Nyheder

Skab wellness med din mad

15. maj 2009

»Because I’m worth it«, siger en fotomodel for et parfumeprodukt.

Et såre sandt udtryk, der henfører mig til grydernes lyksalige potentialer: De otte kostråd!

De otte kostråd = welness Vi vælter os rundt i fladskærme, Thailandrejser, og Guccisolbriller – men når det gælder den indre luksus i mund og mave, er niveauet knapt så højt. Global anerkendt ernæringsforskning ligger bag de 8 kostråd. De er genial wellness for kroppen. Hvis kroppen kunne tale – og det gør den jo egentlig i form af fysiske og mentale signaler – ville den juble.

Kostrådene er: Spis frugt og grønt – 6 om dagen. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag. Spar på sukker. Spar på fedtet – især fra kød og mejeriprodukter. Spis varieret og bevar normalvægten. Sluk tørsten i vand. Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen.

Hvis du følger disse råd, kan du lægge dine sundhedsbekymringer i dvale.

Det ligger med andre ord lige til højrebenet at være sund. På min vej i mit daglige virke med sundhedsformidling møder jeg alt for mange, der ikke ved nok. Børn ved mere om junglens dyr end om deres egen sundhed (på børneniveau selvfølgelig), og de fleste vil dumpe til de 8 kostråd-prøven.

Hav ikke skyldfølelse, se fremad, og lær dem udenad – de er vor tids svar på kongerækken.

Oversat til grydeniveau er de 8 kostråd:

  1. Spis i alt 3 stykker frugt mellem mål- tiderne, brug 200 g til grove grøntsager – kål og rodfrugter – og ca. 100 g på de lettere grøntsager som tomat og agurk. En stor gulerod, et løg (gerne tilberedt), en tomat og et stykke agurk – så er de 300 g hjemme.
  2. Spis fiskepålæg gerne hver dag og et fiske-hovedmåltid om ugen – varier mellem fede og magre fisk/skaldyr.
  3. Spis fuldkornsprodukter/ bælgfrugter/ pasta/ kartofler m.m. nogle gange dagligt.
  4. Minimer dit sukkerindtag fra slik, kager, sodavand, og brug sødmen fra frugt til desserter, kager, smoothies m.m.
  5. Spar på alle fedtholdige produkter, især mættet fedt fra den animalske verden. Brug magert kød og fars – kødfedt er oftest synligt. Og brug surmælksprodukter med 1,5 % fedt pr. 100g og derunder og max 0,5% fedt i mælk.
  6. Varier din brug af alle råvarer: fedtkilder, grønt, frugt, stivelse (brød/ ris/ pasta/ bulgur m.m.), kød/ fisk, mejeri.
  7. Drik ikke kalorier: Du får ingen mæthed og som regel ingen vitaminer/ mineraler.
  8. Bevæg dig gennem dagen, og dyrk motion mindst 30 og gerne 60 minutter dagligt.

Hvis du gør det i det daglige, så får du en bonusgave: 8 procent af dit daglige kaloriebehov kan konverteres til fest på tallerken og i glas: slik, kager, rødvin – du bestemmer.

Og lad mig så lige anbefale Fødevarestyrelsen et niende kostråd: Maden skal smage godt. Så er din indre krops wellness nået, og du bliver både glad i gryden og i låget.

Kilde: politiken.dk

(Oprettet 19. maj 2009)

Forrige artikelSundt slik stormer frem

Næste artikelMindre salmonella hos øko-grise

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.