Nyheder

Skån håret og naturen

4. oktober 2011

Vi lever i et renlighedshysteri, hvor mange vasker hår flere gange om dagen. Men der er god grund til at holde igen med shampooen.

Renlighedshysteriet øger risiko for allergi

Renlighed er blevet en altoverskyggende faktor i sociale sammenhænge. Der er nærmest intet, der kan ødelægge anseelse eller skade troværdigheden, som sorte negle, svedlugt eller fedtet hår. Så for at være på den sikre side, går mange i bad op til flere gange om dagen og sprayer sig til med velduftende kemikalier, der kan kvæle den sidste rest af naturlig kropsduft.

Det er skadeligt for organismen, for med mindre du bruger helt neutrale sæber uden parfume, øger adfærden risikoen for at udvikle en allergi betydeligt. Men selv med helt neutrale sæber er for hyppig hårvask skadeligt. Det udtørrer hud og hovedbund, hvilket specielt kan være et problem i årets kolde måneder, hvor luftfugtigheden reduceres. Tør hud er sårbar hud.

Talgkirtler bliver overaktive af shampoo

Mange vasker håret dagligt, fordi det hurtigt bliver fedtet, men det er faktisk to sider af samme sag.

– Årsagen til fedtet hårbund er, at hudens talgkirtler er overaktive. Talgproduktionen er ekstra stor, og håret bliver hurtigt fedtet. Talgkirtlernes produktion udklækkes gennem hårsækkene og lægger sig på hårstråene. Produktionens størrelse er afhængig af mange ting, såsom forandringer i hormonbalancen, dårlig kost, tør luft, stress, sorg, men også kemisk og mekanisk påvirkning kan have en effekt, siger Margareta Frohm-Nilsson, der er hudlæge på Karolinska Universitetssygehus i Stockholm.

Hun peger på, at  man med fordel kan se på håret som en sart beklædningsgenstand, der ikke kan tåle høje temperaturer og udtørrende kemi. En shampoo kan ofte få håret til at se sundt og glansfuldt ud, men i virkeligheden er det ofte blot en hinde af silikone, der lægger sig rundt om hårstråene. Næste gang, håret vaskes med en ny shampoo, kan silikonehinden brydes for siden at blive bygget op igen. Det er lidt som at gå med et korset: Hvis man fjerner det, er problemet det samme som altid. Håret er træt og udpint af for megen kemi.

Skælshampoo skader naturen

Derudover er det også værd at huske, at der er ingredienser i almindelig shampoo, som naturen har svær ved at nedbryde. Skælshampoo er den største synder, for den indeholder ofte zinkpyrithion, der er fisk, skaldyr og andre organismer, der lever i vand. Hvis du døjer med skæl, kan du i stedet gnide hårbunden ind i æblecidereddike eller afkog af brændenælder. Det skulle efter sigende være ligeså effektivt – og bedre for såvel krop som natur.

Vask kun håret et par gange om ugen

Hvis du skruer ned for antallet af hårvaske, vil du som nævnt muligvis opleve, at håret bliver lidt mere fedtet i begyndelsen. Det tager ca. tre uger, før hårbunden er neutraliseret og producerer mindre talg.

Begræns hårvask til et par gange om ugen, hvis du vil gøre dig selv og naturen en tjeneste. Du kan sagtens skylle det i lunkent vand flere gange om ugen, men kig altid efter Astma- og Allergiforbundets ”Blå Krans” på emballagen, hvis du vil have en shampoo uden parfume og allergifremkaldende kemikalier.

Kilde: halsa.se

 

Forrige artikelD-vitamin har indflydelse på kræft

Næste artikelSind: Sundhed starter i tankerne