Skøn

Gode vibrationer med aroma

8. september 2013

En lille indføring i planternes kommunikationsevner og sjæl: De æteriske olier. Ind imellem har de været udskældte, men de duftende olier er pleje hele vejen igennem sanserne – især når de er behandlet af en fransk kvinde med en indsigt.

Det er blevet berørt her i magasinet før: Forvirringen omkring og frygten for æteriske olier. En overgang skulle alt være neutralt og duftløst, hvilket ikke er det samme som ingrediensløst, hvis man vil stå med andet end tom luft mellem fingrene. Parfumeallergi skal dog ikke forveksles med allergi over for kemiske indholdsstoffer, der fremmer den parfumerede duft eller holdbarhed.

For de fleste kan æteriske olier have en gavnlig effekt på huden, i maden og for velværet, hvis de er udvundet rigtigt og er af god og ren kvalitet.

Planteolier og æteriske olier har været anvendt i flere tusinde år til lægemidler, velduftende og hudstimulerende i hudpleje, i madlavning, i naturkosmetik, ved penicillinresistente bakterier, til røgelse, konservering, balsamering, til parfume og til meget andet.  Der er skrevet om æteriske olier så langt som 10.000 år tilbage i tiden i de ældste indiske bøger om ’Vedaerne’.  Især i Ayurveda beskrives anvendelsen af planteolierne, ligesom egypterne og grækerne brugte dem med dyb forståelse for, at de virkede, og hvad de kunne anvendes til.


Kvantefysik og terapi

Kvantefysikken har bevist, at alt er energi. Alle partikler vibrerer ved forskellige frekvenser. Homøopati og Bachs Blomstermedicin er f.eks. baseret på sådanne frekvenser.  At noget kører på høje vibrationer, er en meget god talemåde, der oftest bruges til at beskrive godt humør, følelser, kunst eller musik. På samme måde har de æteriske olier den højeste vibration af alle plantedele, og af alle olierne har rosenolien den højeste vibration.

Fra vores næse og duftesansen er der en direkte forbindelse til vores limbiske system. Det limbiske system er den del af hjernen, der påvirker vores instinktive følelser af sult, seksualitet, søvn og drømme. Derfra videre til hypothalamus, som er den kirtel, der bl.a. styrer vrede, frygt og stressreaktioner og derfor påvirker dufte også direkte vores følelse af velvære. Og vi kender vist alle til, at man kan tiltrækkes eller frastødes af dufte.

Netop derfor kan det være en god idé, at lade næsen fortælle, hvilket valg du skal træffe om en olie eller en creme. For den aromatiske virkning er balancerende for vores indre miljø og fortæller, hvad vi netop har brug for.

På huden kan de æteriske olier have en blodgennemstrømmende og helbredende virkning. Som duft og i smag til mad kan de stimulere fordøjelsen og hæmme bakterier. Og som duft i massageolie kan den påvirke effekten og stimuleringen af massagen.

Terapeutisk behandling med æteriske olier er for længst anerkendt på lige fod med phytoterapi og zoneterapi i England og USA, hvor der også er flere forskningscentre og aromaterapiskoler.

Et liv med æteriske olier

Er der en, der har dedikeret sig til duftenes og de æteriske oliers vibrationer, er det Sandrine Giorianengo. Med dyb forståelse for aromaterapi og de æteriske oliers egenskaber laver hun olier og parfumer med sin mand Mathieu.

Sandrine arbejdede i mange år i den konventionelle parfumeindustri hos Kenzo og Dior som produktingeniør og siden for en stor brasiliansk parfumeproducent. Men til sidst måtte hun bare tage afstand fra de ingredienser, der anvendes og som ikke burde kommes på kroppen!

I første omgang tog hun tid ud for at rejse og få tid og rum til oplevelser og eftertanke, og bosatte sig alene i en hytte i Amazonas. Jeg håber, hun skriver en bog om det en dag, men i fokus for det videre forløb var mødet med en medicinmand, som udvidede hendes viden og kontakt til naturen.

Sandrine og hendes mand Mathieu, der tidligere arbejdede med at omlægge afghanske bønders afgrøder fra opium til roser og orangeblomster for at lave æteriske olier, laver nu selv olier af højeste kvalitet med base i Forcalquier i Alpes des Provence. Sandrine og Mathieus viden om planter og deres fælles drøm om det ærlige, rene liv, hvor de samtidig bidrager til at skabe noget godt i de lande ingredienserne kommer fra, er forenet i deres produkt SAMA.


Holdninger til industrien

Sandrine fortæller bl.a., at helheden og kompleksiteten mangler ved de syntetiske fremstillede duftolier. Det er, som får man kun det overfladiske – hvilket vi vænner os til uden at opdage, at der er en hel verden af dybde under, som vi går glip af. Hvis man f.eks. først dufter til syntetisk vanillin (vanilje) og så til ægte vanilje-ekstrakt, vil man tydeligt dufte, at den ægte har en hel anden helhed og dybde i sin duft.

Sandrine understreger, at vores olfaktoriske sans eller lugtesans er tæt forbundet til vores følelser. Det er ikke en intellektuel sans, og det er værd at lægge mærke til, at vi ikke har ordforråd til at beskrive selv det mindste af det, vi føler gennem vores næse. Æteriske olier i planten spiller en afgørende rolle i planters liv til at tiltrække de insekter, der skal bestøve planten og til at skræmme fjender væk. 

SAMAs olier er udvalgt efter både deres  gavn og præstationer på huden, men også for den aromaterapeutiske virkning og den særlige næring til sjælen. Først kom parfumerne og Serum Sacré fra SAMA. Nu kommer så specifikke ansigtsolier udviklet og adresseret i deres sammensætning til forskellige aldre og unikke behov.

 

 

Hvorfor hedder det en æterisk olie?

Æteriske olier er flydende substanser, der dannes i forskellige planter og oplagres i kirtler eller olieceller i forskellige dele af planterne. F.eks. i blomsterne, frugterne, bladene, frø, græsser, bark, rødder, ved, harpiks, løg. At de er æteriske betyder, at de forbinder sig med luften og bæres med.

Det er virkelig forskelligt hvor meget olie en plante indeholder. F.eks. skal der seks ton rosenblade til at lave en liter æterisk rosenolie! Indholdet af æterisk olie ligger ofte mellem 1-2 pct., men er helt oppe på 15 pct. i nogle former for harpiks og i rosen kun på 0,05 pct. Æteriske olier er flygtige, hvilket vil sige, at de fordamper let og forbinder sig med luften omkring os. De fleste har en behagelig duft. De er olieagtige, men indeholder ikke fedtsyrer som olivenolie og mandelolie osv.

 

 

 

Vil du vide mere?

Hvis du er nysgerrig på at vide mere om aromaterapien og æteriske olier generelt, er Urtegården stedet. Her finder du bøger, brochurer og ingredienser, der kan sætte dig i gang – både med at skabe en god stemning eller lave din egen lækre krops- eller massageolie: www.urtegaarden.dk.

 

 

Vidste du… 

Aromaterapi bruger de høje vibrationer fra æteriske olier til at skabe et miljø, der er fjendtligt overfor sygdomme, styrker vitaliteten, fremmer følelsesmæssig balance og udvider spirituelt.

Forrige artikelHasselnøddemælk

Næste artikelProteinpulver er spild af penge

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.