Tema

Skal vi altid tage/give noget?

Foto: Shutterstock
8. maj 2022

Hvis du gerne vil undgå, at dit barn får en masse medicin, kigger du måske efter nogle naturlægemidler i stedet. Men har du spurgt dig selv, hvordan du i stedet undgår at ”give noget”?

Når kroppen bøvler, er mange af os vant til at tænke: Jeg må hellere tage noget, så det kan gå væk. Vi går måske til lægen og spørger efter noget, der kan få symptomerne til at forsvinde. Det gælder også til vores børn: Hvad skal jeg give mit barn, så det her problem går væk?

Flere og flere søger dog andre muligheder end medicin fra lægen. Jeg bliver ofte spurgt af forældre: ”Hvad kan jeg give i stedet for medicin til mit barn? Hvilket naturligt middel, kan jeg give i stedet for afføringsmiddel, hormoncreme, antibiotika, astmamedicin?”

Det gør mig glad, at forældre har lyst at give deres børn så godt og naturligt et liv som muligt. Der findes mange gode naturlige midler, som kan afhjælpe og lindre, når der opstår sygdom og udfordringer med børns naturlige sundhed.

I denne artikel vil jeg dog skubbe lidt til tanken om, at vi bare skal ”tage/give noget” – uanset om det er medicin eller naturlige midler. Jeg vil gerne gå lidt en anden vej.

I stedet for at tænke på, hvad vi kan give vores barn i stedet for medicin, så vil vi se på, hvordan vi kan genskabe den naturlige balance i kroppen hos barnet. Det gør vi ved at fokusere på helheden og på årsagen til barnets udfordringer. På den måde får vi ikke kun bugt med problemerne nu og her, men får også styrket kroppen på længere sigt.

Kroppen er klog

Vores børns kroppe er designet til at kunne fungere uden hjælp af medicin. Fordøjelsen skal fungere, så barnet hverken er forstoppet eller har diarré. Immunforsvaret skal bekæmpe vira og bakterier, så barnet ikke bliver ofte sygt eller får problemer med ørene. Immunforsvaret skal også være balanceret, så det ikke overreagerer med f.eks. eksem eller astma. I dag er der desværre mange børn, som har udfordringer med netop disse problemer.

For at få kroppen i balance må vi se på helheden. Helhedstankegangen er netop mindsettet bag den naturlige, holistiske sundhedsopfattelse. Indenfor behandling kaldes det Funktionel Medicin – altså hvordan kan vi naturligt få kroppen til at fungere, så den er i balance.

I stedet for at spørge: Hvordan får jeg de her symptomer til at forsvinde – så skal vi i stedet tænke: Får kroppen det, den har brug for? Er der noget, der forstyrrer kroppen?

Når det handler om børn, ser vi ofte, at problemerne stammer fra fordøjelsen og fra immunforsvaret. De to områder hænger rigtigt meget sammen, da 70-80 % af immunforsvaret sidder i fordøjelsen. Her må vi spørge: Får kroppen næring, så fordøjelse og immunforsvaret kan fungere optimalt og balanceret? Er der noget, der forstyrrer fordøjelsen?

Hvad har dit barns krop og fordøjelse brug for?

Dit barns krop og fordøjelse har brug for væske, vitaminer/mineraler, fibre, sunde fedtstoffer, gode bakterier (probiotiske bakterier) og mad (præbiotika) til de gode bakterier. Der er også behov for god søvn, frisk luft, bevægelse og kærlighed.

Væske skal der være rigeligt af. Det er både nødvendigt for at holde tarmindholdet blødt og til de mange tarmvæsker med enzymer mm., der skal tilføres undervejs i fordøjelsen. Den bedste væske er rent vand. Tilbyd dit barn rent vand mange gange om dagen. Vandet kan varieres med te og hjemmelavet friskpresset grønt/frugt juice.

Hvis det er svært at få dit barn til at drikke nok, så brug også sunde smoothies, suppe, grød, mos og vandholdige grøntsager og frugter (f.eks. agurk og melon) i dit barns hverdag.

