Skøn

Skønne hormoner

Foto: Shutterstock
26. september 2021

Hvem er du og hvor i livet er du? Dine hormoner har svaret – og kan også være en nøgle til pleje af huden.

Når man ser på billeder taget af blomster, planter, svampe – ja alt levende, igennem hele deres livscyklus, er der ikke én fast udgave. Det eneste, der er konstant, er konstant udvikling… Alt er påvirket af det fundament, det gror i. Hvilke næringsstoffer, det indtager, og de ydre påvirkninger og omgivelser som f.eks. temperatur og vejr.

Nogle gange bliver det sagt, at kvinder rives rundt ved næsen af deres hormoner, og det gør “de/vi” også… og det samme gør mænd i det overvejende mandlige kønshormon testosterons navn. Der bliver man bare kaldt voldelig og ikke hysterisk….

I bund og grund har vi alle hormoner, begge køn har østrogen, progesteron og testosteron i forskellige forhold, og der er utrolige gaver at hente af kraft, saft og balance – til glæde og gavn for os selv og hinanden.

Så et sundt og balanceret hormonsystem er klart at foretrække. Det betyder jo ikke, at det er det samme hele livet. Det ved vi alle.

At der sker forandringer, når vi bliver teenagere, når vi er voksne og i den reproducerende alder. Hvis man er gravid og når man kommer i overgangsalderen. Og hvordan viser det sig så i huden?

Den unge hud og hormonerne

Mange har prøvet at begynde at få bumser som teenager, når hormonerne er for tiltagende. Nogle oplever endda at få hormonelt udløst akne. Her kan det betale sig både at arbejde på huden indefra og udefra.

Indefra, gælder det om mindst muligt indtag af sukker, mælk og fedtstoffer i dårlig kvalitet. Antiinflammatorisk kost (se bl.a. Lene Hansson og Bettinna Delfs), vitaminer og gerne urter som mælkebøtte og marietidsel, der hjælper leveren, samt omega-3 fedtsyrer, der hjælper med at sende hormonerne rundt i kroppen.

Udefra kan det være fornuftigt at gå hos en kosmetolog, der anvender naturlige hudprodukter – de kan være meget effektive. Enkelte dybdegående peelinger med urter, som f.eks. Dr. Schrammek brugt af en kosmetolog, kan gøre en stor forskel. Der er forskel på, om man har nogle få bumser eller decideret akne.

Læs også: Plejeprodukter til sart hud hos både store og små

Voksen

Som voksen kan man stadig opleve at få bumser, og nogle gange vil især de områder i ansigtet, der er påvirket, kunne afsløre, hvad der er tale om. Hvis der er udbrud på kinderne, kan man finde ud af, om det er almindelig overfladetørhed – måske pga. en overbehandlet hud – eller om man oplever ubalance i luftvejene. Her kan mælkeprodukter for nogle være i spil.

I løbet af menstruationscyklus kan der være en del hormonelle variationer, som også kan vise sige sig i huden. Man oplever f.eks. større svedtendens i den præmenstruelle fase. Der kan også ske ændringer i udbrud af bumser, hudens fugtindhold, elasticitet og evne til at hele sår, og huden kan i forbindelse med årstiderne reagere forskelligt i samspil med, hvor man er i sin cyklus.

Hvis der enten er noget, der generer, eller man bare synes, det er spændende, kan man føre dagbog om sin hud i ud fra sin cyklus.

Man kan også tage den længere ud og holde øje med sit humør osv., fordi der er så meget hjælp at hente, hvis man “forstår” sig selv bedre. At man f.eks. bliver opmærksom på, at det er godt at spise mindre sukker i denne periode, fordi sukker påvirker mig/min hud negativt. Eller at i visse perioder skal jeg behandle min hud blidere. Der findes også glimrende apps på vores telefoner til dette, om man ønsker det.

Læs også: Sund kost og sund hud

Overgangsalder, hormoner og hud

Omkring overgangsalderen oplever en del, at de får udbrud med bumser omkring hageområdet. Den kinesiske zoneinddeling af ansigtet viser, at hageområdet netop er forbundet til hormonsystemet. I forbindelse med overgangsalderen kan man derudover næsten føle det, som om huden “slipper” knoglerne og begynder at blive mere løs, hænge mere og miste spændstighed i takt med mindre østrogen i kroppen.

Selv om det stadig er lidt usikkert, i hvor høj grad østrogen påvirker vores produktion af sebum (talg), ser vi, at østrogen har betydning i forhold til hudens evne til at binde fugt, hudens fasthed og kollagenproduktion samt dens evne til at hele sår.

