Skal jeg være bekymret for højt B12-vitamin?

Jeg er en ung mand på 32 år. Jeg har fået målt mit B12-vitamin over to omgange. Begge gange har det ligget over det normale. Første gang lå det på 884 pmol og sidst 767 pmol.

Har jeg noget at være bekymret for?

Alle mine andre blodprøver lå super fint.

Den nysgerrige

 


 

Tak for spørgsmålet. Normalt er B-vitaminer vandopløselige, og kroppen skiller sig selv af med det overskydende.

B12 er vigtig for udviklingen af sunde røde blodlegemer og for et sundt nervesystem, for vækst, hjernen og knoglerne. B12-vitamin i blodet (cobalamin) bør derfor ligge højt i det såkaldte normalområde, nemlig 150-670 pmol/liter.

Så du ligger fint, og der er faktisk ikke nogen overgrænse for B12-vitamin.

Det er bedst samtidig at få målt methylmalonsyre (MMA) eller homocystein, da det kan vise, om B12-vitamin omsættes ordentligt i vævene. Det er vigtigt for bloddannelse, nervesystemet, stofskiftet og modvirker knogleskørhed.

For lidt mavesyre og ubalance i tarmbakterierne, bl.a. efter antibiotika, kemoterapi eller lægemidler, kan give dårlig optagelse af B12, og det er også vigtigt, at de andre B-vitaminer er til stede i kroppen. Især folinsyre, der også er i B-vitamingruppen.

Det er godt, du selv er opmærksom på dine laboratorieprøver, men normalt skal din læge gøre dig opmærksom på, om noget er over eller under det normale. Generelt skal dine prøver af vitaminer og mineraler ligge højt i normalområdet for fuld virkning.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

1 kommentar

  • Dennis siger:

    Burde læge Carsten Vagn-Hansen læse lidt på B12 * øvre grænse?

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *