Sangerinden Signe Svendsen kalder sig selv en bevidst forbruger, der sætter sundhed og bæredygtighed højt, når hun køber ind. Men hun er alt andet end hellig.
Da sangerinden Signe Svendsen blev mor for fem år siden, blev hun ret hurtigt bevidst om at passe på ikke at fylde sin nyfødte datter med alverdens kemikalier. Da hun samtidig var en kendt person som vinder af det Danske Melodi Grand Prix med Rollo & King, tv-vært og meget andet, var det ikke overraskende, at hun straks blev bedt om at stille op som ambassadør for et tiltag imod kemi i produkter til børn, sammen med blandt andre daværende miljøminister Connie Hedegaard. Hun medvirkede i en oplysningskampagne henvendt til mødre på barsel om alle de kemikalier, der er i blandt andet bleer og babycreme, og hun var – og er – selv opmærksom på de skadelige virkninger. – Det med at forholde sig til økologi, bæredygtighed og passe på den verden vi lever i, er da bestemt noget, jeg tænker over, og jeg synes, det er lidt rystende, at vi udsættes for så mange giftstoffer i dagligdagen, som vi som forbrugere skal forholde os til, siger hun.
– Det er jo et politisk problem, som det er op til politikerne i EU at gøre noget ved, men vi forbrugere kan da i det mindste vælge de værste ting fra. Det er ikke så svært. Jeg går personligt meget efter varer, der er mærket med Svanemærket, eller med Astma-Allergi Forbundets mærke. Som forbrugere kan vi vælge. Det er ikke sådan, at jeg siger, at nu vil jeg slet ikke have gift ind i mit liv, for der er jo trods alt nogle ting, hvor man ser gennem fingre med det. Det er svært som privatperson at tage den store kamp. Den skal tages på EU-plan. Men om ikke andet kan man gøre sin indflydelse gældende i stemmeboksen og stemme på partier, der prioriterer bæredygtighed højt i deres politiske program, siger hun. Hun er alvorlig, når hun taler om emnet, men Signe Svendsen understreger også, at hun bestemt ikke er hellig. Blandt andet fordi hun ikke synes, at der findes noget kedeligere end fanatisme. – Jeg kunne ikke drømme om at stå frem og slå nogen oven i hovedet med, at de skal købe økologisk, og at de skal tænke bæredygtigt. Det er jo rigtig svært, og der er masser af situationer, hvor jeg selv vælger det fra. Prisen spiller en rolle. Det er helt tosset at betale 37 kr. for en pose med ’fire økologiske småkager’, der bliver det jo bare for meget, siger hun med et smil. – I dag er mange økologiske varer heldigvis ikke dyrere end ikke-økologiske, men det kan da godt være svært for en enlig mor med to børn at få pengene til at slå til, hvis hun skal tænke bæredygtigt hele tiden, siger Signe.
Signe Svendsen kommer oprindeligt fra Nyborg på Fyn. Hun rejste til København som 20-årig for at gøre noget ved musikken. I dag er hun 35 år gammel og mor til Wilma på fem år. Hun bor sammen med den 15 år ældre Henning, som har to voksne børn fra et tidligere forhold. Familien bor i Espergærde nord for København, tæt på skov og strand. Hun blev for alvor kendt i hele Danmark som korsangerinde – og siden ligeværdig frontfigur – i popbandet Rollo & King, der vandt det danske Melodi Grand Prix i 2001, og der-efter i en propfyldt Parken var lige ved at gentage Brødrene Olsens Grand Prix-sejr fra året før. Signe, Rollo & King blev nummer to, kun overgået af Estland. Siden blev Signe Svendsen vært på flere tv-programmer, bl.a. ”Signe og B.S. på afveje” på TV2. De senere år har Signe Svendsen turneret dels som solist og dels sammen med Niels Hausgaard, og 6. september udkommer hendes første cd i eget navn, et album, der har fået titlen ”Ny passager”, og hvor Signe selv har skrevet alle sangene på nær to. – Jeg er jo en ’aldrende’ debutant, siger hun med et smittende smil og fortæller om albummet, som er blevet til på en lidt anderledes måde, end hvad der i dag er normal kutyme i pladebranchen. – Det almindelige i dag er, at man går i studiet og indspiller en plade, og så bagefter tager på turné med sangene. Men jeg har valgt at gøre det omvendt. Vi har turneret hele sidste år og prøvet sangene af på scenen foran publikum. Det giver mest mening for mig, for det er foran et publikum, at musikken får sin berettigelse. Publikum spiller en helt vildt vigtig rolle, og publikums reaktioner på sangene har i høj grad været afgørende for, hvilke sange vi tog med på albummet, siger Signe Svendsen, der ikke bryder sig meget om at være i lydstudiet, men elsker at spille live. – Denne gang var det nu ikke så slemt at være i studiet, fordi min producer Lars Skjærbæk har været så god til sætte musikken i centrum, og vi har været i stand til at indspille langt det meste i ét take, som man siger, på samme måde, som hvis vi havde spillet for et publikum.
