Lige nu forhandles frihandelsaftalen, også kaldet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), mellem EU og USA. Målet er at gøre handlen mellem de to verdensdele lettere i håb om, at det sætter gang i økonomien og skaber flere jobs. Men USA’s lovgivning ligger langt fra den europæiske, og derfor kan det have store konsekvenser for især vores fødevarer, hvis vi indgår en aftale med USA.
Frihandel kan nemlig kun ske, hvis varerne, der handles med, er godkendt i både eksport- og importlandet. Hvis en amerikansk vare ikke er godkendt i Europa, kan der ske én af tre ting:
Det er fortsat uvist, hvordan den endelige aftale kommer til at se ud, men der er en række områder, der kan være truede, hvis vi skal indgå en aftale med amerikanerne.
Europa og USA har vidt forskellige tilgange til nye kemikalier og fremgangsmåder. EU går efter forsigtighedsprincippet. Hvis der er en risiko for, at nye kemikalier eller fremstillingsmetoder er sundhedsskadelige, bliver de ikke godkendt.
Amerikanerne mener derimod, at der skal være fri mulighed for at drive forretning på alle områder. Myndighederne laver kun forbud, hvis det er videnskabeligt bevist, at noget er til skade for mennesker eller miljøet.
I Europa gør vi en stor indsats for at forebygge bakteriespredning blandt landbrugsdyr som kyllinger. Derfor er kemisk rens både unødvendigt og forbudt. Men i USA er det kutyme at rense slagtede kyllinger i klor.
Europa har tidligere afvist import af klorkyllinger fra USA, så nu presser amerikanerne på for, at kemisk rensning af kyllinger i en form for eddikesyre kaldet PPA skal blive godkendt i Europa.
Kritikere af TTIP frygter, at kemisk rens kan ende med at maskere dårlig hygiejne op til slagtning.
I EU må antibiotika kun anvendes til behandling af syge dyr. I USA er det normalt, at landmænd også bruger antibiotika til raske dyr i landbruget for at forebygge sygdom, og fordi det har vækstfremmende egenskaber.
Frihandelsaftalen kan altså betyde, at EU ophæver forbuddet mod import af kød fra lande, der bruger antibiotika til raske dyr, da det er så udbredt i USA, at det er svært at komme uden om.
De amerikanske TTIP-forhandlere mener, at de europæiske grænseværdier for pesticider er for lave. I 2015 var der 82 pesticidtyper, der var forbudt i EU, men som var lovlige i USA.
Kan det betyde, at vi skal lempe på vores regler for pesticider?
Forsigtighedsprincippet gør, at genmodificerede (GMO) afgrøder kun er tilladt i meget begrænset omfang. Det skyldes, at vi fortsat ikke ved, hvad GMO-afgrøder kan have af konsekvenser for miljøet.
I USA bliver GMO-afgrøder dyrket i stor omfang. Derfor ønsker amerikanerne at lempe EU’s regler for at kunne sælge deres GMO-produkter i Europa.
Derudover er der i Europa klare mærkningsregler for varer med GMO-ingredienser, hvilket kritikere frygter kan blive lempet, så forbrugeren ikke nødvendigvis skal oplyses om, hvis et produkt indeholder GMO.
Kilder: Taenk.dk