Krop
Tema

Skimmelsvamp – sygdomsspøgelset ikke mange kender til

En ung mor og hendes børn blev ved at være syge, selvom lægerne prøvede den ene behandling efter den anden. Da årsagen viste sig at være skimmelsvamp, fandt kvinden selv frem til den naturlige behandling.

11. juli 2023

At være syg af noget tilsyneladende usynligt, er i sig selv en udfordring. At samtidig vælge en vej til helbredelse udenfor det etablerede sundhedssystem kræver vilje, styrke og tro – ikke mindst tro på sig selv, det man mærker og står for. Dette er essensen af Line Hassall Thomsens rejse fra syg til rask.

Skimmelsvamp er et ord de fleste kender til. Måske som noget, der frygtes i badeværelset og vindueskarmene eller alternativt elskes i osten. At længerevarende ophold i rum med skimmelsvamp kan give massive helbredsudfordringer af alle mulige arter, kender mange desværre ikke til. Nogle gange kalder jeg den for spøgelset, fordi den kan være så svær at få øje på både rent fysisk/eksponeringsmæssigt og at fange som centrum i sygdomsbilledet. Ikke mindst fordi der ikke er nogen gode test til det i Danmark.

Der kun er en vej: Ud af huset og efterlad ALLE ting – som i: Smid vitterligt ALT ud!

Sådan rammer skimmelsvamp

Skimmelsvamp går særligt ind og påvirker kroppens evne til at afgifte sig selv for alle de fremmed- og affaldsstoffer, der indtages og produceres i kroppen dagligt.

Det sted, som bliver ramt hårdest, er leveren, der jo ellers er kendt som ”renseværket” over dem alle. Mange får tillige nedsat evne til at udskille toksiner via sved. Med andre ord sveder de nærmest ikke. Dette uanset om de laver fysisk hårdt arbejde eller er et meget varmt sted.

Langt de fleste får tillige en utæt tarm, så der optages flere skadelige stoffer end normalt. Dette bevirker sammenlagt en hurtigt nedadgående sygdomsspiral, hvor kroppen dag for dag ophober flere skadelige stoffer i sig. I fordøjelsen kan ligeledes komme en overvækst af bakterier i tyndtarmen, som skaber ubalance i næringsoptaget og hos nogle enten diarre eller forstoppelse. Desuden kan skimmelsvamp medvirke til en ubalance i immunforsvaret og øget inflammation i kroppen.

Reaktionen i kroppen og dermed symptomerne afhænger af mange ting som f.eks. arten af skimmelsvamp, hvor længe eksponeringen har stået på og ikke mindst hvilket menneske, som rammes. Generelt er kvinder og børn mere udsatte, hvilket denne historie er et fint eksempel på. De hyppigste symptomer er beskrevet nedenfor i boks 1 – den er på ingen måde fuldendt.

I denne artikel fortælles en historie fra det virkelige liv om en sej kvinde, der helbredte sig selv og sin familie for skimmelsvamp. På naturlig, vis vel at mærke.

Lines rejse fra syg til rask

Nød lærer nøgen kvinde at spinde, er overskriften på år 2019 for Line Hassall Thomsen. Inden vi springer til dette ”oplysningens år”, er en lille forhistorie nødvendig for at forstå kompleksiteten af mange sygdomsforløb med skimmelsvamp.

I 2011 køber Line og hendes engelske mand et skønt lille hus i hjertet af Århus. Allerede da de flytter ind, begynder Line og sønnen at blive syge meget ofte. Bare med små ting som forkølelse, ondt i halsen, astmatisk vejrtrækning etc. På daværende tidspunkt er det ikke noget, Line bider mærke i – for sådan er livet med småbørn også hos mange andre. Lige så langsomt over årene oplever Line at helbredet begynder at skrante. Træthed og søvnbesvær kommer til at fylde uendeligt meget. Hun får mange smerter fra leddene, særligt benene, og ender med at få problemer med sin gang. Musklerne svigter lige så stille, ikke mindst i armene som næsten ikke kan løftes, hvorfor hun må opgive at bære sin lille datter. Datteren er samtidig utroligt rastløs, kan ikke sidde stille og har konstant ondt i maven. Lines mand havde til gengæld ingen nævneværdige helbredsudfordringer.

