliv.

»Det kan behandles, og på den måde er det ikke et kæmpe problem, ligesom vi er langt fra det antal, der i tidligere tider havde syfilis og gonoré. Men når sygdommene først er der, er der risiko for, at mange flere rammes,« siger Susan Cowan.

Sexsygdommene er tegn på, at færre beskytter sig, når de har sex. Og hvad der skal til, før de gør det, er fortsat en udfordring, siger projektmedarbejder Jeppe Hald fra Sexlinjen for Unge, en del af Sex og Samfund:

»Nogle unge forlader folkeskolen uden at have fået ordentlig seksualundervisning, selv om der er læseplaner for det. Så det kan være en del af forklaringen, men det er ikke det hele. Vi ved faktisk ikke, hvad der skal til for at få danskerne til at beskytte sig, selv når de kender risikoen for at blive smittet,« siger han til metroXpress.

Kilde: metroXpress / fpn.dk

(oprettet 3. juni 2009)

Forrige artikelHver anden dansker bliver solskoldet

Næste artikelDyrk motion – for barnets skyld