Grøntsager til børn? Bare gi' den gas!

De essentielle næringsstoffer

Vitaminer og mineraler er nødvendige for at lave de enzymer, der skal spalte maden. De er også nødvendige for opbygning af slimhinden og alle cellerne i fordøjelsen samt tusindvis af andre processer. A-vitamin er f.eks. vigtigt for slimhinderne. B-vitaminerne er vigtige for enzymerne osv. Hvis der er udfordringer i dit barns krop, kan der være særlig god grund til at booste med en god kvalitets multivitamin/mineralpille for at sikre, at kroppen er tanket op. Vitaminer og mineraler arbejder meget sammen. Derfor er det klogt at give en multivitamin/mineral.

Sunde fedtstoffer er særligt vigtige for slimhinden og for at holde tarmen tæt, så der ikke optages stoffer fra fordøjelseskanalen, der ikke er spaltet tilstrækkeligt. Omega-3 fedtstoffer er vigtige for alle cellers cellemembran. Mange får ikke tilstrækkeligt af de vigtige omega-3 fedtstoffer som DHA og EPA via maden. De findes i fisk og skaldyr. Hvis ikke I spiser fede fisk mindst to gange om ugen, så overvej et tilskud af en god kvalitets fiske- eller algeolie.

Brug meget gerne kokosolie i jeres daglige madlavning. Kokosolie har vist gode egenskaber både til at holde slimhinden sund og tæt samt til at balancere tarmens bakterier og vira.

Gode bakterier og fordøjelsen

Fordøjelsen og immunforsvaret er helt afhængige af, at der er en god og mangfoldig bakteriebalance i tarmene. De gode bakterier kommer ikke bare af sig selv. De skal tilføres løbende, og de skal have det rette miljø og den rigtige ”mad” at leve af. Gode probiotiske bakterier kan tilføres via maden i form af syrnede produkter som yoghurt, surkål og kefir. De kan også fås ved at være i kontakt med naturen: Rode i jorden, klatre i træerne, kæle med dyrene, lege i haven. I kan også tage de gode bakterier som et kosttilskud i form af probiotika. Der findes probiotikatilskud både til børn og til voksne.

De gode bakterier skal også have noget at leve af – såkaldt præbiotiske fibre. Derfor er det vigtigt at dit barn spiser grøntsager, fuldkorn og frugt. Særligt jordskokker, løg, asparges, kogte afkølede kartofler/fuldkornspasta/fuldkornsris og loppefrøskaller indeholder fibre, der har vist sig at være særligt gavnlige som tarmbakterie-mad. Babyer får særlige fibre fra brystmælken, såkaldte HMO’er med stor præbiotisk effekt. Hvis dit barn får modermælkserstatning, kan du se efter en type, der indeholder HMO’er. Du kan nu også købe HMO’er som et kosttilskud til børn.

God søvn, frisk luft, bevægelse og kærlighed er også en del af en sund krop i balance, så tænk det med ind i jeres hverdag.

Hvad kan forstyrre dit barns krop og fordøjelse?

Når bilen skal på værksted, ser mekanikeren dels efter, om der er noget, den mangler – som f.eks. motorolie. Og dels om der er noget, der forstyrrer den – som f.eks. rust, en sten i dækket eller andet.

På samme måde må vi også være detektiver i forhold til, om der er noget, der forstyrrer barnets krop og fordøjelse og dermed immunforsvaret.

Medicin i form af antibiotika og syrepumpehæmmere (som Nexium) er kendt for at påvirke tarmbakterierne negativt. Hvis dit barn er eller har været i behandling, kan det derfor være en årsag til, at dit barns fordøjelse og immunforsvar ikke er i topform.

Konserveringsmidler er udviklet til at slå bakterier ned, så madvarer ikke fordærver. På samme måde påvirker de bakterierne i tarmene. Især pålæg, pølser og færdige kødvarer indeholder konserveringsmidler.