På trods af det skrantende helbred formår Line at færdiggøre sin Ph.D. indenfor journalistik og at arbejde fuldtid. I 2018 er situationen dog fuldstændigt uholdbar, og Line bliver undersøgt af alle relevante hospitalsspecialer. Dette uden at få afklaring på årsagen til symptomerne, og den afprøvede stærke medicin har stort set ingen effekt.

Noget af det vigtigste i Lines helbredelsesrejse var mere tid udenfor i naturen.

En forklaring….

I december 2018 kommer det første ”spor” til den underliggende årsag. Hele familien rejste 14 dage til bjergene i Italien på ferie. På mirakuløs vis oplever Line, at mange af hendes symptomer mindskes betragteligt under dette ophold. Til gengæld kommer de massivt tilbage i det øjeblik, familien træder ind af døren i Århus. Dette både hos Line og børnene. For første gang får Line mistanken om, at der er noget skadeligt i huset. I løbet af kort tid sættes en række undersøgelser i gang. Først for radon. Det er tilsyneladende ikke et problem.

Line tilkalder dernæst en ekspert på skimmel, selvom hun har svært ved at tro, at dette skulle være ballademageren. For der er INTET synligt skimmel i hele huset, og ej heller noget at lugte. De har desuden altid haft en meget høj rengørings- og udluftningshygiejne. Selv skimmelmanden bliver en anelse overrasket, da han begynder at måle i væggene og den viser uendeligt højt på 2 typer af skimmel. Gentagne målinger bekræfter desværre ”det usandsynlige”. Ved nærmere eftersyn konstateres, at den tidligere ejer har lavet en dårlig renovering af huset med konstruktionsfejl, som bevirker, at der ved regn siver vand ind i væggene. Skimmelsvampen er på daværende tidspunkt overalt i husets vægge, lofte og gulve.

Som den trænede journalist og forsker, Line er, griber hun dernæst computeren og læser ALT, hun kan finde om skimmelsvamp. Hurtigt forstår hun, at der kun er en vej: Ud af huset og efterlad ALLE ting – som i: Smid vitterligt ALT ud! Line og familien flytter omgående. Det eneste, de tager med, er det tøj, de har på. Samtidig sætter de en kæmpe renovering af hele huset i gang, som kommer til at tage 9 måneder.

Lad din mad være din medicin

I foråret 2019 var Line så syg, at næste behandlingstrin fra sygehuset var kemoterapi. Line kunne slet ikke se sig selv i denne behandling og bad om at få nogle måneder, hvor hun på naturlig vis ville bedre kroppen. Det fik hun lov til, og magien kunne begynde.

At fjerne sig fra skimmelsvamp kilden er første skridt mod helbredelse. De næste trin fandt Line inspiration til via amerikanske læger og naturopat’er, som har dedikeret deres virke til at udbrede viden om sygdom forårsaget af skimmelsvamp.

Først og fremmest begyndte Line på en kost, som skulle tilføre en masse naturligt magnesium, samt fjernede enkelte fødevarer for at reparere fordøjelsen/leveren og skabe et indre miljø, hvor skimmelsvampen ikke trives. Dernæst var målet at tilføre fødevarer og tilskud, som dræber eller binder skimmelsvampen, så den kan uskadeliggøres og udskilles. Slutteligt havde Line et fokus på at undgå fødevarer med et højt indhold af skimmelsvamp såsom visse typer af oste, kaffe, vindruer, tørrede frugter og nødder.

Det første tiltag var en stærk brændenældete og en grøn smoothie med kål, spinat, citron med skal og ingefær. I denne tilsatte hun Spirulina fra Den grønne Perle. Ved siden af tog hun aktivt kul. Begge binder skimmel. Dernæst en kost uden gluten og sukker af alle arter. Line gik hårdt til værks og eliminerede i begyndelsen endvidere fødevarer med et højt glykæmisk indeks (dvs. som får blodsukkeret til at stige).

