Nyheder

Skab forandring – på den lette måde!

15. november 2017

Ondt i knæene – eller ’ondt i livet’? Selvom der ofte er mere opmærksomhed på de fysiske symptomer end udfordringer af mental og psykisk natur, så kan f.eks. overgangsalder, sygdom og livskriser være svære perioder i livet, der alle skal tackles som en forandring.

Hvorvidt et tungt humør bunder i kroppens forandringer pga. sygdom eller alder, eller dine præstationer føles utilstrækkelige pga. en personlig livskrise er ikke afgørende. Behovet for at tackle situationen er lige påtrængende – uanset hvordan du har ’ondt i livet’, og fremfor alt er den grundlæggende metode til forandring den samme.

Her tager vi udgangspunkt i det princip, jeg i min virksomhed – Minerva Coaching – kalder ”AAA”, dvs. ACCEPT, ANSVAR og ADOPTION.

 

Forandring starter med ACCEPT – erkendelse

Når det handler om livskriser og overgange i livet handler det i første omgang om accept af situationen. Ikke resignation, men erkendelse af tingenes tilstand. Eksempelvis: Du og din krop er ikke 30 år længere, dit ægteskab skranter, dit job gør dig stresset eller modløs, eller hvad problemet nu er. Du skal selv finde en vej til at acceptere det, som livet – og måske alderen – har bragt dig.

Men for, at din vej ikke skal blive for svær, har du brug for, at andre støtter både den, du er blevet, og den, du nu vil være. Her er det vigtigt, at du står ved dit behov for andre personers forståelse, hjælp, ideer, erfaring …

Hvis du ikke melder det ud, har hjælpen jo svært ved at finde dig! Og hvor ville det være ærgerligt at gå glip af et godt skub i ryggen, som gør tingene meget lettere.

Når du indser, at du må ændre på din situation, din rolle eller din selvopfattelse – og gerne tager imod hjælp hertil – er du allerede på vej. Selve erkendelsen af behovet for forandring er åbningen til den læring, der ligger foran dig.

 

Tag ANSVAR for forandring – handling

I det øjeblik du har anerkendt, at du står ved en korsvej i livet, kan du begynde at se fremad – og ikke tilbage. “Heldigvis” sker der det, at kroppen eller psyken oftest melder klart ud – JEG VIL OG KAN IKKE LÆNGERE!

Tiden er kommet til at tage ansvar for “resten af dit liv” og iværksætte ændringer, som gør dig godt. Du skal lægge en plan! Eller …?

”En plan lægger sig ikke af sig selv – der skal gøres en indsats, for at den holder,” hørte jeg engang i et coachingforedrag. Det er rigtigt – i teorien.

Men i praksis viser det sig ofte, at planer ALDRIG holder! Fordi livet, betingelserne og behovene forandrer sig. Alene det, at begynde at udføre en plan ændrer udgangspunktet for hele forandringsprocessen. De næste trin kan hurtigt miste deres relevans eller effektivitet, og du må begynde forfra.

HUSK DET NU:

Dit ansvar handler ikke om at vide (alt) om, hvad der skal ske, men først og fremmest om ikke at give op! Bevar troen og viljen, eksempelvis: Jeg VIL blive ved at søge efter en træningsform, der kan få mine knæ, skuldre, ryg til at fungere (nogenlunde) igen. Jeg INSISTERER PÅ, at kunne glædes over mit arbejde og sove godt om natten, jeg skal blot finde det rette. Jeg VED, at der er en ny kærlighed, der venter på mig.

ADOPTION af din forandring – læring

Så hvordan skal du egentlig tage hul på den forandring, du ønsker – når planer alligevel ikke holder i længden …?

Du skal vælge en vision eller et fokus, styre efter det og så træffe de konkrete valg undervejs. Brug ikke dine sparsomme kræfter på at udtænke forkromede strategier, men gå i gang med de konkrete forandringer I DAG!

Vælg her og nu, hvad du vil kaste dig over! Det eneste princip, du skal følge for at adoptere det nye liv og den ”vilje”, du har defineret, er at gøre lidt ved sagen, hver dag. Om det er direkte at søge det nye job, du har spottet, eller blot skrive en mail/besked til en bekendt for at høre om den branche, du overvejer at skifte til. Uanset, om du hurtigt prøver nogle øvelser af på yogamadrassen eller reserverer en bog med nye øvelser på bibliotek.

Alt tæller – alt er trin på vejen. Hver dag tager dit ”nye liv” form, og du lærer mere og mere om, hvad du har brug for, og hvad du vil.

 

Den lette vej til forandring

Det skønne ved denne metode er, at du altid bruger kræfterne på det rette. Når du står midt i en krise, er det utroligt vigtigt at kunne overskue hverdagen.

Så SLUT med lange og detaljerede planer – og på med vanterne. Hvert et lille trin vil give dig en sejr, ny erfaring eller tilmed gøre din beslutning endnu skarpere, så din vilje til forandring ikke taber pusten som en gammel ballon, fordi den er skemalagt i en specifik plan, der ikke kan følges i længden.

Når du sander, at det liv, du har levet tidligere, ikke er holdbart længere – hvad enten det kroppens forandringer pga. sygdom eller alder, et forhold eller en relation, der har levet sig ud, eller et karrierevalg, du ikke kan se dig selv forfølge resten af livet – bliver du i stand til at handle og tage ny føring over dit liv.

Forrige artikelBørns hjerner tager skade af ikke-økologisk mad

Næste artikel5 hurtige når du skal shoppe konserves

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.