Regeringen foreslår at afsætte flere hundrede millioner kroner i kampen mod skadelig kemi og biocider. Indsatsen er rettet både indenfor og udenfor landets grænser, og den kommer til forhandling i løbet af efteråret.
Vi omgiver os dagligt med kemi. Noget af det er skadeligt, og det er kun blevet yderligere understreget af de senere års opdagelse af cocktaileffekten. Effekten dækker over den interaktion, der kan ske mellem kemikalier i vores krop og som kan betyde, at egentlig ufarlige kemikalier eller kemikalier i ufarlige mængder kan udgøre en sundhedsrisiko. Helt simpelt afslører cocktaileffekten, at en plus en ikke betyder to, når vi taler om kemikalier i kroppen. En plus en giver tre.
Derfor er det også vigtigt, at der er fokus på at lave et konkret arbejde for at mindske udbredelsen af skadelig kemi. Og netop det lægger regeringen nu op til. Den foreslår nemlig at afsætte 304 millioner kroner over de næste fire år i kampen mod skadelig kemi.
Forslaget skal til forhandling i Folketinget, og miljøminister Lea Wermelin håber på opbakning fra de øvrige partier.
– Der skal ikke være skadelige stoffer i de produkter, som vi omgiver os med, og derfor er kemiindsatsen helt afgørende for en tryg hverdag for os allesammen og for de mere udsatte grupper som f.eks. børnene. Her ønsker jeg blandt andet, at forbrugerindsatsen i Tænk Kemi skal fortsætte. Danmark er allerede et foregangsland, og den ambitiøse linje skal vi fortsætte. Det håber jeg, at Folketingets øvrige partier vil være med til, udtaler ministeren.
Der findes kemikalier i alt fra regntøj til plejeprodukter, vandflasker og madkasser. Der er sågar kemi i legetøj til børn. Det er velkendt, at nogle kemikalier er særdeles skadelige og for eksempel kan give allergi, være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende. Så det er altså ikke uden betydning, hvilken kemi og i hvilket omfang, vi omgås den,
Det nye forslag skal drøftes i folketinget efter en workshop med interessenter og ordførere 10. september, hvor også biocider er på dagsordenen.
Biocider er en særlig type af kemi, som også er omfattet af regeringens forslag. Biocider bruges specifikt til at bekæmpe uønskede organismer – eksempler på biocider er træbeskyttelse og håndsprit, som er blevet en fast del af de fleste danskeres hverdag.
Initiativerne er en del af finanslovsforslag, hvor renere luft også fylder. I alt vil regeringen afsætte 252 millioner til grønnere byer og renere luft, og der lægges blandt andet op til, at kommuner i højere grad kan skærpe miljøzonerne og indføre nulemissionszoner, ligesom der er afsat penge til et forbud mod at sprøjte med glyphosat på udvalgte offentlige og private arealer.
– Vi er godt i gang med de politiske forhandlinger om en aftale, der skal give kommunerne flere redskaber i værktøjskassen til at skabe grønnere byer og bekæmpelse af luftforurening. Med vores finanslovsforslag sikrer vi, at der vil være finansiering til blandt andet mere ambitiøse miljøzoner i byerne, et sprøjteforbud på visse offentlige og private arealer og mere skovrejsning, siger miljøminister Lea Wermelin