Nyheder

Sikkert at indtage vitaminer, mineraler og kosttilskud

27. januar 2010

Seneste optælling viser, at USA ikke har oplevet dødsfald som følge af vitaminer, mineraler, aminosyrer eller urter.

Vi bliver med jævne mellemrum advaret mod indtagelse af vitaminer, mineraler, kosttilskud og naturlægemidler i medierne – i bedste fald er de virkningsløse, i værste fald farlige for helbredet, advarer såkaldte eksperter. Derfor har vi også en af verdens mest restriktive lovgivninger på området.
I USA er holdningen anderledes frisindet overfor naturmidler, men selvom befolkningen her har langt mere fri adgang til midlerne, falder de ikke om som fluer. Faktisk kunne man ikke finde et eneste dødsfald i 2008, som den nyeste optælling dækker. Den har Vitalrådet i Danmark kigget på.

Overvågning af kosttilskud

American Association of Poison Control Center udsender årligt en omfattende
rapport om forgiftningstilfælde i USA. Tallene er indsamlet fra National Poison Data System, der har 61 giftcentre og 30 medicinske og
kliniske toksikologer. Dermed er det et af de få virkeligt pålidelige nationale
overvågningssystemer, der findes i verden.
Seneste rapport på 174 sider er netop publiceret i tidsskriftet Clinical
Toxicology.
I USA kan du i enhver helsekostforretning købe masser af midler, som i
Danmark er på recept eller direkte forbudt, på trods af at de er uskadelige.
Alligevel har en befolkning på mere end 300 millioner ikke set et eneste dødsfald som følge af naturmidler eller vitaminer. I USA er det også lovligt at oplyse og give forbrugeren reel information om kosttilskud og naturlægemidler.
Er tilskuddet farligt at indtage, bliver det selvfølgeligt fjernet fra det amerikanske marked.

Naturmidler må ikke kunne hjælpe

Imens lever vi med helt andre regler herhjemme. Hvis producenterne mener, at et kosttilskud kan forebygge, mildne eller helbrede en sygdom, skal det fjernes fra markedet. Påstanden skal nemlig enten bevises – en forskning de færreste producenter har råd til, da de ikke kan tage patent efterfølgende på naturens midler. Eller også må forbrugeren ikke blive påvirket af påstandene.
Det er selvfølgelig ment som en beskyttelse af forbrugeren. På den måde bliver vi ikke udsat for løse påstande, der kan puste til vores frygt for sygdom. Men det gør det overmåde svært for nogle producenter at fortælle, hvad det helt præcist er, deres produkt kan. Så svært, at det i sidste ende rammer forbrugeren, der måske ikke kan finde et naturligt alternativ til kemisk medicin.

Kosttilskud er stort i USA

Over halvdelen af amerikanerne tager kosttilskud hver dag. Og nogle er storforbrugere af naturmidler. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at der ikke var et eneste dødsfald i 2008, som følge af indtagelse af kosttilskud, vitaminer, mineraler og naturlægemidler.
Vitalrådet er spændt på at se, om rapporten vil afstedkomme lige så store overskrifter i den danske presse, som advarslerne jævnligt gør det.
Reference:
Bronstein AC et al, 2008 Årsrapport fra American Association of Poison
Control Centers, National Poison Data System: 26th Annual Report. Clinical
Toxicology (2009) 47, 911-1084.
Rapporten er tilgængelig på
Kilde:
Vitalrådets nyhedstjeneste, vitalraadet.dk
(Oprettet den 27. januar 2010)

Forrige artikelTid til status – med og uden krise

Næste artikelLeddegigt