I forbindelse med overgangsalder-gener som hedeture osv. har mange glæde af RegoMeo fra Herrens Mark, der et fermenteret urteekstrakt af rødkløver og også indeholder citronmelisse, pebermynte og salvie. Der forskes yderligere i, om det understøtter en langsommere afkalkning af knoglerne, som også ofte ses bl.a. påvirket af østrogennedsættelse omkring overgangsalderen. Det er også interessant at holde øje med hudens fasthed i den forbindelse.

Læs også: Naturlig hjælp til aldrende led og hud

Graviditet, hormoner og hud

I forbindelse med graviditet sker der jo en masse fantastisk i kroppen og med hormonerne. En lidt generende ting kan dog være, at nogle oplever af få pigmenteringsplamager på f.eks. overlæben eller i panden. Det opleves ofte forværret, hvis man har et højt indtag af sukker, der også kan skubbe til hormonerne. Så undgå sukker og på med solcreme, hat eller skygge-hygge, hvis du vil undgå pletter.

Et forslag er Evolve Sun Climate Veil Tinted Spf 20, der er en bro mellem hudpleje og solpleje, med en række naturlige anti-aging ingredienser som polyphenol-rige tyttebærstamceller og hyaluronsyre samt reef safe, ikke-nano, mineralbaseret zinkoxid for at give en let, bredspektret beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler. Smukt farvet med mineralpigmenter. Super blød på huden og giver en smuk glød.

Kosmetolog Christina Conrad

Jeg tog mig en samtale med den dygtige kosmetolog Christina Conrad, der udover at være uddannet på Alternative Kosmetologskole har stor erfaring til hudens sundhed både udefra og indefra. Derudover havde hun i mange år egen hudplejeklinik og har derfor behandlet og plejet hud i et bredt aldersspektrum.

Nu underviser Christina også i hudens mikrobiom bl.a. for Esse Probiotic Skincare, hvorfra der er meget nyt at hente i viden om hudens mikrobiom. Også en del, der har været glemt, eller man ikke har tænkt over i forbindelse med hudpleje og sund vital hud i alle aldre.

Jeg spurgte ind til, hvilken tilgang Christina havde til huden og hormoner. Et uddrag kommer her:

Uanset hvad der sker med huden og dens forandringer, er noget af det mest essentielle accept. Accept af hudens tilstand, uanset om det er i forbindelse med akne eller alder. Fordi med accept stopper eller mindskes stress og evt. tristhed. Stress gør hele tilstanden værre. Stress fremmer bl.a. inflammation i kroppen.

Men accept er ikke det samme som ikke at gøre noget ved det, man ønsker at se forandring på. Vi vil stadig gerne forbedre hudens tilstand, og det kan være gennem udrensning, sund kost og gode kvalitetstilskud af ikke mindst vitaminer, mineraler og nogle kollagentilskud.

Peeling af huden

Som Christina siger, kan det være så fristende at peele huden i tide og og utide, for man kan se friskere ud lige efter. Men at komme forskellige syrer på huden i hjemmeplejen kan være utroligt forstyrrende for vores egen, naturlige syrekappe i huden og for vores naturlige balance i hudens bakterier, mikrobiomet i hudens barriere.

En ting er, at peeling ved behandlinger hos dygtige kosmetologer både kan være til stor hjælp og giver mulighed for en dybere behandling og heling af huden. Desuden ser huden lige bagefter mere klar ud. Det er den hyppige brug af peeling og skrappe masker, det er værd at tænke over.

Kollagen

Vores elastikker i hudens kollagennet mindskes af naturlige grunde med alderen.

Man kan forsinke nedbrud og vedligeholde elastikkerne meget længe med gode stærke antioxidanter som bl.a. vindruekerneekstrakt, C-vitamin, granatæble mm. Det understøtter hudens egen kollagen og kollagenproduktion. Uundgåeligt vil huden med alderen blive tyndere og mere tør.

Christina siger her, at hun oplever forskel i folks hud, når de tager tilskud af f.eks. vindruekerneekstrakt, men også kvalitetstilskud af kollagen. Både på hudens evne til at trække sig sammen generelt og også på appelsinhud.

Læs også: Spis dig til mere kollagen

Inflammation i huden

Betændelsestilstande i huden i større eller mindre grad er noget, der virkelig kan ælde en hud før tid. Der er mere og mere fokus på, hvad balance i hudens bakterier har af betydning for hudens vitalitet, og derfor sundhed og spændstighed. Det taler Esse Probiotic Skincare bl.a. meget om og forsker meget i.

