Skal vi droppe risdrik?

I får sikkert en masse henvendelser om riskiks og rismælk i disse dage.

Jeg har fundet artiklen https://naturli.dk.linux201.unoeuro-server.com/naturli-viden/born/10126-advarsel-rismaelk-i-sigte, som så vidt jeg kan se er skrevet i februar, dvs. før det seneste udspil fra Fødevarestyrelsen.

Min søn på knap 4 år har aldrig fået mælk som drikkevare herhjemme, istedet har vi brugt rismælk både som drikkevare og i hans havregryn.

Tilsammen drikker han og jeg nok 2-3 liter om ugen. Skal vi skifte over til havremælk, indtil “faren” forhåbentligt driver over?

Mvh

K

 


 

Tak for mailen!

Som du skriver, har der den seneste tid været en del opmærksomhed omkring arsen i risprodukter – særligt rismælk og riskiks. Der er uorganisk arsen i ris/risprodukter, men det gælder for alle produkterne og ikke kun rismælk og riskiks. Årsagen til, at der overvejende advares mod rismælk og riskiks, kender jeg ikke. Måske mener Fødevarestyrelsen, at nogle (børn) indtager disse produkter i særlig store mængder?

Jeres indtag af rismælk skal ses i sammenhæng med, hvor mange andre risprodukter, I indtager. Der til kommer, at rismælk ikke er den sundeste type af plantemælk, da den får blodsukkeret til at stige hurtigt. Derfor kan eksempelvis mandelmælk og havremælk være alternativer til rismælken – vær obs på, om de er sødet eller ej. Så varier gerne mellem de forskellige typer og brug dem i begrænsede mængder. Ernæringsmæssigt vil det sundeste være at lave dem selv, for så undgår du tilsætningsstoffer og sødemidler. Det er let selv at lave f.eks. hampe-, mandel- og kokosmælk (hvis man har lyst:-)).

Komælk kan også indeholde mange stoffer, der ikke er gode for os. Det indeholder f.eks. IGF-1 (Insulin-like growth factor-1) som er et væksthormon, der sættes i forbindelse med øget risiko for kræft. Der kan også være rester af antibiotika og sprøjtemidler, som dog mindskes ved at vælge økologisk eller biodynamisk mælk. Læs mere i bogen “Hvad er det du drikker?” af Ane Bodil Søgaard m.fl.

Du kan læse mere om ris-problematikken på Anette Opstrups hjemmeside: http://www.klubaebleboern.dk/er-rismaelk-farligt/

Som afsluttende bemærkning vil jeg sige, at jeg synes, vi skal tage advarslen om arsen til os. Vi skal bruge den til at minde os selv om, at kosten skal varieres, og det ikke er godt at spise ensidigt. Samtidig er det lidt ærgerligt, at der bliver advaret så kraftigt og lavet skræmmekampagne. Vi ser ikke helt samme tendens ved andre usunde fødevarer som eksempelvis læskedrikke, som rigtig mange børn og unge indtager i stor stil.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*