Nullermænd under tremmesengen bliver støvsuget væk, spindelvæv på uroerne får en tur med støvkosten og en fugtig klud fjerner laget af støv rundt på hylder med legetøj. Vi ved, at vi skal holde værelset rent for vores små poder. Men faktisk er det ikke kun det synlige snavs, vi skal være opmærksomme på.
Miljøorganisationen Det Økologiske Råd står bag et nyt pilotprojekt, der undersøger indeklimaet på børneværelserne i 17 hjem. Her blev målt CO2, fugt, temperatur, partikler samt kemikalier i støvet. Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut, Astma-Allergi Danmark, Københavns Universitet og Green Lab Brugerinnovation.
Her viste det sig, at knap halvdelen af familierne havde højere værdi af CO2 på børneværelserne i nattetimerne, end det anbefales. På knap hver fjerde værelse var koncentrationen tre gange så høj som det anbefalede.
Det er typisk partikler fra mados i køkkenet eller stearinlys i stuen, der sniger sig ind i børneværelset og forurener langt over de anbefalede værdier. Det er der ikke mange familier, der er klar over, viser undersøgelsen.
Lone Mikkelsen er projektleder og Seniorrådgiver i Det Økologiske Råd. Hun fortæller i en pressemeddelelse, at formålet med undersøgelsen er at give et indblik i indeklimaet på børns værelser.
– Det er faktisk nogle ret bekymrende tendenser, vi ser. Bl.a. har mange af familierne alt for høje CO2- og partikelkoncentrationer, siger Lone Mikkelsen i en pressemeddelelse.
Med indsatsområdet ”Børnenes indeklima” har foreningen Realdania sat fokus på indeklima set fra børnehøjde i skoler, daginstitutioner og børneværelser. Projektleder Lene Wiell Nordberg mener, at undersøgelsen er vigtig og åbner op for et behov for endnu mere viden.
– Vi skal øge den almindelige viden om konsekvenserne ved et dårligt indeklima, samt hvad vi hver især kan gøre for at forbedre det. Det handler om, at vi på nogle områder skal ændre vores indeklima-adfærd, og om at vi skal blive bedre til at bygge indeklimavenligt, siger Lene Wiell Nordberg.
Realdania har selv fået foretaget en undersøgelse af indeklimaet i daginstitutioner af Statens Byggeforskningsinstitution. Her var der højere sygfravær hos børnene i de vuggestuer, hvor der var mindre luftskifte og højere CO2 koncentration.
__________
Kilde: Det Økologiske Råd
Den 5. maj sendte Dr Kontant udsendelsen ”Kontant: Monsteret i børneværelset” der handler om Det Økologiske Råds projekt.
Kilder: Det Økologiske Råd.dk, Realdania.dk