Sind

Er din kollega psykopat?

22. august 2013

Vi tilbringer ofte en stor del af vores vågne timer sammen med vores kolleger, så det er ikke ligegyldigt, hvordan de opfører sig. Nogle kolleger er dejlige, andre lidt kedelige, og så er der måske de giftige? Bliver din arbejdsdag ødelagt af giftige personer, så læs med her…

Du har indkaldt til møde med din chef, for du har et problem med en kollega. Du har måske gentagne gange oplevet kollegaen overfuse andre, lyve, snyde eller på anden måde overtræde de usynlige spilleregler. Du er faktisk lidt forundret over, hvad du har oplevet, måske oven i købet chokeret, for din kollega er kendt for at være dygtig, charmerende og på alle måder en fremadstormende karakter.

Lige nu sidder du så og har det lidt småskidt med at skulle hænge din kollega ud, men du har bestemt dig for, at din chef må vide, hvad der sker, når han ikke selv er tilstede.

Ordene kommer lidt tøvende, og jo flere, der kommer ud, jo mere i tvivl kommer du. Din chef kigger skeptisk på dig, for han genkender ikke billedet af din kollega i dine ord. ”Tror han, at jeg er paranoid, eller at det er mig, der er ude på at sætte lus i skindpelsen”, tænker du og overvejer at stoppe mødet med det samme.

– Hvis du har kontroverser med en kollega, så kan det være en hjælp at vide, at de giftige typer findes. De fleste af os tror, at de andre er meget som os selv. Men der er nogle, der er anderledes – og det tager meget lang tid at opdage. Det kan være godt at erkende, at det her er en giftig person, og jeg skal forholde mig anderledes over for vedkommende – som en overlevelsesstrategi for dig selv. Når det kommer til ledelsen, er det godt at erkende, at disse personer findes, og at det kan være forklaringen på at projekter går galt, siger Sanne Udsen.

I foråret udgav hun bogen ‘Parasitter i habitter’, der handler om, hvordan man spotter og behandler giftige personer på arbejdspladsen.

Sanne Udsen har tidligere skrevet bl.a. ‘Psykopater i jakkesæt’ om chefer med psykopatiske træk. Bogen er på den måde en opfølgning, for psykopater og andre giftige personer kan for så vidt findes i alle lag – og måske sidder du over for en lige nu?

– Denne her bog handler meget om: Hvad skal jeg gøre? Hvad skal organisationen gøre, og hvad skal man være på vagt over for? Jeg har også forsøgt at gøre det bredere, så det ikke kun handler om psykopaten, for der er andre typer, der kan være giftige på arbejdspladsen. Men psykopaten er den mest velbeskrevne, siger Sanne Udsen.

Mere end psykopater

En psykopat er således en giftig person, men gruppen af giftige personer er større, f.eks. den marchiavelliske leder eller den narcissistiske type. Fælles for de giftige personer er en udpræget tendens til at gå efter, hvad der tjener dem selv bedst – på bekostning af andre kolleger, sandheden og det, vi alle kender som de uskrevne regler for god opførsel.

– De kan fremstå meget charmerende og sige det, folk gerne vil høre. De fleste af os har et svagt punkt, hvor vi bliver påvirket. Psykopaten pejler sig ind på, hvor du kan charmeres – og når de rammer dér, hvor stemningen bliver bedre, så er det der, de sætter ind, forklarer Sanne Udsen.

Derfor kan en giftig person godt tage sig vældig attraktiv ud. Du kan måske selv være blevet charmeret i en lang periode og mene, at din kollega er både sjov, dygtig og god at snakke med. Og du kan være helt sikker på, at ledelsen også har fået charmeturen, for en giftig person ved godt, hvem der er værd at satse på, og de bruger bevidst charmen på de mennesker, der kan gavne deres egen sag.


Svært at bedømme psykopater

Men hvordan så overhovedet spotte en psykopat eller anden giftig person?

Der findes forskellige tjeklister, der kan fortælle, hvorvidt en person er psykopat. For at opnå betegnelsen psykopat på Robert Hares Psychopathy Checklist – Revised (se boks), skal man op over 30 point ud af 40 mulige. Men allerede over 20 point er der tale om en ‘moderat’ psykopat. En normal ikke-psykopat vil dog maksimalt opnå 5 point.