Kunstige sødestoffer som aspartam og acesulfam har i undersøgelser vist at have en negativ effekt på tarmens bakterier. De findes især i slik, light-sodavand, tyggegummi, saft og sukkerfri-produkter.

Sukker, især i raffineret form som hvidt sukker, og mad, der lynhurtigt bliver til sukker i kroppen (hvidt brød, ris, pasta), er mad til de dårlige tarmbakterier. Når vi fodrer de dårlige tarmbakterier, bliver det sværere for de gode tarmbakterier at få overtaget.

Emulgatorer er stoffer, der får vand og olie til at binde sammen. De har i studier vist negativ effekt på tarmbakterierne. Emulgatorer findes især i dressinger, mayonnaise og pålægssalater.

Forsøg så vidt muligt at undgå disse ting i dit barns kost.

Allergiske reaktioner

Fødevare-reaktioner kan også være en faktor i dit barns balance. Især hvis I allerede har arbejdet med alle de andre områder, men stadig oplever at der er udfordringer med sundheden.

De fleste kender til klassiske allergier, men ikke alle ved, at kroppen kan reagere på andre måder mod fødevarer end dem, man kan måle i en klassisk allergi-blodprøve. Når fødevarer tricker fordøjelsen kan det både give udfordringer direkte i fordøjelsen, i immunforsvaret og også f.eks. i hjernen.

Det kræver nogle gange lidt detektivarbejde at finde frem til, hvilke fødevarer der driller. Det kræver også viden at lave en sund og nærende diæt, hvis bestemte fødevarer skal pilles ud af maden i en periode. Derfor vil jeg anbefale at få hjælp af en dygtig behandler f.eks. en Børnesundhedsvejleder (se www.børnesundhedsvejleder.dk).

Fordøjelsen er afhængig af, at nerver, blodkar og organerne ikke er afklemt eller påvirket af skævheder i kroppen. Derfor er det også en god idé at få dit barn tjekket og eventuelt behandlet hos en kropsbehandler som osteopat, kiropraktor, kraniosakralterapeut eller zoneterapeut. Børn responderer ofte ret hurtigt på disse behandlinger.

Skal vi så ikke kun gøre én ting af gangen?

Måske virker det lidt uoverskueligt med alle de tiltag, der er listet op her. Og hvis du går i gang med det hele, hvordan ved du så, hvad det er, der virker?

Her kommer en meget vigtig pointe i forhold til det: Det, der virker, er at få hele kroppen i balance, så den BÅDE har alt det, den skal bruge, OG er fri for det, der forstyrrer. Det virker sjældent at gøre en enkelt ting ad gangen og slet ikke, hvis du stopper med den ene ting, før du starter en ny. Hvis det er for uoverskueligt at gøre mange nye ting lige nu, så vælg en eller to. Når de er indarbejdet i hverdagen, så bygger du ovenpå med det næste.

Hvis resultaterne ikke rigtigt viser sig, så få meget gerne hjælp af en dygtig behandler til at justere de sidste detaljer.

Jeg håber du har fået inspiration til at tænke lidt mere ”bag om” dit barns udfordringer. I stedet for kun at fokusere på at få symptomerne til at forsvinde, så overvej hvad årsagen til problemerne er, og hvordan I afhjælper dem. Det kan som sagt godt kræve lidt detektivarbejde. Årsagerne kan ligge tilbage i tiden – måske helt tilbage til graviditet, fødsel og den første baby-tid. Der kan også være noget i familiens sundhed, som kan hjælpe til at få øje på, hvor årsagen ligger.

Under alle omstændigheder kan det være en god hjælp at få vejledning af en dygtig helhedsorienteret behandler, hvis I ikke selv lige kan finde nøglen.

Der kan være flere ting, I skal arbejde med. Men belønningen er fantastisk – et sundt og raskt barn med styrke og balance til et dejligt og langt liv.

Læs også: Børn med langvarige sundhedsproblemer

Forrige artikelHar du ondt i bindevævet?

Næste artikelDet skal være rart at svede

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.