Skøn

Skøn forkælelse – skøn vinter

31. januar 2013

Vores hud såvel som vores sind er påvirket af årstidernes gang. Vi bor i det skønne nord med de særlige karakteristika, vi har her. Vi har utrolig smuk natur. Vi har lange lyse sommerdage og kortere vinterdage. Ligesom årstiderne skifter, ændrer din hud sine behov for pleje.

Ligeså vel som jeg springer glad ud i foråret og den lyse tid, nyder jeg, når det bliver tidligt mørkt, og man kan hygge sig med indendørs sysler. Jeg hylder kontraster og nyder variationen af årstidernes skiften. Januar er klart til vinterhi og opladning af batterierne. En del af denne genopladning kan bestå i at forskønne og forkæle sig selv. Du har mulighed for at gøre skønne ting for dig selv hjemme eller ude, i det omfang som lyst, tid, budget og fantasi giver plads.

Det er den helt perfekte årstid at stryge sig selv og hinanden med hårene. Og ligesom årstiderne skifter, ændres vores huds behov. Mange oplever, deres hud er blevet ekstra tør. Det skyldes ikke mindst vores indeklima med radiator eller brændeovnsvarme. Her er nogle skønhedstips og bud på at komme vitaliseret gennem vinteren.

Indendørs skønhedssysler

Sæt dig i din yndlingsstol. Dette er ikke en ordre, men forslag nummer et. Kom dejlig musik i ørerne. Hvis det var mig, kunne det være Bach, Randi Laubek eller iMindfulness appen. Tænd et duftlys – evt. inden du sætter dig i stolen.

Jeg har lige opdaget Karmamejus duftlys, der er baseret på sojaolie, og som har de skønneste naturlige dufte. Til denne stund ville jeg vælge “HOT” med Patchouli, Ylang Ylang og Frankincense – den er virkelig uhm, siger jeg bare! Hvis du har en duftlampe, kan du naturligvis vælge den i stedet til at skabe den aromaterapeutiske duftramme. De rene og klare biodynamiske, æteriske olieblends fra Jurlique kan skabe stemningen. Til inde-hygge-vinter-stund er f.eks. Harmony Blend eller Comforting Blend helt perfekt. Prikken over i’et for mig ville være en kæmpe kop Pukka te og en lille skål med græskarkerner, mandler, mørk chokolade og små stykker dadler. Celle-jubel!

Denne cocktail er selvfølgelig balsam for sjælen i sig selv, men kan toppes med et fodbad også. Hvis du vil have rensende effekt – tilsæt 1 tsk. Epsom Salt i vandet – og hvis du vil have mere plejende effekt – så tilsæt f.eks. fodbadesalt fra Sæbeværkstedet. Weleda har dejlig fodcreme, der plejer og tørrer hurtigt ind, hvis du skal videre, og ellers som fodmaske er Weledas Skin Food i den grønne klassiske tube helt unik og lækker.

Anden indendørs forkælelse

Man kan også, som jeg og fem veninder vil gøre, kombinere venindehygge med skønhedspleje. Vi mødes til en velværedag hos den ene af os. Der skal vi sidde med ansigtsmasker og med fødderne i aromatiske fodbade og sludre og hygge og spise skøn sund vintermad, mens cellerne bliver næret både indefra og udefra. Så vi blander det hyggelige sociale med skønhedspleje. Bare forslag nummer to til indendørs hygge.

Forslag nummer tre: Ude i samfundet findes flere lækre skønhedsklinikker, der bruger rene og økologiske hudplejeprodukter. Book evt. en tid i den nærmeste klinik til pleje og forkælelse af dig og din hud. Når det sker, at jeg gør det – og det sker jævnligt – gør jeg det både for min hud, der kommer under kyndige hænder og bliver plejet efter behov – og fordi, det giver mig en følelse af at være god ved mig selv a la: “because I’m worth it”. Min hud bliver pænere, og jeg både ser og føler mig mere velplejet. Og så kan behandlerens berøring også i sig selv få stressen til at flyve ud af cellerne.

Chok-kulde og intens varme

Et helt andet og anderledes forslag er vinterbadning. Den er god nok! Det har indvirkning på både sundhed og skønhed! De, der har prøvet det, ved, hvor skønt blodet ruller. Godt for huden, godt for kredsløbet og fantastisk for humøret. Ren lykke.

Det er ikke alle, der elsker de forskellige årstiders særheder og forskelligheder. Nogle finder efterår og vintertiden tung. For nogle kan det handle om, at man ikke har fået øje på de fordele, der er ved hver tid, for andre bliver de humørmæssigt meget påvirket af vinteren.

Dertil vil jeg tilføje, at det også har en særlig betydning for dem at være storsindede med de gode fedtsyrer, især omega 3, og at holde øje med om ens D-vitamin-niveau er i orden. Det kan have stor betydning for humøret.

Der skyder også Hot Yoga og Bigram Yoga steder op rundt i landet, hvor yoga foregår i varme, som renser din krop, og gør den smuk og smidig. Visse steder har også valgt dagslyspærer i loftet, så du dér kan få et skud lys til yderligere at booste humøret. Husk under disse træningsformer at drikke nok vand.

 

Epsom Salt

Der er en by i England, der hedder Epsom. Epsom-salt kommer ganske rigtigt derfra. Saltet fra det helt specielle mineralvand er kendt for sin gavnlige virkning på huden både som body scrub, og for dens udrensende egenskaber i fodbad eller karbad. Har også en dejlig muskelafslappende effekt.

Hot Yoga
Rummet, man dyrker yoga i, er opvarmet til 42 grader. Det fremmer større smidighed, minimerer overanstrengelse af musklerne og er mindre syredannende. Der er mindre risiko for skader, og varmen fremmer afgiftning og udrensning af kroppen. Denne yoga-form er ikke for alle. De fleste finder netop den form, der passer til deres behov og ønsker til træning og praksis.

Frankincense
Boswellia Carteri. Den stammer fra samme familie som Myrra og har været højt agtet i flere tusinde år. Frankincense bliver brugt mere og mere i hudplejeprodukter. Primært pga. dens gode hudpleje-egenskaber, men den har også en helt særlig skøn duft som let krydret cirtrus møder harpiks.

 

Spørg Tine
Tine Juul Andersen er Naturopath ibm, Sundhedscoach og alternativ skønhedsvejleder. I de sidste ti år har hun været tilknyttet skønhedsuniverset Naturskøn i Aarhus, og hun er nu Naturlis nye brevkasseskribent indenfor skønhed, efter Katja takkede af sidste år.

Forrige artikelDiabetikere skal passe på nyrerne

Næste artikelAdvarsel! Rismælk i sigte