Det skal være slut med at gå i solarium for skotter, som er under 18 år. Politikerne i det skotske parlament har vedtaget et forbud, for at standse hvad de kalder en epidemi af hudkræft i befolkningen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler et tilsvarende forbud i Danmark.
Fremover koster det 950 kr. (100 £) i bøde for solarieejere i Skotland, hvis de bliver taget i at lade unge under 18 år bruge deres solarier. Den nye lov skal dæmme op for en hudkræft epidemi, som har ramt Skotland, siger den Labour politiker, der har stået bag forslaget. – Vi tager kontrol over vores eget helbred. Vi accepterer, at vi har et ansvar og møder de udfordringer, vi står overfor, siger Ken McIntosh, der er medlem af det skotske parlament for Labour til BBC News.
Forbud modtaget med glæde Hos Kræftens Bekæmpelse bliver det skotske forbud mod solarium til unge modtaget med stor glæde. – Lovgivning er det eneste, der rigtigt hjælper på det her område. Frankrig har også indført en aldersgrænse, og det har fået solarieforbruget hos de unge til at falde. De danske politikere burde gå i samme retning, siger Anja Philip, der er chef for Kræftens Bekæmpelses solgruppe. Hver tredje går i solarium før de er 13 år Hun henviser til undersøgelser, som viser, at næste hver tredje ung i Danmark har debut under solariet, før de fylder 13 år. Undersøgelserne viser også, at over halvdelen af de unge solariebrugere har oplevet solskoldninger og hudskader efter at have været i solariet. Og det er bekymrende, for jo yngre man er, når man får hudskader, jo flere år har hudskaderne til at udvikle sig til hudkræft. – Derfor er det et fremragende signal at sende, at forbyde solarier for unge under 18 år. Vi ved, at mere end 85 procent af alle hudkræftstilfælde kan føres direkte tilbage til for meget solbadning – hvad enten det er udenfor i solen eller i solariet, hvor de UV-stråler, vi får, er blevet mere og mere intensive. Den viden bliver vi nødt til at udnytte, så vi kan få bremset udviklingen. På 30 år er tilfældene af kræft i huden tredoblet, og der registreres hvert år ca. 8.000 nye tilfælde, siger Anja Philip. Svært at ændre unges adfærd Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden er i gang med et ti år langt forebyggelsesprojekt, som skal lære danskerne om sunde solvaner for at bremse udbredelsen af hudkræft. ”Sluk solariet” er et af de centrale budskaber i den kampagne. – Problemet er, at de unge nok har opfanget budskabet om, at solarierne er farlige. Men de er svære at få til at ændre adfærd. For de unge handler det om at se godt ud lige nu. Og lige nu er det in at være brun. Derfor er et forbud et rigtigt godt skridt, siger Anja Philip. Også forbud mod mønt-solarium I Skotland er der bred politisk opbakning bag forbuddet mod solarier for unge. Skotterne har også forbudt de såkaldte mønt-solarier, hvor der ikke er personale, som kan kontrollere gæsternes alder. Den skotske minister for offentlig sundhed, Shona Robinson, vil først senere forholde sig til, om der skal indføres en egentlig autorisationsordning for solcentre.