Vi ser på, hvordan du bedst kan pleje hårpragten, som har så stor betydning for vores identitet og følelse af skønhed.
Hårtab forbinder vi normalt med mænd og alder, men også mange kvinder bliver ramt – og nogle i en ung alder! Vi ser på, hvordan du bedst kan pleje hårpragten, som har så stor betydning for vores identitet og følelse af skønhed.
Sund, smuk hårpragt er helt og aldeles sammenhængende med din hovedbunds sundhedstilstand. For uden en sund hovedbund kan den næring, der kommer indefra kroppen og op til hårfolliklerne, ikke komme ud og nære hårstråene. Så er dit hår trist, livløst og glansløst. Taber du hår, er det ikke håret, der skal gøres noget ved, eller her løsningen bor. Det er i hovedbunden og i kroppen.
For at belyse det nærmere, har vi talt med Leonida Kipp fra Dehn & Co, som folk kommer langvejs fra for at blive testet af, når hun stiller op med sit hovedbunds-scanningsapparat og problemknusermærket Phyto. Leonida Kipp har mange års erfaring med økologisk hudpleje og hårpleje.
Sammen med kollegaen har hun og konceptet hjulpet mange med større eller mindre hårproblemer. Med scanningsapparatet afdækkes hovedbundens tilstand og så sættes der ind med Phyto. Planter og vitaminer, der er sammensat til at løse selv svære problemer. Nogle løses i et snuptag, mens andre tager længere tid, det afhænger som med alt andet af problemets størrelse i udgangspunktet.
Det er blevet tydeligt for mig, hvor meget identitet vi har i vores hår.
Det ses ikke mindst på den taknemmelighed, folk udviser, når forandringen er i gang, og resultaterne kommer.
Om baggrunden for Phyto-produkterne fortæller Leonida Kipp om ophavsmanden frisøren Patrick Alés:
– Franske Patrick Alés havde to store passioner: planter og hår. Han var en anerkendt frisør, der tidligt erkendte, at trist og skadet hår ikke bare kan behandles i selve håret, men at man skal til nældens rod og skabe trivsel dér for at skabe et sundt hår. Han ville løse problemerne og ikke bare maskere med alverdens stylingprodukter. Så blev urte- og vitamin-hårprodukterne Phyto udviklet.
Første skridt er at afdække problemet via hovedbundsscanning – altså hvordan hovedbundens tilstand er. Derefter skræddersyr Leonida Kipp første indsatsplan, der som regel strækker sig over en måned, hvorefter man kommer til scanning igen, så man kan følge udviklingen og justere.
Til sidst, når det ønskede resultat er nået, finder man ud af, hvordan man kan beholde det gode resultat. I virkeligheden handler det om at lære sin hovedbund at kende og især lære, hvad man skal undlade at gøre.
Konceptet med scanning og Phyto-produkterne er særligt udviklet til problemløsning, men til vedligehold af en sund og velplejet hårbund og hårpragt er der naturligvis flere gode økologiske og rene mærker på markedet.
Mange moderne (og unaturlige) hårprodukter kan faktisk være skyld i problemer med hovedbunden. F.eks. hvis du bruger produkter med bl.a. silikone og gummi over længere tid. Det lægger et lag på hovedbunden, der ikke bare forsvinder ved almindelig vask, men forhindrer huden i at ånde og have en naturlig udveksling af næringsstoffer.
Alt efter hudfarve skal vores egen huds farve skinne klart igennem, i en sund hovedbund. Er man ”hvid” eller nærmere lyserød, er det den lyserøde farve, man skal kunne se tydeligt. Er man f.eks. asiat er det den gyldne hud, der skal være tydelig osv. Hos de fleste, vil man efter mange år med shampoo med silikone se en tyk, hvidlig bund, og til tider flager, som forhindrer håret i at udstråle sundhed.
Løsningsmodellen starter altid med eliksiren Phytopolléine. Det er 240 planter i en lille flaske, som øjeblikkeligt renser hovedbunden og stimulerer mikrocirkulationen og ”vækker” håret. Sundt hår har ingen alder. Uanset om man er 24 eller 90 år. Selv pigment kan vende tilbage, når først der er sikret passage og blodgennemstrømning, der fører næring til hårfolliklerne. Rens hovedbunden med Phytopolléine og fortsæt så med en kombination af evt. serum og/eller shampoo.