Ved at balancere hudens mikrobiom og skabe en stærk barriere, styrker probiotika i hudplejen formationen af de små links mellem de enkelte celler også kaldet T-Junctions eller Tight Junctions.

Det er ønskværdigt, fordi de ikke kun forhindrer invasion udefra, men også holder på fugten og reducerer TEWL – trans epidermal water loss. Dvs. at fugten ikke fordamper så nemt og så meget fra huden. Resultatet er en sund, hydreret og beskyttet hud.

Probiotikaen i Esse styrker vores mikrobiom i huden og barrieren, og derved både plejer og forbedrer den hudens tilstand.

Stress en af de største hormonpåvirkninger

Som nævnt er stress en af de allerstørste hormonpåvirkninger, og det kan i sig selv være en ond spiral. Nogle er så vant til at køre i en stresstilstand, at de først mærker det, når de får ferie eller er kommet igennem en vild periode, og der så kommer ro på. Men dér kommer så reaktionen. Ofte forstår man ikke, at det er kroppen, der reagerer, når vi endelig slapper af. Lidt som hvis der sker en ulykke, og vi reagerer og løser situationen. Først senere får man en fysisk og psykisk reaktion.

Derfor bl.a. oplever mange, at de bliver syge, når de får ferie. Det værste er så, hvis man bliver frustreret over at blive syg, for det giver en ny stressreaktion. Så atter er accept den hurtigste vej mod hvile, restitution og genopbygning.

Det gælder også for reaktioner i huden. Hvor netop hormoner kan være i spil og forstærkes af mere stress. Som Christina så viseligt siger; hvis man kan ændre sit mindset fra modstand og stress til “jeg er i opheling” og accept, vil det netop afstresse og dermed hjælpe helingen.

Rensning af huden

Det er vigtigt at rense huden blidt, så den ikke affedter og forstyrrer hudens barrierefunktion. Det betyder ikke, at huden så ikke bliver ren. En blandt flere er Dr. Hauschkas Cleansing Cream, som har eksisteret i mange år og netop er en mild og stimulerende ansigtsrens. Morgenfrue, kamille, perikon, gul rundbælg og mandel aktiverer og renser huden og får porerne til at synes mindre, samtidig med at den bevarer hudens naturlige hydrolipidkappe. Den kan blidt pumpes ind i huden med lunkent vand for at få den fulde effekt.

Læs også: Gammel makeup kan skade huden

Hud i balance

Det er altid et mål at have en hud i balance, så den trives, ser vital ud og føles behagelig at være i. Huden er vores største organ og også der, hvor man ofte kan se, hvis der er udfordringer med fordøjelsen eller hormonsystemet.

Derfor kan livsstil – altså hvad man spiser og drikker, om man får sin søvn – ligesom også ens stressniveau bidrage til at skabe inflammation og dermed ubalance i huden. Dertil kan man have overbehandlet sin hud, eller der kan være andet på spil som f.eks. ikke-erkendt kronisk sygdom.

Så indefra og ud og udefra og ind. Til sundhed og balance i en krop, der altid er i udvikling, og hvor huden både er et skønt udrensningsorgan, en barriere og beskyttelse mod omgivelserne, et sanseorgan på duft, kulde og varme og berøring. Og smuk for øjnene.

The Hayflick Limit

Man er atter blevet opmærksom på en ældre teori, der har været skubbet i glemmebogen – nok bl.a. på grund af den øjeblikkelige effekt, mange elsker ved syrepeelingen. Af gode grunde, for peelingen kan give flotte resultater. Men man kan overveje, hvor hyppigt det er en god ide.

The Hayflick Limit er teorien om, at huden kun har x antal gange, hvor hudens celler kan regenerere. Det vurderes til mellem 40 og 60 gange, og derfor kan det være værd at overveje, hvor og hvornår man bruger de dybdegående peelinger. Som nævnt er de dybdegående peelinger hos en kosmetolog rigtigt gode mod slem akne og også pigmentforandringer. Men hvis man også i hjemmeplejen bruger produkter med meget syre, kan det over lang tid bide sig selv i måsen.

Peeling i hjemmeplejen; brug da efter behov blidt med korn eller ler. På den måde passer du godt på syrekappen, der ud over at fungere som barriere til omgivelserne også holder på fugten i huden.

Forrige artikelHæld grønt i glasset!

Næste artikelLæs – og lad verden åbne sig

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.