– Jeg har selv diskuteret med fagfolk, hvor grænsen går – for selvom en giftig person måske ikke scorer over 20 og dermed undgår kategorien psykopat, så kan vedkommende være så tæt på, at man alligevel ikke ønsker at have noget at gøre med eller f.eks. være gift med vedkommende.

Uanset hvad, har psykopaten ikke selv valgt det, ligesom de kun ved, at de er psykopater, hvis de tidligere har fået en dom for noget kriminelt, hvor en psykiater f.eks. har været indblandet og har givet dem prædikatet.

– De har nogle evner, som de måske ligefrem ville være stolte af at have. De er gode til at koncentrere sig, have det kølige overblik, undgå at blive påvirket af andres følelser. Egenskaber som kan være eftertragtede i en virksomhed, og som psykopaten ser som en fordel.

Men hvordan spotter man så, at man har med en psykopat eller anden giftig person at gøre? For samvittighed og mange af de andre kendetegn er jo ting, der foregår inde i hovedet på folk og er ikke nødvendigvis synligt.

– Det vigtigste træk er mangel på samvittighed. Og det kan ikke afsløres på 10 minutter. Det, man evt. kan se, er at psykopater ofte vil have travlt med overførsel af skyld. De tager ikke skylden for noget. De vil selvfølgelig kunne være så trænede og kloge, at de kunne gøre det alligevel. Men som udgangspunkt gør de det ikke. Så det kan man godt træne sig til at kigge efter – om vedkommende konsekvent altid lægger skylden på andre.


Psykopater udnytter os andre

Typisk lever psykopater højt på, at vi andre spiller efter reglerne og helst ikke vil være budbringere med dårligt nyt. Så nu sidder du måske ved mødet med chefen og trækker i land. Din chef vil øjensynligt ikke forstå, at din kollega kan være en giftig person – og måske er noget af skylden også din egen?

– De fleste stiller spørgsmålstegn ved sig selv: Der skal jo to til en tango – og ja, vi kan altid gøre det bedre. For mig er det et vigtigt budskab at forstå, hvad man er oppe imod. At forstå at den almindelige skala ikke giver mening, fordi du har med uberegnelige mennesker at gøre, så ligegyldigt, hvad du gør, er det forkert, siger Sanne Udsen

Hvis du vælger at trække dig fra mødet med chefen, kan hun godt forstå dig:

– Moralsk har man en form for forpligtigelse til at fortælle, hvad man ser og oplever, hvis man frygter, at der er giftige personer på arbejdspladsen. Men jeg ville aldrig bebrejde nogen, at de ikke tog den forpligtigelse på sig. Ingen kan lide at blive narret, og slet ikke topledere, så det du evt. vil fortælle, er dårligt nyt for dem.

– Hvis du er blevet syndebuk for vedkommende, så er det med at komme væk – men så er du ofte allerede så nedbrudt, at det kan være vanskeligt at finde et nyt job, råder Sanne Udsen.

 

Robert Hares Psychopathy Checklist – Revised 

Man giver 0 point, hvis pågældende karaktertræk slet ikke er tilstede hos personen, 1 point, hvis det i mindre grad er til stede og 2 point, hvis det i udpræget grad er et karaktertræk.

1. Glat, overfladisk charme

2. Grandios selvforståelse

3. Stærkt behov for spænding og stimulation, hang til kedsomhed

4. Let ved løgn

5. Snedig og manipulerende

6. Mangel på samvittighed, anger og skyldfølelse

7. Overfladiske følelser

8. Følelseskold og mangler empati

9. Snyltende livsstil

10. Dårlig selvbeherskelse

11. Promiskuøs seksuel adfærd

12. Tidlige adfærdsproblemer

13. Mangel på realistiske langsigtede mål

14. Impulsivitet

15. Uansvarlighed

16. Overførsel af skyld

17. Mange kortvarige ægteskabelige forhold

18. Ungdomskriminalitet

19. Begåelse af ny kriminalitet under prøveløsladelse

20. Kriminel alsidighed

30-40 point=psykopati

20-29 point=moderat psykopati

Under 20=ikke-psykopati (men over 5, alligevel giftig).

Robert Hare har udarbejdet sin tjekliste på baggrund af sit arbejde med kriminelle psykopater, hvorved flere af spørgsmålene omhandler kriminalitet.

 

 

Forrige artikelHyldebær mod efterårets influenzaplage

Næste artikelHjælp til selvhjælp: Den livsvigtige søvn