Krop

Skab et lækkert miljø for (de gode) bakterier

Foto: Adobe Stockphoto
22. januar 2018

I kampen mod bakterier har din krop, paradoksalt nok, brug for bakterier – nærmere bestemt mælkesyrebakterier, som kan sørge for, at dine tarmbakterier kan leve i et optimalt miljø – og dermed holde dit immunforsvar sundt og raskt.

Vi ved efterhånden, at vi mennesker har stor glæde af mælkesyrebakterier. Men hvad gør de små gavnlige bakterier egentlig helt præcist ved vores system?

Vores tarme indflydelse på vores helbred, opførsel, intelligens og velvære er enorm. Derudover sidder hele 70 pct. af vores immunforsvar i tarmene ­– så det er også vigtigt, at vi sørger for at tilpasse vores livsstil og kost, for at få en optimal tarmflora. Gør vi ikke det, kan vi skade eller ødelægge det ellers varierede og sunde udbud af bakterier i tarmen.

Styrk dine naturlige mælkesyrebakterier

Der er langt fra viden om mælkesyrebakterier til en optimal tarmflora. Heldigvis er der hjælp at hente, når vi skal optimere vores tarmsystem, for det, der findes i naturen, kan også fremstilles i koncentrerede former på helt naturlige måder – og det er den fermenterede drik Vita Biosa et godt eksempel på.

Drikken fra Vita Biosa består af 8 kulturer af mælkesyrebakterier, organiske syrer og urteudtræk fra 19 forskellige økologiske urter, som vil få dine tarme – og dermed resten af kroppen – til at stortrives.

Det skaber et miljø, hvor mælkesyrer og andre fedtsyrer, eksempelvis eddikesyre og myresyre, understøtter mange funktioner i tarmen. De stimulerer blandt andet tarmens bevægelser og celledelingen på indersiden af tarmen samt regulerer pH-værdien, så skadelige bakterier og svampe dør eller hæmmes.

Fermenterede fødevarer får tarmfloraen til at blomstre

En anden måde, hvorpå du kan hjælpe dit tarmsystem til et bedre miljø, er ved at fermentere din mad. Tidligere brugte vi kun fermenteringen til at gøre vores fødevarer mere holdbare, men i dag ved vi også, at det giver en bedre fordøjelse – hvilket er en af grundene til, at nogle tåler syrnede mælkeprodukter bedre end den rene mælk.

Vi kender efterhånden mest til at spise fermenterede fødevarer, når vi en sjælden gang får traditionel mad med surkål, syltede agurker eller rødbeder i glas, men du kan faktisk fermentere alle mulige slags fødevarer. I fermenterede fødevarer får du både de sunde bakterier og den næring – postbiotika – som bakterierne har omdannet nogle af delene til – hvilket gør det til en let måde at glæde tarmen på.

På grund af indholdet af organiske syrer i Vita Biosa, som mælkesyrebakterierne har dannet, er der ikke tilsat tilsætningsstoffer i produktet. Så hvis du skulle få lyst til at fermentere dine egne grøntsager, kan du faktisk også vælge at anvende Vita Biosa i selve processen.

Forrige artikelTankemylder? Detox din hjerne!

Næste artikelSukker – den søde, skjulte årsag?