Skøn

Skønhed: Hænderne afslører dig

29. september 2011

Velplejede hænder er det bedste visitkort. Men hænderne gemmer også på en verden af information om dig – hvordan du har det, og hvordan du håndterer følelser og livet.

Lad det være sagt med det samme, jeg tænker sjældent på mine hænder. Måske fordi de ikke “råber” særlig højt. De er der ligesom bare. Så derfor var jeg ret fascineret, da jeg første gang hørte om det homøopatiske syn på håndlidelser og begyndte at se nærmere på de følelsesmæssige sider af, hvordan  vi “håndterer” livet.

Lise-Lotte Bonné, homøopat og coach, har et spændende syn på sagen.

– Bare tænk på det engelske ord “to handle”. Og så tænk på alt det, du bruger dine hænder til: at hilse, modtage, give, gribe, kaste, berøre og markere, når du gerne vil høres. At håndtere livet. Som homøopat tror jeg på, at følelserne påvirker psyken, som igen påvirker fysikken. Så hvis brugen af vores  hænder er sigende for, hvordan vi generelt håndterer livet, hvad kan så være den dybere betydning bag diverse håndlidelser?

– Tegn på hænderne kan være et signal fra et af organerne om, at der er nogle følelser, vi ikke får håndteret hensigtsmæssigt i forhold til os selv.

De forskellige “tegn” på hænderne

Der er forskellige tegn, som ifølge homøopatien kan fortælle os noget om vores krops og sinds tilstand:

Vorter på hænderne: Der er noget, du mangler, et savn.

Tørre hænder: Dine nyrer er på overarbejde. Nyrerne hænger sammen med følelserne angst og harmoni, og balancen imellem de to. Tænk også på begrebet “angstens sved”, der netop viser sig i håndfladerne. Mange oplever også, hvis de bliver rigtig angste, at de bliver tørre i munden.

Væskende eksem på hænderne: leveren er på overarbejde. Psykisk handler det om vrede, irritation og aggression, og evnen til at håndtere disse følelser (vise dem, få afledning).

Blærer på hænderne: Klar blære, som du kan prikke hul på (med indhold af klar væske): lymfen flyder trægt, og du har generelt træg fordøjelse. Kan være et tegn på konfliktskyhed, noget du har fået for meget af, som du ikke kan udskille i kroppen, og/eller problemer med at sætte grænser. Den siger fra og sender en besked ved at lave en blære.

Eksem: Som regel et tegn på lever- og/eller lunge-ubalance. Lungerne hænger sammen med følelserne ligeværd og mindreværd. F.eks. hvis du har svært ved at sætte grænser og træde ud, som den du er. Det kan også handle om, at du ikke rækker ud efter det, du har brug for, og ikke giver det, du har lyst til. At være fanget i skal/skal ikke-problematikken.

Problemer lang tid undervejs

Eksem er ca. 6-8 år om at blive opbygget (mange af Lise-Lottes klienter fortæller, at deres eksem startede med en blære, der senere blev rød og tør og som blusser op under stressede perioder).

– Eksem på hænder og fødder er kroppens tegn på, at det er på tide at sadle om, gå en anden vej, tænke i nye baner. Måske også på tide at acceptere dig selv og stå frem som den, du virkelig er.

Gigt: Starter som udposninger omkring knoglerne, derefter begynder hænderne at krumme, fordi leddene bliver stive. Hvis du er stiv i muskulaturen, er det svært at handle (“jeg har også ondt i hænderne, så det kan jeg ikke”). Hvis man bare sætter sig tilbage, går man i stå. Ved det første signal på gigt handler det om at vågne op og tænke anderledes, for du er allerede gået i stå.

Dybe sprækker i fingerspidserne: Stammer overordnet fra angsten – jeg er ikke god nok, som jeg er.

Og hvad så?

Jeg er helt med på, at det kan virke overvældende at kæde en håndeksem sammen med f.eks. selvværdsproblematikker. Og at mange af ovenstående naturlifølelser ikke lige er noget, der bearbejdes på en uges tid, og så er den eksem væk. Men omvendt: al forandring starter med en erkendelse. Og hvis du vælger at tage dine hænders tegn seriøst, understøtter det med sund kost og evt. behandling/terapi, så er du garanteret startet på en vej, der vil belønne dig med meget andet, end “bare” pæne hænder.

Og så husk lige, at selv det mindste skridt i den rigtige retning kan gøre underværker. Faktisk er de små “vanebrydere” (og som slet ikke har noget med hverken eksem, hænder eller lavt selvværd at gøre) helt geniale. De træner nemlig din hjerne i at tænke i nye baner, selvom det er helt små ufarlige dagligdagsvaner: Prøv f.eks. at børste tænder med modsatte hånd, lægge viskestykkerne sammen på en ny måde osv.

Så tænk småt og end med noget stort, lad dine hænder inspirere dig til nye handlinger og måske en endnu bedre måde at håndtere livet på?

Kontakt

Lise-Lotte Bonné kan kontaktes på liselottebonne@hotmail.com

Forrige artikelForældres stress rammer børnene

Næste artikelSmerter? Recepten lyder på motion