Krop

Skal du være ekstra opmærksom på B12-vitamin?

Foto: Adobe Stock
28. maj 2018

Vi lever alle med individuelle tilgange til kost og indtager, trods visse kulturelle ligheder, forskellige former for mad. Derfor er indtag af mineraler og vitaminer forskelligt, og måske du netop er en af dem, der skal være særlig opmærksom på B12-vitamin.

Vitaminer og mineraler er essentielle for livsglæde og kvalitet. De kan ikke erstatte hinanden og er hver og en vigtige for kroppens funktioner. Ved forskellige livsfaser, eller diæter, kan det dog give mening at være ekstra opmærksom på specifikke vitaminer.

B12 fremmer funktion af nervesystem og hjerne

B12-vitamin er en ud af otte vandopløselige B-vitaminer og er, som alle andre vitaminer, en kemisk forbindelse, kroppen ikke selv kan danne. Deraf behovet for indtagelse gennem kosten.

Vitaminet medvirker til dannelsen af de røde blodceller, fremmer hukommelsen samt koncentrationsevnen, og bidrager med psykisk ro og balance. Endvidere forebygger vitaminet knogleskørhed og anses som en afgørende vækstfaktor for børn.

Kilder til B12

I tyndtarmen dannes B12-vitaminet af bakterier, og af netop den grund finder vi det ikke i planter. Velkendte kilder er primært animalske fødevarer såsom kød, lever, mejeriprodukter og fisk. Af den grund anbefales et tilskud til hver og en, der fravælger animalske fødevarer. Der anbefales et dagligt indtag på 2,0 mikrogram, og 2,6 for gravide.

Som yderligere supplement kan du gå efter B12-berigede plantebaserede drikke, såsom soya- eller mandeldrik, og måske gå i gang med lidt hjemmefermentering. Noget tyder nemlig også på, at der under fermenteringen dannes B12-vitamin.

Evnen til at optage vitaminet svækkes med alderen, og man regner med at hver femte ældre over 60 år, i større eller mindre grad, er i mangel. Ligeledes kan overforbrug af alkohol, sovepiller samt hormonpiller nedsætte evnen til optagelse.

 Symptomer på B12-mangel

Kan du genkende dig selv i en af overnævnte grupper? Så kan det være en god ide at have opmærksomhed på de symptomer, der træder i kraft ved mangeltilstand. B12-vitaminmangel kommer først til udtryk efter flere år, og det kan være svært at opfange symptomerne, hvis de overhovedet viser sig.

Træthed, koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse, humørsvingninger og søvnbesvær kan være symptomer, men også rød irriteret tunge, nedsat smagssans, fordøjelsesbesvær og ændret eller nedsat følesans.

Har du fravalgt at spise animalsk, er det altså vigtigt at supplere din daglige kost med et B12-vitamintilskud. Samtidigt understreger problematikken vigtigheden i at spise en varieret kost for på den måde at øge muligheden for indtagelse af anbefalede vitaminer og mineraler.

 Det kan virke uoverskueligt at holde styr på, hvorvidt man indtager nok vitaminer og mineraler, og netop derfor er sundhedsstyrelsens råd om at spise varieret værd at forholde sig til.

Kilder:

http://scitech.au.dk/roemer/plante-kan-loese-gaaden-om-b12-vitaminmangel/

https://academic.oup.com/jn/article-abstract/147/10/1839/4727961?redirectedFrom=fulltext

Nordic Nutrition Recommendations 2012

”Lev sundt med vitaminer og mineraler” Henrik Dilling

 

 

Forrige artikelDiarré? Få stoppet renderiet!

Næste artikelHede nætter? Pas på med åbne vinduer om natten

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.