Nyheder

Brug dine drømme

29. december 2014

Vi udvikler os alle livet igennem. Forskellige oplevelser, faser og relationer påvirker os – nogle gange på måder, som vi har svært ved at begribe med vores rationelle og logiske hjerne. Men dine drømme kan åbne op for nye dimensioner og forståelser – hvis du vil lytte.

Kender du følelsen af, at der er et eller andet, du overser? Noget, som kunne pege dig i den rigtige retning i livet, men som du har svært ved at få hold på? Måske er det din ubevidste intelligens, som forsøger at trænge igennem den rationelle fernis, som de fleste af os navigerer efter til daglig. Et af de steder, hvor din ubevidste intelligens kommer til udtryk er gennem dine drømme. Det, der umiddelbart kan opleves kaotisk og usammenhængende, hænger sammen med det, vi har svært ved at begribe med vores almindelige tanker og bevidsthed.

Symbolsk bearbejdning af oplevelser

Ole Vedfelt er en internationalt anerkendt drømmeforsker. Han har en sundhedsfaglig baggrund som tandlæge, men har de seneste 40 år beskæftiget sig med psykoanalyse og underviser i dag både psykoterapeuter og psykologer. Og lad det være sagt med det samme: Vi drømmer alle sammen – også selv om vi ikke kan huske det. Drømme er ikke bare ligegyldigheder, men en kreativ og symbolsk fortolkning af det, vi oplever. I løbet af en helt almindelig dag bliver vi alle sammen påvirket af uendeligt mange forskellige indtryk og følelsesmæssige impulser, og nogle af dem, som vi ikke får rettet vores opmærksomhed mod, kan vores drømme genoplive i nattens løb.

– Vi er komplekse væsner, som har behov for at bearbejde informationer på forskellige måder. Vi har alle sammen forskellige tilstande, som vi kan være i. I vores vestlige kultur har vi især været fokuseret på vores rationelle og konkrete tilstande, men det er ikke det eneste, der har betydning for os mennesker. Den mere følelsesmæssige og symbolske side bliver nemt undertrykt eller overset, men den har også sin berettigelse, forklarer Ole Vedfelt, der blandt andet har skrevet bøgerne ”Drømmenes dimensioner” og ”Din guide til drømmenes verden”.

Verdens mest almindelige drømme

Når Ole Vedfelt arbejder med drømmeterapi, gennemgår han drømmene på flere forskellige planer, for selv om der er dimensioner, der er universelt menneskelige, så er der også en kulturel og en personlig vinkel, som det er relevant at undersøge.

– Det kan være en kvinde, der drømmer, at hun bliver forfulgt at en mand i gult tøj, og hvis den samme kvinde har oplevet at miste sin kæreste til en spritbilist i en gul bil, så kan man ikke umiddelbart antage, at farven gul har den samme betydning for hende, som den har for andre, forklarer Ole Vedfelt.

Drømme, hvor man bliver forfulgt, er verdens mest almindelige drømme. De fleste kan genkalde en drøm, hvor man bliver jagtet, mens man flygter. Hele tiden virker det som om, at forfølgeren kommer tættere og tættere på, og uanset hvor hurtigt man løber, kommer forfølgeren kun nærmere, men du ender alligevel med at vågne, inden du bliver fanget.

– Det interessante ved de drømme er det, man bliver jagtet af. Hvad er det, man flygter fra?, spørger Ole Vedfeldt retorisk og kommer selv med svaret:

– Det, der jager en, er noget, der har betydning for ens vågne liv. Det kan være en kvinde, som i drømmen bliver jagtet af en mand. I hendes vågne liv er hun måske mor, men hendes børn er ved at være så store, at de ikke længere kræver hendes fulde opmærksomhed. Der er derfor plads til, at hun kan udvikle sig nu, men hun tøver. Når hun bliver jagtet af en mand, kan det tyde på, at hun mangler nogle maskuline værdier. Det kan være, at hun skal give børnene mere frihed og i stedet bruge mere af sin energi og opmærksomhed på sin egen udvikling, fortæller Ole Vedfelt.

