Kokosolie blev i sidste uge sat under lup, efter en professor fra Harvard var ude med riven mod produktet. Kritikken blev rettet mod mængden af mættede fedtsyrer i kokosolien. Men skal vi være bange for mættet fedt, og er olien virkelig gift for kroppen?
– Det er det rene gift for kroppen, sagde Harvard professor Karin Michels til et foredrag med titlen ”Kokosolie og andre ernæringsfejl”. Kritikken af kokosolie går ofte på indholdet af mættede fedtsyrer i olien, og hvad den gør ved vores kolesterolbalance.
Karin Michels kritik har rejst en del debat og forvirring om, hvad der er sundt, og om man skader sin krop, når man steger sine grøntsager i kokosolie eller smører det på brødet. Så bør man i grunden gå en stor bue uden om produktet, næste gang man ser det på hylden i det lokale supermarked, eller kan man trygt putte det i kurven.
Vi ser nærmere på oliens indhold og virkninger.
Vores krop og celler har brug for fedt. Det kan måske lyde bizart, når der konstant tordnes mod netop fedtet i slankekurer og reklamer, og det næsten er blevet ækvivalent med sundhed, når der står et lavt fedtindhold på vores varer.
Anette Harbech Olesen fra madforlivet.com forklarer, at mættet fedt, som der er i kokosolie, er nødvendigt for dannelsen af vores kønshormoner, at det er mættet fedt, der gør, at kroppen kan omdanne solens stråler til D-vitamin, ligesom det er mættet og umættet fedt, der i samspil udgør cellemembranerne.
Derfor er det vigtigt, at vi får mættet fedt. Og mange får det også i tilstrækkelige mængder gennem kosten. Det er nemlig i både kød, kødpålæg og mælkeprodukter.
Vores krop har også brug for omega 6-fedtsyrerne, som også findes heri. Men der skal være en balance mellem omega 3 og -6 og på grund af vores kostvaner i dag, er det let at få for meget omega 6, som gør balanceforholdet skævt.
Derfor anbefaler Anette Harbech Olesen at udfase en del af mælkeprodukterne, kødet og kødpålægget, ligesom hun mener, at man skal holde sig fra margarine og forarbejdede olier. I stedet kan man for eksempel spise noget kokosolie for at få opfyldt kroppens behov for mættet fedt.
Det er bare vigtigt at olien er af en god kvalitet.
Fedt påvirker vores kolesterolbalance. Især den mættede fedt bliver tit nævnt som en negativ komponent i den forbindelse, men som ovenover beskrevet, er den slags fedt også essentielt. Det vigtige er derfor, at spise med måde og få mættet fedt af en god kvalitet – som der er i kokosolie.
Det viser sig nemlig, at jomfru kokosolie nok ikke har de samme uheldige konsekvenser for kolesterolet som forarbejdede olier, selvom det har mere mættet fedt end andre planteolier, der har mere umættet fedt.
Planteolierne er tit blevet fremhævet som sundere netop af den grund. Problemet med dem er bare, at det er svært at få dem uforarbejdede, og at der også i dem er meget omega 6. Ved primært at bruge planteolier som solsikkeolie i køkkenet bidrager man derfor til en overvægt af omega 6 i kroppen, som, selvom det er essentielt, i for store mængder kan skabe inflammation.
Derfor kan det være smart at smide en spiseskefuld kokosolie på panden i stedet for enten margarine eller planteolie (og skal det være planteolie, så gå efter en økologisk ekstra jomfru olivenolie).
Og netop i forhold til stegning har kokosolien nogle særlige kvaliteter, da den er meget stabil ved opvarmning.
Det er nok meget få sundhedseksperter, der vil anbefale en ekstrem fedtholdig kost. Men det nytter heller ikke at være fedtforskrække, fordi det er vigtigt for vores celler, hjerne og biokemi balance. Det vigtige er at vælge fedt af god kvalitet og være opmærksom på balancen mellem omega-fedtsyrerne.
Drop de forarbejdede olier, hvis oprindelige struktur er blevet ændret og gå efter de rene produkter, der er jomfru (første pres) og koldpressede. Dæk behovet for mættet fedt med økologisk kværnet smør eller økologisk jomfru-kokosolie, og ellers brug en økologisk jomfruolivenolie, når grøntsagerne skal svitses.
Konklusionen om, at kokosolie skulle være det rene gift, kan vi, med udgangspunkt i viden om produktet og kroppens behov for fedt, nok sige, er sat på spidsen. Ja, det tyder tværtimod på, at en ren jomfru-kokosolie kan være særligt gavnlig for både at sikre en sund mængde og form for mættet fedt og holde kolesterolbalancen i skak.
Forrige artikelNy klimastrategi: Frihed under klimaansvar
Næste artikelStop slidgigt, før det stopper dig