Skal vi reducere middagslur for 2-årig?

Vi har et problem omkring vores søn på 2,5 år. Problemet er, at han i hverdagen har svært ved at falde i søvn om aftenen, og ca. 2-3 aftener ender han med først at sove, når vi går i seng.

Vi har ikke det problem i weekenden. Forskellen på hverdag og weekend er, at han i hverdagen sover 3 timers middagslur i dagplejen, i weekenden sover han 2 timer.

Både hjemme og hos dagplejen sover han, til han vågner. Jeg vil høre dig ad, om du vil anbefale, at vi evt. reducerer hans middagslur hos dagplejen?

Venlig hilsen Signe


 

At falde i søvn er i perioder svært for mange børn. Hjernen skal sænke sine svingninger, og kroppen skal falde til ro. Det er der forskellige mekanismer, der kan hjælpe på udover at se på hans middagslur.

Den sidste times tid frem mod sengetid er det godt at sænke aktivitets-niveauet. Stoppe med vild leg og med høj musik og eventuelt med at se tv, computer og iPad.

Kamillete virker også beroligende. Det samme gør duften af lavendel, som f.eks. kan bruges i en massageolie.

Og så kan jeg varmt anbefale magnesium. Magnesium virker beroligende på både nervesystem og muskler. Magnesium optages allerbedst gennem huden. Det kan man udnytte ved at smøre barnet med en magnesium-creme.

Smør barnet lige inden sengetid.

Nogle former for lyde, musik virker også beroligende på børn. Prøv jer evt. lidt frem. Sørg også for, at jeres søn har et stabilt blodsukker. Giv ham evt. lidt at spise, som indeholder gode sunde fedtstoffer til at holde blodsukkeret stabilt. Det kan f.eks. være lidt grød med godt med fedt. Eller en stykke brød med nøddesmør.

I forhold til middagslur, så er udgangspunktet, at man skal lade børn sove, så længe de kan. Fordi det er vigtigt, at barnet kommer gennem alle søvnfaserne og får tanket helt op. Men lige netop i den sidste tid inden et barn evt. stopper med at sove til middag – for mange er det i tiden op til 3 års alderen – kan der være en periode, hvor det er ok at hjælpe barnet med at regulere søvn-mønstret lidt.

I de fleste familier, er der jo brug for, at komme ud ad døren på bestemte tidspunkter, og derfor kan barnet ikke bare helt selv styre sit søvnmønster.

Jeg synes, I skal tage en snak med dagplejen, om I kan tage en periode, hvor I afkorter lidt i hans middagslur lidt og ser, hvordan det fungerer. For det skal selvfølgelig ikke være sådan, at hele eftermiddagen bliver træls for ham, fordi han er for træt. Eller det er for svært for ham at vågne.

Men jeg tænker godt, at I kan prøve det. Og kombiner det eventuelt med nogle af de andre råd.

Med kærlig hilsen

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*