Store dele af året turnerer Signe Svendsen med sit band og er derfor væk hjemmefra i lange perioder. Hendes datter er ikke begyndt i skole endnu, så meget af tiden er Wilma med mor på turné. Ofte er det dog nødvendigt for Signe at have en veninde eller sin mor med til at se efter pigen, mens hun selv er på scenen. Signe elsker at turnere, og når hun har været lidt for længe hjemme i Espergærde, begynder hun igen at længes ud. – Det er ikke et specielt sundt liv, man lever, når man turnerer som musiker, indrømmer hun. – Men jeg elsker det. – Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg godt kan lide at gå ud efter en koncert, så jeg får set en del til barer og restauranter rundt om i landet. Niels Hausgaard har lært mig at gå ud steder, hvor rockmusikere måske ellers ikke kommer, fordi han synes, det er så interessant at møde og tale med alle mulige typer mennesker. Da jeg turnerede med Niels, sad vi ofte et eller andet meget lokalt sted, og spiste en wienerschnitzel, der var smurt ind i smørsovs, og det er godt nok ikke sundt, men det smager altså godt!
– Nogle gange, synes jeg, at økologidebatten løber af sporet, fordi den har en tendens til at blive næsten religiøs. For mig handler sundhed, økologi og velvære om grundholdninger. Om at være bevidst omkring og opmærksom på, hvad man spiser eller omgiver sig med. Det handler ikke om at købe økologisk hver dag, for nogle gange får jeg indtryk af, at der prædikes økologi blot for at skabe et overforbrug. – På samme måde har jeg det med mange af de livsstilsprincipper, som bliver in for tiden. Jeg bliver træt af dem og sur, fordi det eneste, de gør for mig, er at få mit budget til at eksplodere, siger Signe med et glimt i øjet. – Jeg er altså bare en helt almindelig, men meget bevidst forbruger. Jeg er opmærksom på ting. Går efter Svanemærket, fairtrade og økologi i videst mulige omfang, men med måde. Det bekymrer mig meget, at det hele tiden bliver sværere at undgå at købe dårligt kød fra dyr, som ikke bliver behandlet ordentligt, og min reaktion er, at så spiser vi lidt mindre kød, siger Signe Svendsen, som efter en dejlig sommer sammen med mand og datter, til efteråret er klar til at drage ud på en ny turné med sit band og sine smukke sange.
10 sange Signe Svendsens første album i eget navn udkommer 6. september. ”Ny passager” indeholder ti sange, hvoraf Signe selv har skrevet de otte. De sidste er henholdsvis en sang af Marcus Winther-John og en portugisisk fado, som Signe sang på sin turné med Niels Hausgaard i 2008, og som er kommet med på utallige publikumsopfordringer. – Jeg har skrevet sange i de seneste 11-12 år, men det er et håndværk, som er svært og som tager tid at lære. I dag består en stor del af mit arbejde i at skrive nye sange, og det foregår meget i aften- og nattetimerne, efter min datter er kommet i seng, siger Signe Svendsen, som midt i september indleder en ny turné med sangene og skal spille mindst 25 koncerter inden udgangen af oktober. |