Tænk positivt, og tænk dig sundere. Tankefeltterapeut Lars Mygind aktiverer selv-helbredende kræfter gennem tanker, følelser og tro.
Der er sammenhæng mellem tanker, følelser og helbred. At tænke positivt og nyde livet kan både forbedre din livskvalitet og dit helbred.
Kunsten er at tro på sit helbred og betragte livet som en gave – uanset hvad man eventuelt fejler. På den måde kan man aktivere kroppens selvhelbredende kræfter. Ellers risikerer man lettere at havne i et depressivt hul eller angsthelvede ved sygdom.
Man kan have brug for støtte til at fastholde sin positive og livsbekræftende indstilling. Tankefeltterapeut Lars Mygind, som er ekspert i positive og sunde tanker, har hjulpet mange af med negative tanker, følelser og forestillinger. Også alvorligt syge.
– Hvis man gerne vil tænke sig sund, skal man først og fremmest tro på, at det er muligt! Det er nødvendigt at tro hundrede procent på det. Når folk kommer til mig med en kronisk lidelse og har fået at vide, at der intet er at gøre, så starter vi med at drage diagnosen i tvivl, eller skabe et håb om, at helbredelse er mulig. For så åbnes der op for en mulighed for, at man kan blive rask, siger han.
Lars Mygind kombinerer samtaleterap om tanker og følelser med at banke let på kroppens meridianpunkter.
– En tanke er en lille energi, som kan fastholde en følelse, som er en større energi. Det, vi tænker, siger, føler og tror, har stor betydning – både positivt og negativt, siger han.
Der skal helst være overensstemmelse mellem vores overbevisning og handlinger. Hvis man for eksempel er sikker på, at man bliver rask, men samtidig planlægger sin egen begravelse, så modarbejder man sig selv.
– Det største helbredsproblem herhjemme er, at folk ikke følger deres hjerte. Så får man let depressioner. Og man bør undgå kompromisser, som også er vejen til depression – som får binyrerne til at holde op med at producere stresshormon. Desuden skal man lade være med at “køre” sit liv udelukkende på viljestyrke, siger han.
Lyt til intuition og krop. Lad være med at stille op til maraton eller invitere gæster hver weekend, hvis du er for træt.
Det er ikke, hvad der sker, men hvordan vi forholder os til det, der afgør, om livet forekommer uoverskueligt og svært… eller om hver dag opleves som en gave og mulighed på trods af alt.
Hvis du har en livstruende sygdom, og angst tærer på kræfterne, kan du få hjælp hos en psykolog, præst, kropsterapeut eller andre specialister. Tankefeltterapi er også velegnet.
– For ni år siden fik min kone cancer. Man er sårbar, når man er alvorligt syg, og så er det let at få dødsangst – svære tanker og følelser, der belaster. Heldigvis var jeg bevidst om det, for jeg havde næsten lige lært tankefeltterapi. Derfor kunne jeg hjælpe hende med at fjerne chokket og dødsangsten, hver gang hun havde været til behandling på hospitalet. Hun kom godt igennem, også kræften, fortæller han.
De fleste smerter påvirkes af vores følelser. Frygt og angst får smerte til at vokse. Har du en alvorlig helbredstilstand, skal du selv tage et ansvar. Også for dine tanker og følelser. Du skal vælge, at du vil være rask! Og gøre noget ved det. Desværre er der mange mennesker, der ikke orker at tage det ansvar. Men man bliver ikke rask af at påtage sig offerrollen, understreger han.
Hvis vi udelukkende fokuserer på det negative og svære, kan det have en selvopfyldende effekt.
Nyder og fremelsker vi til gengæld alt det gode i vores liv – og fokuserer på, hvad vi kan gøre for at styrke vores helbred, øger vi chancerne for at komme godt igennem betydeligt.
– Det er meget vigtigt at være glad. Mange har gennem årene spurgt mig: “Er du ikke overdreven positiv?” Men det er jeg bevidst. Jeg ønsker at aktivere placeboeffekten. Hellere det end at aktivere det modsatte, noceboeffekten, på grund af negativitet. Inden jeg lærte tankefeltterapi kunne jeg være vred i månedsvis, men efter forstod jeg, hvor vigtige vore tanker er – også dem om vore medmennesker.
– Hverken læger eller andre behandlere bør nogensinde tænke negativt om deres patienter. For hvis de tænker, at der er noget galt med klienten, og måske oven i købet holder lidt afstand, så går det lige i kroppen på den syge og kan i værste fald skade vedkommende, siger han.
Tanker skal være rolige, hjertet skal være fredfyldt, og kroppen skal være let, anbefaler Lars Mygind. Hold fast i det og juster din adfærd, når det er tiltrængt.
– Hvis dine tanker og følelser er skyld i, at du er blevet syg, så kan du gøre noget ved det. Når jeg hjælper med at forløse negative følelser, siger jeg for eksempel: “Lad kroppen huske første gang, du mærkede denne følelse,” siger han.
Når man får fat i svaret på det, kan det forløses på et dybere plan, så man lettere undgår gentagelse, fordi den oprindelige uforløste følelse udløser reaktioner igen og igen.
Lars Mygind understreger, at han ikke opfatter tankefeltterapi som en erstatning for lægebesøg ved alvorlig sygdom, men som et godt værktøj på vejen mod helbredelse.
– Tænk hvis vi engang når dertil, hvor vi siger: “Jeg har en spændende biologisk proces i gang” – i stedet for straks at kategorisere hinanden i kroniske sygdomme og alverdens diagnoser, tilføjer han.
Denne hurtige øvelse anbefaler Lars Mygind alle at gøre dagligt. Gerne hver time. Den er velegnet, hvis man for eksempel skal præstere, opereres eller tager medicin:
Bank let på håndkanterne med fingrene ca. 10 gange på hver, og massér lymfepunktet mellem 2. og 3. ribben ti gange rundt i ca. 10 sekunder med rolige bevægelser.
Lige mellem lillefinger og ringfinger har vi et “smertepunkt”, endokrin nr. 3. Det bliver kaldt mirakelpunktet. Stimuler det jævnlig med en let banken med fingrene.
– Vi har 26 hovedmeridianer, som er plus og minus. Hvis nogle af batterierne vender forkert, så har du det ikke optimalt.
Forrige artikelSkån håret og naturen
Næste artikelLars Muhl og hustruen Githa Ben-David: Vi skal lære at være