Line begyndte også´hver dag at spise en grapefrugt, fordi hun havde læst, at det var noget af den bedste levermedicin. Skallen kogte hun til en te, da den har enormt mange bitterstoffer i sig. En anden yndling blev gurkemeje, og Line fik senere øjnene op for mælkebøtten. Derudover spiste hun minimum 1 fed rå hvidløg dagligt og andre geniale krydderurter til at slå skimmelsvamp ihjel såsom oregano, timian og rosmarin. Line spiste også store mængder olivenog kokosolie. Efter råd fra en dygtig behandler blev med tiden tilført urtetilskud som Ipe Roxo og rosenrod.

Line indførte hot yoga for at aktivere kroppens evne til at svede. Derudover fodbade med epsomsalt, som er naturligt magnesiumsulfat. For at fjerne skimmelsvamp fra slimhinderne i mund, næse og luftveje blev næsen skyllet med saltvand, og der blev lavet små dampbade med æteriske olier.

Noget af det vigtigste i helbredelsesrejsen var dog mere tid i naturen. I sommeren 2019 tilbragte familien næsten 2 måneder udenfor i et telt. Det satte om noget turbo på processen.

Hvad end du gør, så blev ved med det

Målløse over resultatet

Undervejs i året 2019 lavede Line en ugentlig gennemgang af symptomer på sig selv og sine børn. De graderede dem alle fra 0-10.

Forandringen efter 9 måneder var vanvittigt synlig både for familien selv men også omgivelserne.

Datterens børnehave var målløs. Fra at have en pige, som var umådelig rastløs og med en enorm vrede, oplevede de pludselig en rolig, afbalanceret og empatisk pige, der uden problemer kunne sidde at tegne og lave puslespil.

Professoren på Reumatologisk afdeling blev ligeså overrasket over at se Line i efteråret 2019. Faktisk troede han, at hendes blodprøve måtte være blevet forbyttet, for pludselig havde Line ikke meget høje infektionstal – de var helt normale og hun var rask. Hun blev derfor afsluttet fra afdelingen med ordene “hvad end du gør, så blev ved med det”.

Foruden at genvinde sit helbred bragte denne rejse Line en genvunden lyst til at søge i retning af det, hun brænder allermest for: 

Urter og naturens helende egenskaber. Hun har derfor uddannet sig til urteterapeut. Du kan finde hende på: w.herbalistline.dk eller instagram under samme navn.

Måtte denne historie inspirere dig til at tage ansvaret for dit helbred hjem. Der er ALTID noget at gøre.

Line var på et tidspunkt så syg, at hospitalet foreslog behandling med kemoterapi.

De hyppigste symptomer på skimmelsvamp i kroppen

 • ”Tåge-hjerne” – brainfog
 • Ofte næseblod
 • Allergier og høfeber
 • Løbende næse/forkølet
 • Ondt i halsen
 • Træthed
 • Ledsmerter
 • Svimmelhed
 • Maveonde-IBS – Diarre og forstoppelse
 • Trang til sødt
 • Depression
 • Søvnbesvær
 • Blærebetændelse
  – betændelse i kroppen
 • Hjerteflimmer
 • Hukommelsestab

Listen er udarbejdet efter inspiration af skimmelsvamp-forskerne Dr. Jill Crista og Dr. Neil Nathan

 

5 trin til helbredelse af skimmelsvamp

1 Fjern dig fra skimmelsvamp kilden både i de fysiske rum og i kosten

2 Få styr på dine fundamentale vaner såsom søvn, bevægelse, åndedræt og kom ud i naturen

3 Spis en kost, som reparerer din fordøjelse, støtter leverafgiftningen og skaber et stabilt blodsukker

4 Tilføj fødevarer til din kost, som dræber og/eller binder skimmelsvamp

5 Støt kroppens afgiftning med tiltag som sætter gang i svedproduktionen, bade med epsomsalt, skylning af næsen med saltvand og dampbade med æteriske olier.

Forrige artikelVi behøver ingen mirakelmedicin så længe vi har D-vitamin

Næste artikelGreen Godess 5 naturli’e vaner

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.