Krop

Sex og manglen på samme …

25. september 2017

Hvis man tror, at sex er kødets lyster alene, så må man tro om igen. Sex involverer både selvudvikling og hormoner, som igen har indvirkning på mange aspekter af et menneskeliv. Vi har set på udfordringer og løsninger for sexlivet gennem hele livet.

Dyrs sexliv har det ene formål at formere racen. Og det er det oprindeligt egentlig også for os mennesker… og dog har vores sexdrift mange flere nuancer og facetter.

Berøring har vist sig meget essentielt. Andre lande har langt mere fokus på dette emne, end jeg oplever, vi har i Danmark. Der er ligefrem tale om et fænomen – ”skinhunger” eller “hudsult” kaldes det. Her taler man om, at berøring i sig selv er meget vigtigt, faktisk livsnødvendigt, da det danner lykkehormoner at blive berørt. Jeg tænker med gru på ældre mennesker, der næsten kun berøres gennem en plastichandske, fordi vi i hygiejnens hellige navn har fået opfattelsen af, at andre menneskers hud kan smitte andre og er ”farlige”.

Sex og berøring hænger uløseligt sammen. Og jeg tror faktisk, at det kan være nærliggende at tro, at man er i sexunderskud, men i virkeligheden bare længes efter berøring. Der er ikke mange, der ikke er helt i stand til at skelne klart.

 

Start med berøring

Jeg ved, at mange sexologer råder par, der er kommet langt fra hinanden, til udelukkende at lægge vægt på berøring og ikke sex. Vi skal ikke glemme sanseligheden. Og den er en vej til at opdage hinanden og finde ind til kærligheden igen.

Sexualitet, kærlighed og samliv har mange faser, ligesom et liv har det. Det er fuldstændig naturligt.

Generelt tror jeg desværre, at mange havner i en sammenligningsklub, hvor man helst vil ligne det brede gennemsnit. Det bevirker, at flere helt glemmer at mærke efter og tage stilling til, hvad man egentlig har lyst til og behov for.

 

Sex i unge år

Kropsbilleder og arketyper har taget over for mange unges vedkommende, og det ser jeg som værende et stort problem. Fotomodeller og youtube-stjerner lever af deres udseende langt hen ad vejen, og det gør, at mange unge med et selvværd, der ikke er så jordforbundet endnu, vil halse langt bagefter. Oversættes det til, at ”jeg er forkert, grim, tyk, en fiasko”, så daler selvværdet endnu mere, og det befordrer bestemt ingen lykkefølelse, stolthed eller tryghed ved egen krop.

Desuden er unges kropsbevidsthed som regel ikke ret stærk. Det fag i skolen, hvor man lærer om sig selv, findes desværre stadig ikke. Så det er ofte en viden, vi ikke engang kan give videre til vores unge. Vores egen kropsbevidsthed er heller ikke særlig stærk.

Som forældre til unge, tror jeg, det vigtigste er at tale om grænser, og om hvordan en naturlig krop er og føles. Lære dem glæden over at være sund og velskabt. Og så husk lige, at du selv er et forbillede og rollemodel.

 

Med små børn i huset

Sex i de år, hvor par er småbørnsforældre, falder ofte sammen med det tidsrum, hvor karrieren skal bygges op. Det er ikke underligt, at den balancekunst er virkelig svær.

Her kommer trætheden ofte ind i billedet. Det er jo absurd, at vi i de år, hvor vi skal bygge familie og karriere, også er på toppen sexuelt, men ofte drukner lysten i træthed og for lidt tid til både ensomhed og tosomhed.

Binyretræthed er en træthed, der minder meget om udmattelse, og den tærer i den grad på lysten.

Tegn på binyretræthed er også, at dit humør er lidt for sort, at du er træt dagen lang og klarer dig igennem på spandevis af kaffe eller sukker for derefter at vågne lidt mere op om aftenen. Det kan være, du føler dig for rastløs og halvstresset til at kunne slappe af, og du er derfor også noget tid om at falde i søvn. Har du en hjerne, der ikke kan holde fokus ordentligt? Føler du dig spændt i kroppen og rager flere infektioner til dig end de fleste? Og har væsentligt nedsat sexdrift? Så kunne det handle om binyretræthed.

 

Til kamp mod trætheden

Binyretræthed kommer som følgesvend til hormonubalancer, hvor der er for meget stress i kroppen. Derfor gælder det om at undgå at spise alt, hvad der stresser, og få mere af alt det, der gavner og bygger energien op.

Ud med sukker, koffein og hvad du ellers craver – ind med sunde fedtstoffer, grønne sager og søvn før kl 22.

Du kan booste dine binyrer ved at lave en drik af citronsaft fra en halv citron, et nip himmalayasalt og en skefuld L-glutamin. L-glutamin er en aminosyre, der virker som proteinbyggeklods og er med til at berolige nervesystemet.

Magnesium vil også være gavnligt. Tages ved sengetid, det giver er bedre søvn og mere afslappet krop.

Husk i øvrigt, at ALT, hvad du spiser eller smører dig med som er kemisk, vil stresse kroppen, fordi det ikke kan genkendes. Så ryd ud i dine skabe og fyld op med så rene varer som muligt.

