Mad

Skal jeg juice eller blende?

Ovenstående er et spørgsmål, jeg rigtig ofte bliver stillet. Det hurtige svar er ligetil; gør begge dele!

Foto: High on life/Mads Bo
18. marts 2022

Ovenstående er et spørgsmål, jeg rigtig ofte bliver stillet. Det hurtige svar er ligetil; gør begge dele!

En juicemaskine og en blender skal i min verden være standardudstyr i ethvert køkken. Primært fordi vi på begge maskiner producerer flydende livskraft, som medicinalindustrien kun kan drømme om. Jo flere måder, vi kan få disse livskraftige rå planter på, jo bedre.

Situationen og tid på dagen har rigtig meget at sige. Nogle gange har jeg lyst til en smoothie, som er tyk og bastant, andre gange en juice, som er mere frisk og let. Det er helt klart en smagssag. Nogle mennesker bryder sig ikke om den tykke konsistens, som en smoothie byder ind med, modsat elsker andre den cremede tekstur og den behagelige mæthed, for slet ikke at tale om den lynhurtige rengøring af blenderkanden.

Sundhedsmæssige fordele og ulemper

Om du bruger en blender eller blot forsøger at æde dig igennem dem, kan du aldrig indtage den samme mængde grøntsager, som du kan med en juicemaskine. F.eks. er det nemt at drikke et halvt kilo rødbeder og et bundt bladselleri i en juice, men knap så overskueligt på en blender.

Friskpresset juice er uden tvivl den mest direkte og lettest optagelige måde at tilføre kroppen store mængder vitaminer og mineraler på. Det er en slags koncentrat, og mange af næringsstofferne optages allerede, når de rammer slimhinden inde i munden.

På den anden side giver smoothies en større og længerevarende mæthed og kan på den måde fungere som måltidserstatning, da smoothies er et fuldnærende måltid. De indeholder alt fra planten, inkl. fibrene. En anden fordel ved smoothies er, at det hurtigt bliver en slags moderne heksekunst, hvor vi får muligheden for at tilføje alt fra kosttilskud til madrester fra dagen før. F.eks. kogte kikærter og quinoa.

Juice er noget, vi drikker, smoothies er noget, vi spiser. Så for at besvare spørgsmålet, om du skal blende eller presse, vil jeg lade det være helt op til dig. Personligt er jeg fan af begge dele. Mit råd er at mærke efter, eksperimentér og gør det, der føles bedst for dig.

Opskrifter:

Kong kål

Gulerodslift

Forrige artikelBirgitte tror på Aha-oplevelser og livslang læring

Næste artikelWHO: Plantebaserede fødevarer er ikke nødvendigvis sunde

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.