Drømme skal mærkes

Når livet kører derudaf med rutiner og faste rammer, så kan det nogle gange være svært at følge med. Mens de praktiske opgaver optager tiden, er der mange af os, som ikke har tid til at mærke efter, hvordan vi egentlig har det.

– Mange – hvis ikke alle – har glæde af at mærke, hvad der sker i kroppen. Når jeg arbejder med drømmeterapi, beder jeg altid klienten om at se drømmen for sig, så de kan genopleve, hvordan den mærkes i kroppen og hvilke følelser den vækker. Herefter taler vi om, hvorvidt de følelser, der ligger bag ved drømmen, er nogle de kender fra deres hverdag, fortæller Ole Vedfelt. Han påpeger, at opdragelse, vaner og kultur betyder, at nogle følelser er sværere at komme til i vågen tilstand end andre og kommer med et eksempel:

En kvinde drømmer, at hun kører i bil sammen med sin kæreste. De sidder på bagsædet, og hendes bror fører bilen. Der er også et barn i bilen, men der er ingen, som tager sig af det.

– Sådan en drøm handler om, at hendes liv kører i en retning, som hun ikke er tilfreds med. Vi finder ud af, at barnet repræsenterer nogle barnlige sider, som giver anledning til skænderier mellem hende og kæresten over små ting, som i virkeligheden dækker over en dybere barnlig sårbarhed. Kvinden opfatter broderen, der styrer bilen, som dominerende. Hun har selv en tendens til at blive styrende og kontrollerende for at undgå at blive såret. Hun har i virkeligheden ikke lyst til at være så dominerende. Det, der hjalp hende videre efter drømmen, var at få talt ud med kæresten om, hvad der sårede hende. Det gjorde det meget lettere for ham at forstå og ændre adfærd.

Rå drømme

Drømmenes udtryk er lidt mere rå og ubearbejdede, end vi er i den virkelige verden. Det betyder, at i drømme kan vrede ende med mord. Men mord i drømme handler ikke om, at vi skal slå nogen ihjel, men om at vi skal finde en måde at få sagt fra på.

– Det er vigtigt, at se drømmene som en ressource. Drømmene vil fortælle noget. Er det personen, relationen eller noget i en selv, som drømmen bearbejder? Hvad er det drømmen vil fortælle? Jeg havde en klient, som drømte, at han besteg et bjerg sammen med sin far, men undervejs styrter faren ned, og sønnen redder ham ikke. Den drøm kan komme, fordi min klient og hans far har nogle meget forskellige værdier, og min klient er gennem sine drømme ved at indse, at han kan ikke nå sine mål, hvis han ikke gør op med sin fars værdier og lever efter sine egne. Det er ikke det samme, som at de to skal bryde forbindelsen, men sønnen skal gøre sig fri og leve sit eget liv, siger Ole Vedfelt som generelt opfordrer til, at man skal leve efter sine egne værdier i stedet for at skælde ud over andres.

Hvad siger dine drømme dig?

Hvis du vil se, om du kan bruge dine drømme til noget, så er her tre gode råd til at komme i gang:

  1. Registrer din drøm med det samme, du vågner – du kan skrive den ned eller indtale den på en diktafon.
  2. Hvilke følelser er der i drømmen? Hvad kan du relatere dem til?
  3. Hvilket mønster eller struktur er i drømmen? Var der noget den foregående dag eller i din fortid, som ligner dette? Drømmene åbner ofte op for det, som vi overser til daglig, så det er ikke altid nemt at finde frem til.

Drømmene kommer fra et andet bevidsthedsplan, og det kan tage tid finde ud af, hvad den vil sige. Det hjælper ikke at presse en fortolkning frem – kan du ikke se betydningen af den, så lad den ligge i baghovedet og se, om det ikke kommer på et tidspunkt.

Forrige artikelMarie Askehave: “Jeg har ingen ro”

Næste artikelHvad hjernen ville spise