 

Bækkenbunden – også for mænd

Efter fødsler og efterhånden, som vi bliver ældre, svækkes den muskulatur, der ikke er vedligeholdt. Og har du ikke trænet din bækkenbund, så kan du mærke det nu. Det gode er, at er der nerveforsyning til musklerne, kan de trænes op igen, men når vi er ældre, vil det dig tage lidt længere tid, end da vi var helt unge.

Mange opdager, deres bund er for svag, når de pludselig går og småtisser i tide og utide og især ved belastninger, f.eks. fysisk udfoldelse.

Både mænd og kvinder har en bækkenbund, som er sæde for mange fysiske og sanselige sexuelle begreber.

F.eks. er der lavet undersøgelser af mandens evne til rejsning, som viser, at en stærk og velkoordineret bækkenbund gør manden til en langt bedre elsker. Hans erektion holder bedre, og han kan endda styre sædafgangen meget mere.

Det samme kan man sige for kvinders vedkommende, er der aktive muskler i bækkenet, så vil følsomheden og livligheden give langt bedre følelse og respons.

 

Begynd at træne rigtigt

Hvis blodgennemstrømningen i skeden er nedsat, og det er den, hvis man ikke har en livlig bækkenbund, så er følsomheden også ringe, og det bliver meget svært at opnå lyst og tilfredsstillelse. Desværre er det ikke et område af kroppen, vi er specielt bevidste om, og mange myter og dårlige råd er givet gennem tiderne. Sæt dig lidt ind i emnet og træn da gerne sammen mand og kvinde.

Knibeøvelser er mere effektivt end viagra og er helt sikkert fri for bivirkninger, så bare se at komme i gang med træningen.

Knibeøvelser giver jer langt mere end blot stærke muskler. Det giver også øget kontrol over bækkenbunden, mere liv i bækkenet, bedre flow og blodcirkulation. Det giver igen god effekt på mandens prostata og begges liv i området samt kvindens følsomhed i skeden.

Så det betaler sig at holde bækkenbunden ved lige eller at træne den op, hvis den er blevet svækket.

 

Kan det være hormonerne, der driller?

Ja, sagtens. Oxytocin er det herlige kærlighedshormon. Når du har rigeligt med oxytocin, føler du dig værdsat og elsket og i stand til at knytte kærlighedsbånd til andre. Når vi har sex dannes dette hormon (det gør det også hos kvinden, når hun ammer, hvilket knytter moren stærkere til barnet).

Mange par oplever, at der opstår en fortrolighed og særlig sammenhørighed, når man har haft sex. Ligeså, at man mister denne følelse, når man i en længere periode ikke har sex.

Oxytocin dannes, når man giver inderlige kram og kys. Kvinder danner dette hormon noget hurtigere, end mænd gør, så mænd skal have lidt længere kram, end kvinder behøver. Al berøring danner oxytocin, også ikke-sexuel f.eks. massage.

Når man føler sig elsket og fyldt op af kærlighed, vil det give tryghedsfølelse, og fra det udgangspunkt er det alt andet lige nemmere at komme til at hvile i sig selv og give sig hen til en partner.

Oxytocin har den glimrende egenskab, at det hæmmer stresshormoner. Så det er da ren win-win.

 

Det mandlige sex-hormon

Testosteron er blandt andet det hormon, der styrer lyst og vitalitet. For lidt testosteron kan for begge køns vedkommende hænge sammen med binyretræthed.

Dette hormon har også indflydelse på, hvor gode vi er til at opbygge muskel- og knoglemasse. Det har indflydelse på vores humør og vores generelle drive.

For lave niveauer af testosteron giver træthed, nedsat sexdrive, ingen motivation, og man føler sig ugidelig og tager lettere på i vægt.

Mange tror, at testosteron udelukkende er et mandehormon, men det skal altså være til stede hos begge køn. Kvinder med lavt testosteron mister også lysten til sex.

 

Kvindehormonets indflydelse

Problemer med for lavt østrogen er det, vi oplever for kvinders vedkommende i overgangsalderen. Her klager mange over tørhed i skeden, svedeture, træthed, dårligt humør, dårlig søvn osv.

Måske er det lidt skuffende. Nu er børnene blevet store, og der er masser af frihed til at finde forelskelsen frem igen, og så er der bare nye forhindringer.

Mange kvinder får god hjælp af at tage tilskud med rødkløver, vild yams-rod (creme) og schisandra.

Det er nok ingen overraskelse, at det er vigtigt at spise lødigt og få tilstrækkeligt med frugt, grønt og essentielle fedtsyrer – og at minimere sukker og junkfood.

Uanset, hvad jeres udfordringer er, så husk at give opmærksomhed og omsorg til hinanden, at SE og interessere sig for hinanden – og så er kærlig flirt med sin partner altid godt.

 


Boost til sexlivet indefra

Kosttilskud – jeg vil anbefale – der kan hjælpe en nedsat sexuel lyst:

  • Rosenrod
  • Sibirisk ginseng
  • Q10
  • Gingko biloba
  • B-vitaminer i methyleret form (f.eks. Omni-B)
  • Desuden er macha-te godt.

 


 

Øvelser, der kan hjælpe på nedsat sexlyst

  • bækkenbundstræning
  • sansetræning f.eks. massage
  • kys, knus og kram, der er langvarige nok til, at I når at mærke kærligheden og hinandens hjerter (og dermed danne tilstrækkeligt med oxytocin).

Forrige artikelSmil gør glad – og slank!

Næste artikelFind den perfekte balance mellem arbejds- og privatliv