Krop

Skat, skal vi føde hjemme?

Foto: Shutterstock
23. maj 2021

Jordemoder Anne Ruby mener, at hjemmefødsler er en modgift til de senere års stigning i antallet af komplicerede fødsler. Hjemmets trygge rammer giver nemlig kvinden mulighed for at give sig hen til fødslen – og manden en aktiv rolle væk fra sidelinjen.

Kvinder har født lige så længe, som mennesket har eksisteret. På trods af det er der i nyere tid sket en udvikling, hvor vi i høj grad har flyttet fødslen ind på sygehusene, og det er ikke udelukkende er godt, hvis man spørger jordemoder Anne Ruby. Hun har nemlig set, hvordan den oplevelse kan være med til at skabe nogle ufordelagtige rammer for mor, far og baby.

Det beskriver hun i sin nye bog “Jordemoderens guide til din hjemmefødsel”, hvor hun forklarer, hvorfor en hjemmefødsel klart er noget, man som kommende forældre bør overveje – både for deres egen og den lille nyes skyld. Anne har selv født både hjemme og på sygehus og mærket på egen krop, hvor forskellige de to oplevelser var.

– Da jeg første gang fødte hjemme, følte jeg bare, at jeg var gået glip af en masse tidligere. Det er lidt ligesom, hvis man på et tidspunkt i livet møder en helt fantastisk sexpartner og får den der følelse af ‘Nå – det er sådan, det kan være!’, griner Anne.

Særligt husker hun følelsen af, at både hun og jordemoderen stolede på, at hendes krop faktisk kunne klare den opgave, den skulle udføre. Den tillid mærkede hun ikke på samme måde på sygehuset, hvor der hele tiden var hjælpemidler lige ved hånden. Vestimulerende midler, sugekopper, bedøvelse. Alt sammen noget, der er godt at have, hvis der opstår komplikationer under fødslen, men som Anne Ruby også har oplevet gennem sit virke som jordemoder, nogle gange bliver trukket frem lidt uden grund.

– På hospitalet kommer det ene indgreb nemt til at tage det andet. Så bliver det en ond spiral, som fjerner kvindens succesoplevelse med fødslen, som faktisk også betyder utroligt meget for hende i den første tid som mor, forklarer hun.

Læs også: Skru  op for D-vitamin under din graviditet 

Lad far komme til

For både mor og far er det en omvæltning at skulle agere som forældre fra det ene øjeblik til det andet. Og her oplever Anne Ruby, at netop en hjemmefødsel kan styrke den modningsproces, så begge forældre føler sig mere sikre og trygge i den nye rolle. Det er der flere grunde til.

For det første forklarer hun, at kvinden får en enorm selvtillid i sin nye rolle som mor, netop fordi hun og hendes krop har klaret fødslen meget på egen hånd. For det andet får den kommende far også en helt anden form for ejerskab på hele oplevelsen, fordi han også i højere grad bliver en aktiv spiller i hele processen, når det sker i hjemmet.

– Ofte er det mænd, som er mere tilbageholdende i forhold til hjemmefødsler, men jeg har aldrig oplevet, at manden ikke er helt høj bagefter, og faktisk bliver den største fortaler netop for hjemmefødslen, siger Anne.

Når det forholder sig sådan, handler det for mange mænd om frygten for, at noget går galt. Og i et forsøg på at beskytte deres kvinde og barn, tager de dem på hospitalet, hvor uddannet personale kan sikre, at alt går, som det skal. Men ved at tage fødslen hjem, og dermed give manden mere ansvar og kontrol med omgivelserne, sker der også en kompetenceudvikling i ham, som er rigtig god, når han lige om lidt skal være far.

– Der er rigtig meget, manden kan gøre ved en hjemmefødsel, som han ikke kan på hospitalet, fordi kontrollen bliver taget fra både ham og kvinden. Og når han oplever, at han faktisk kan gøre en forskel, så vokser han helt vildt, og de vokser sammen ved at klare den her krise, som en fødsel jo er, siger Anne.

Læs også: Prøv fertilitetsmassage

Men ‘hvad nu hvis?’

Noget af det, særligt mange mænd, men også kvinder, er bange for ved en hjemmefødsel, er situationen hvor noget går galt. Men her er det vigtigt at understrege, at en fødsel ikke udvikler sig fra rolig til katastrofal på ingen tid.

– Når noget går galt, så kan det godt virke, som om det hele sker meget pludseligt. Men der er en masse skridt, som leder op til, at kvinden eksempelvis skal have et akut kejsersnit. De skridt holder jordemødrene øje med og handler i god tid, hvis de er bekymrede for, hvor fødslen bevæger sig hen, siger Anne Ruby.

Og skulle det ske, at fødslen overflyttes til fødegangen, så vil det oftest ske i et roligt tempo ledsaget af den jordemoder, som har været der hele vejen igennem. Derfor viser undersøgelser også, at de forældre, som undervejs i fødslen må rykke, har en god oplevelse og er glade for at have minderne fra hjemmet som en del af deres barns fødselshistorie.

Selvom kvinder har født siden tidernes morgen, sker der i disse år en stigning i antallet af komplicerede fødsler, som for Anne at se hænger direkte sammen med hospitaliseringen af fødende.

– Alle de dårlige statistikker er i stigning, og hjemmefødsler kan være med til at forebygge, at tallene stikker helt af. De rolige omgivelser og trygheden gør nemlig, at kvinden kan overgive sig helt til sine hormoner, som sørger for, at fødslen går, som den skal, siger hun.

Anne Ruby: Jordemoderens guide til din hjemmefødsel

250 sider, 249,95 kroner

People’s Press 2021

Tal for hjemmefødsler

  • Indgrebsfrekvensen er 20–60 procent højere på hospitalet sammenlignet med hjemmefødsel.
  • Risikoen for alvorlige komplikationer falder 10–30 procent, når man føder hjemme.
  • 7,6 procent af hospitalsfødsler ender med alvorlig blødning sammenlignet med 2,6 procent af hjemmefødsler.
  • 13,1 procent af påbegyndte hjemmefødsler overflyttes til sygehus. 3,8 procent er hasteoverflytninger, og kun 30 procent af disse kræver behandling på sygehuset.
  • Man har som fødende krav på en jordemoder – også ved hjemmefødsler – og at denne følger en, til barnet er født (uanset hvor det sker).

Forrige artikelFed olie eller let olie – huden bestemmer

Næste artikelDanmark fastholder lav grænse for kræftfremkaldende stof i pålæg

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.