Nyheder

Skal vi have nye officielle kostråd?

30. november 2010

En ny dansk undersøgelse viser, at det kan være sværere at holde den slanke linje med de officielle danske kostråd end med en mere proteinrig kost.

Hvis du vil tabe dig eller holde dig slank, skal du bare leve efter de otte kostråd! Sådan har det lydt fra myndighederne gennem mange år, men nu tyder en omfattende undersøgelse på, at det ikke holder helt stik. I hvert fald ikke for overvægtige, der har tabt sig, og som gerne vil bevare vægttabet.

Det er nemlig denne gruppe, der har været i fokus i det store lodtrækningsstudie Diogenes, som er gennemført i otte europæiske forskningscentre. I Danmark er det instituttet LIFE fra Københavns Universitet, der står bag offentliggørelsen.

Formålet med undersøgelsen har været at sammenligne de officielle kostråd i Europa med kost, der er sammensat efter den nyeste viden om proteiner og kulhydrater, og deres indflydelse på vores vægt og appetit. 772 familier fra Europa har deltaget – 938 voksne og 827 børn.

Kostråd testet efter vægttab

Som udgangspunkt skulle de overvægtige voksne tabe sig, og derefter fik de fem forskellige kosttyper, som de skulle følge i et halvt år. De voksne tabte sig i gennemsnit 11 kg, inden kosttyperne blev testet.

De testpersoner, der fik en kosttype med lidt højere indhold af proteiner og et lavt glykæmisk indeks, var bedst til at holde deres vægttab og syntes også at have lettere ved det, da denne gruppe havde færrest frafaldne. I snit vedligeholdt de vægttabet, mens de andre grupper tog 1-1,5 kilo på i det halve år.

Med lidt højere proteinindhold menes 25 energiprocent af kosten mod de 15-20 pct., som de danske kostråd anbefaler. Et lavt glykæmisk indeks betyder, at kulhydraterne er af den type, der hæver blodsukkeret langsomt – det er typisk grove kulhydrater fra fuldkorn, grøntsager og noget frugt.

Børn tabte sig af proteinrige kostråd

Børnene i familierne var ikke på en slankekur, men ca. 45 pct. af børnene var overvægtige fra starten af. Da de ligeledes fik en kost med et højere proteinindhold og lavt glykæmisk indeks, tabte mange sig. Forekomsten af overvægt blandt børnene faldt spontant fra ca. 46 pct. af børnene til 39 pct.

Proteinrige madvarer er f.eks. kød, fjerkær, æg, fisk og mejeriprodukter. Bønner er også ganske proteinrige, ligesom nødder. Kulhydrater med lavt glukæmisk indeks er fuldkornsbrød, fuldkornspasta og havregryn – de fleste grøntsager og frugt – alle kendetegnet ved et relativt højt indhold af kostfibre.

De otte kostråd bør rettes til

Generelt opfordrer de nuværende otte kostråd til, at vi spiser mere grønt, frygt, fisk og fuldkorn og sparer på sukker og fedt. På den led er kostrådene ikke helt ved siden af undersøgelsens resultater.

Men når det gælder om at holde et vægttab, bør der måske anbefales et højere indtag af protein end anbefalingen i dag lyder på.

For et par år siden blev rådet om kulhydrater justeret, så det blev præciseret, at kulhydraterne bør komme fra fuldkorn – og sådanne justeringer kan ske igen, hvis det vurderes, at der er overbevisende dokumentation for, at sundheden har bedre af andre anbefalinger.

Kilde: nejm.org, altomkost.dk

(Oprettet den 1. december 2010)

Forrige artikelGulerødder er livsforlængende

Næste artikelProteinintolerans