Mad

Skadedyr: Det levende skab!

28. april 2015

Vi vil gerne have sunde og livskraftige fødevarer – og det får vi især ved økologiske og biodynamiske varer. Men også dyrene kan lide de livskraftige sager, og pludselig dukker de op i skabe og skuffer. De rette forhold kan sikre, at maden forbliver din.

Livskraftig mad fra naturen, hvor smag, duft, og indholdsstoffer er optimale, og som ikke indeholder rester af sprøjtemidler og kunstgødning, er noget mange af os foretrækker. Men forkert opbevaring af naturlige fødevarer kan skabe kriblen og krablen af ubudne gæster, der udvikler sig.

I naturlig fremstilling af f.eks. korn, ris, nødder, tørret frugt, linser, bønner m.m. er det svært helt at undgå, at varen indeholder æg, som udvikler dyr, der spiser vores mad. Risikoen er der såmænd både ved økologiske og konventionelle fødevarer, men netop manglen på sprøjtegifte kan gøre risikoen større ved de økologiske alternativer. Til gengæld kan du selv gøre meget for at undgå et levende skab.

 

Generel forebyggelse

Det er vigtigt, at opbevare dine fødevarer i tætte glas- eller plastikbeholdere med tætsluttende låg. Vi har nogle glas og beholdere, der er så store, at hele posen kan komme ned i beholderen Ved at få hele posen med, kan man bevare oplysning på posen og sidste holdbarhed.

Kan du opbevare tørvarer tørt og under 15 grader, er det yderst sjældent, at der sættes gang i udviklingen af små dyr. Lavere temperaturer er bedre. Fra maj til september, hvor træerne har blade, skal du være ekstra på vagt. Lad være med at have for meget på lager.

I gamle dage lå bondens korn på kornloft og fik mange gange frost om vinteren, før den blev kørt til mølleren og renset og malet, eller blev brugt til såsæd. I dag opbevares korn i siloer, hvilket giver mange fordele, men naturens frost kan ikke få fat der.

Har du plads til det, kan det være en god idé at dybfryse dine varer, specielt hvis du ikke skal bruge dem straks. Minus 18 grader i to døgn får kernetemperaturen helt ned og standser udviklingen. Efter frysning må der ikke opstå kondens i f.eks. poser, så enten skal posen lige stå åben og klimatisere sig eller også skal overgangen foregå via køleskab.

 

Når skaden er sket

Har du opdaget et angreb af møl eller biller, er det med at få fundet ud af, hvor de kommer fra. Jeg har aldrig set poser, hvor møl og biller ikke har kunnet gå igennem. Så, selv om en elastik rundt om posen gør en forskel, er det bedst med glas eller andre tætte beholdere.

Du skal nu undersøge alle dine ting i skabet eller skuffen. Angrebne fødevarer smider du ud. Ting, du har en mistanke til, dybfryses.

Det er vigtigt med rengøring og renlighed, der hvor du har dine melprodukter. Spildte madvarer, der er drysset ved siden af beholderne, kan godt sætte gang i spredningen, så støvsug og vask dine hylder. Vær opmærksom på de små huller i skabe, hvor man kan sætte hyldeafstanden. Her kan små ting forpuppe sig. Efter et opdaget angreb – rens dem f.eks. med en vatpinder eller en bøjet papirklips. Som regel ser man et hvidt spind, hvis der er noget.

Hvis fremtidens somre bliver lige så varme som sidste år, vil det være meget vigtigt at forebygge, da skadedyr i urter, krydderier, nødder, korn, ris og bønner får super betingelser. Skadedyr vælger helst økologisk, da de er kvalitetsbevidste, men de angriber også gerne det konventionelle.

 

Økologiske møllerier

Her er man meget påpasselige med renlighed og rengøring. Lagervarer opbevares ved lave temperaturer. Visse kritiske områder eller hele mølleriet kan opvarmes til 60 grader, eller maskindele dybfryses til minus 18 grader. Visse ting pakkes i atmosfærisk luft, så iltpåvirkningen reduceres, f.eks. nødder.

Melmider

Miderne er meget små ca. 0,3 mm. De kommer, hvis der er fugtigt og varmt.

Kan optræde i mel, lugter let sødligt.

Forebyggelse: Lav temperatur og god ventilation, da de ikke kan lide træk.

Bekæmpelse: Frysning i 2 døgn.

Tips: Med omtanke kan hylder og skabe opvarmes med varmeblæser (men pas på du ikke ødelægger maling og skabe) og drysses med kiselgur (kvartssand).

Melmøl

De er 20-22 mm lange, gråhvide med zikzak striber på vingerne. Larverne er hvide med sort hoved ca. 15-19 mm lange.

Larver lever i mel og gryn m.m., hvor de spinder tråde, som klistrer produktet sammen.

Udviklingstiden ved 18 grader er ca. 90 dage, og ved 28 grader er den kun ca. 40 dage.

Kornsnudebiller og risbiller

De ca. 3 mm store sorte eller rødbrune biller optræder i helkorn. De sorte biller findes hovedsagelig i danske kornsorter mv., mens de rødbrune biller findes i ris og lignende. Snudebillerne findes sjældent i mel, men kan vandre fra køkkenskabe over i andre produkter, og de kan vandre langt.

Høj temperatur giver hurtig udklækning og mange biller, mens lav temperatur udklækker få biller.

Forebyggelse: Kulde, ventilation og rengøring.

Bekæmpelse: Frysning af de evt. angrebne produkter i to døgn. Behandling med kiselgur (kvartssand) er meget effektiv.

To farvet frømøl

Er ca. 10 mm lys grå og kobber rød.

Larven er gul/hvid og 12-13 mm lang.

De angriber tørret frugt, nødder og mandler, men kan også leve i kornprodukter.

Larven spinder silketråde i fødevaren, før den forpupper sig, søger den tit op ad mod loftet.

Udviklingstiden er 25 dage ved 30 grader.

De tofarvede frømøl bekæmpes som møl, men er mere aggressive, hvorfor ekstra indsats kan være nødvendig.

Mølplade

Møl kan også komme fra naturen og flyve ind ad vinduerne.

Har du et stort lager, kan det være en fordel at have net foran vinduet, så møllene ikke flyver ind fra naturen.

Du kan også købe mølplader med feromoner, som hunmøllet udskiller, så hanmøllet tiltrækkes og sætter sig fast på mølpladen med det resultat, at de ikke kan formere sig. De afslører desuden, om du har i det hele taget har et problem.

Bestil dem i din helsekost.

Møl i posen?

Køber man en vare med et angreb i, har jeg ikke oplevet en butik, der ikke bytter med et smil. Tingene er ikke farlige, men som min teenagedatter siger, så er de klamme!

Det er dog heldigvis sjældent, men det kan ske – især når der ikke har foregået en giftbehandling fra jord til bord.

 

Forrige artikelCamille Jones: “Jeg måtte omdefinere min drøm”

Næste artikelAkupunkturforsøg overraskede læger

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.