Hårproblemer kan komme pludseligt efter graviditet, længerevarende stress eller sygdom. Hormoner og genetiske dispositioner kan også ligge bag.
Der er rigtig meget følsomhed omkring hårtab. Men uanset årsag er det første skridt via scanningen at identificere hovedbundens tilstand. Leonida fortæller, at så længe man kan øjne liv i hovedbunden ved scanningen, kan der gøres noget. Der, hvor Phyto ikke kan gøre noget, er, hvis der intet aktivt hår er tilbage.
Ligesom i vores hud handler 80 pct. af hårets udseende af, hvad der kommer indefra. Når det nye fine får begynder at piple frem, er det sjovt at iagttage, hvordan pigmentet både dukker op igen i det nye, men også i de gamle hår. For det handler alt sammen om næring.
Du kan dog også pleje selve håret udefra for at øge volumen. Nyeste serum er Phytostim, der sprayes på det nye fine hår og forøger selve diameteren på det enkelte hårstrå.
Godt til hårstrå
Hårstrå består primært af keratin, ligesom vores negle, og af vand. Optimalt kommer al næring til håret indefra, så det i princippet ikke er nødvendigt med særlig hyppig brug af balsam.
Optimalt ville man bare skulle have en god børste, der fordeler den naturlige olie indefra og ud langs hårstråene.
Og så skal der være den rette næring til stede i kroppen som jo giver næring til alle kroppens celler og funktioner og selvfølgelig også til hårfolliklerne og derfor håret.
Silicium og B-vitaminer er ligesom til negle også til håret og til huden. Derudover alt, hvad der støtter et sundt kredsløb, da næring bliver bragt rundt med blodet.
Brændenælder, rosmarin og ananas
Rosmarin er rigtig godt til en kløende hovedbund.
Weleda har både en hårolie og en hårtonic.
Men rosmarin er også i shampoo som den fra MacUrth og den fra Avalon Organics.
Til den fedtede skæl er det brændenælde, der er mest effetktivt og udover, at man kan skylle med sine egne udtræk på brædenælder fra haven, er både MacUrths og Logonas shampooer rigtig gode til prisen.
Shampoo med Tea Tree er gode ved lidt svampelignede tilfælde, f.eks. fra TTO eller Avalon.
Juhldals hårshampoos er også velegnede både til normalt hår eller til tørhed og kløe, hvor især bromelin, der er enzymer fra ananas, er den aktive ingrediens.
Håret i solen
I Phytocitrus shampoo fra Phyto-serien er der et naturligt UV-filter, og denne shampoo er særligt godt til farvet hår, hvor den også beskytter farven.
GreenPeople har en balsam, der hedder Sun & Sport, der plejer håret ekstra efter at have været ude i sol, vind og vejr.
En decideret solbeskyttende olie er Biosolis’, hvis olie har faktor 6 og kan bruges både til krop og hår.
Rostedt shampooer kan også præstere noget udover at dufte himmelsk. F.eks. deres hårkur Creator Heat Activating Live In med bl.a. tapioka-stivelse, som udover at tilføre næring til hårstrået, også beskytter mod UV-stråler og udtørring. I øvrigt også velegnet til varmebeskyttelse ved brug af glattejern og føntørring.
Stimulerer hovedbunden
Gibidyl Shampoo-serien fra Cosborg indeholder ekstrakt af Ginkgo Biloba, som stimulerer hårbunden, så der transporteres flere næringsstoffer til hårsækkene. Samtidig giver ekstraktet en øget ilttilførsel, der stimulerer hårets vækst og giver et sundere udseende.
Et forskningsresultat viser, at Gibidyl Advanced Shampoo påviseligt kan øge hårvolumen og hårtætheden. Allerede efter tre måneder opnåede 89 pct. af forsøgspersonerne øget hårvolume og 79 pct. forbedret hårtæthed. Gibidyl indeholder hverken parabener, parfume eller farvestoffer.
Forrige artikelTimer af inspiration og ny viden for en tyver
Næste artikelSundhedsmesse er kommet godt fra start