Nyheder

Skærmtid måske årsag til tidlig pubertet 

Den tidlige pubertet bliver ofte forklaret med hormonforstyrrende stoffer i vores nærmiljø. Men måske skal vi se på en helt anden kilde.   

Foto: Shutterstock
3. oktober 2023

Den tidlige pubertet bliver ofte forklaret med hormonforstyrrende stoffer i vores nærmiljø. Men måske skal vi se på en helt anden kilde.    

I 1840 fik unge kvinder typisk deres første menstruation, når de var fyldt 17. I dag er det helt almindeligt, at piger går i pubertet, når de er 13 år gamle – eller tidligere. 

Udviklingen bliver tit forklaret med hormonforstyrrende stoffer i nærmiljøet. Alt fra shampoo og solcreme til æbler med pesticider påvirker os, og cocktaileffekten er svær at blive klog på.   

Smartphones, iPads og TV-skærme rummer måske et svar

Nu har en undersøgelse imidelertid sandsynliggjort, at eksponering for blåt lys kan øge børns risiko for tidligt indsættende pubertet. Det kan måske også skade deres fertilitet i fremtiden. 

Undersøgelsen viste også, hvor vigtigt det er at forstå den negative indvirkning af overdreven skærmtid på sundheden, især blandt børn i skolealderen. For der er naturligvis meget mere på spil, rent sundhedsmæssigt.

Eksponering for blåt lys udløser tidlig pubertet hos rotter 

Undersøgelsens konklusioner blev præsenteret på det 61. årlige møde i European Society for Pediatric Endocrinology i Haag. Det er et tyrkisk forskerhold fra Ankara Bilkent City Hospital og Gazi University, der har opdaget, at eksponering for blåt lys og eksponeringens varighed førte til tidlig pubertet hos hanrotter. 

Til undersøgelsen samlede forskerne 18 hanrotter, da de var 21 dage gamle. Gnaverne blev opdelt i tre grupper af seks, hvor en gruppe blev udsat for normalt lys, mens de to andre grupper blev udsat for enten seks eller 12 timers blåt lys hver dag. 

Forskerne fandt ud af, at jo længere tid rotterne blev udsat for blåt lys, jo tidligere startede deres pubertet. 

Sammenhæng mellem blåt lys og pubertet

Eksponering for blåt lys undertrykte spermatogenese (sædcelleproduktion) og forårsagede markant vasodilatation eller udvidelse af blodkar i det interstitielle område af testiklerne. Det forstyrrede også basalmembranens integritet i det område. Disse fund blev intensiveret med stigende eksponeringstid. 

– For første gang fandt vi en direkte sammenhæng mellem eksponering for blåt lys og tidlig pubertet hos hanrotter. Vores resultater stemmer overens med vores tidligere arbejde med hunrotter, som også viste lignende effekter, og derved gav et mere omfattende billede af, hvordan blåt lys kan påvirke puberteten hos både han- og hunrotter, siger ledende forsker Dr. Aylin Kilinc Ugurlu fra Ankara Bikent City Hospital. 

Grundlag for yderligere undersøgelser

I den tidligere undersøgelse opdelte forskerne hungnaverne i tre grupper af seks: En gruppe blev udsat for normalt lys, mens de to andre grupper blev udsat for enten seks eller 12 timers blåt lys hver dag. 

Forskerne fandt tegn i overensstemmelse med tidligt indsættende pubertet blandt hunrotter i de grupper, der blev udsat for blåt lys. Disse omfattede fysiske ændringer i rottens ovarievæv. 

– Jeg vil gerne understrege, at dette er et rottestudie, og direkte resultater kan ikke tolkes for mennesker. Vi giver dog et eksperimentelt grundlag for yderligere at undersøge de sundhedsmæssige konsekvenser af stadigt stigende skærmtid i det moderne samfund, siger Ugurlu.  

Kilde: naturalnews.com

Forrige artikelDet er sundt at være religiøs

Næste artikel7 hobbyer, der booster dit helbred

Thomas la Cour

Journalist