Skal man overholde tidsrum, så kalk kan optages?

Vedrørende indtagelse af kalk-tabletter med D-vitamin morgen og aften. Det oplyses, at kalk-tabletter bør indtages min. 2 timer før/efter, man spiser spinat, rabarber, korn  – ligesom tabletter bør indtages i forbindelse med fedtholdig mad.

Jeg synes, det kan blive lidt problematisk, da jeg spiser hjemmebagt brød med kornprodukter til morgen og middag. Hvor højt bør man gå op i dette?

Jeg får også blodtryksmedicin og tabletter for mavesyre.

VH Jette

 


 

Du har ret i, at det hurtigt kan blive besværligt at ville gøre det så godt som muligt – sådan skal det naturligvis ikke være.

Rabarber og spinat indeholder oxalsyre, som kan forringe optagelsen af kalk. Skal du spise en stor portion af de to ting til et måltid, kan du skubbe dit kalktilskud til et andet tidspunkt.

Kornprodukter indeholder fytinsyre, der kan binde kalk, så det ikke optages i kroppen. Vi skal dog huske på, at korn også indeholder andre vitaminer og mineraler, der er gavnlige. Indholdet af fytinsyre i kornprodukter mindskes ved iblødsætning og ved at langtidsbage sit brød og evt. med surdej. Måske du allerede gør det, når du bager selv?

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og derfor anbefales det, at der er fedt i måltidet, så D-vitaminet optages. I de fleste måltider indgår der lidt fedt på den ene eller anden måde, så det er typisk ikke et problem.

Du behøver derfor ikke tænke for meget over, hvad du spiser sammen med dit kalktilskud, med mindre det er store mængder spinat eller rabarber.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

1 kommentar

  • Niels Christensen siger:

    Sørg for at købe kalktabletter med magnesium og også gerne vitamin K2. Magnesium er nødvendig for optagelse af kalk. Vitamin K2 bidrager til korrekt optagelse af kalk, så kalken kommer til knoglerne i stedet for at i blodet.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *