Krop

Skræl er skyts til dit immunforsvar

Glæd dig til at blive klogere på, hvordan brug af skrald fra frugt og grønt i din madlavning kan blive en gamechanger for din sundhed. Og et scoop for jordkloden.

Foto: Shutterstock
16. april 2024

Skræl er ikke skrald. Tværtimod. Det er et scoop for både helbred og jordklode at udnytte hele råvaren. Du vrider nemlig endnu mere sundhed ud af den store plantefamilie, fordi der er særligt mange sundhedsfremmende stoffer i skrællen. Og samtidig mindsker du madspild. Læs her, hvordan det hænger sammen.

FÅ ET OVERBLIK OVER IMMUNFORSVARET HER

Et indre politikorps

Uden et politikorps til at sikre overholdelse af lovene og et militær til at beskytte mod angrebslystne fjender er et land ilde stedt. I kroppen gælder det samme. Her udgøres politiet og militæret af dit immunforsvar. På en og samme tid beskytter de mod interne trusler og udefrakommende sygdomsfremkaldende mikroorganismer, toksiner og fysiske påvirkninger.

Læs også: Mere næring og klima i frostvarer

Det er således en bred opgaveportefølje, der involverer alt fra eliminering af kræftceller, til udrykning ved ”uheld” med skader på forskellige strukturer, grænsekontrol og den konstante jagt på fjender alias indtrængende bakterier, vira, svampe og parasitter. 

80 % har base i fordøjelsen

Skræller fra grøntsager

Immunforsvaret er ufattelig intelligent og har lokaliseret størstedelen af soldaterne ved grænserne mod omverdenen alias i huden og på slimhinder i næse, luftrør, skede samt i kloaksystemet fra mund til bund. Fordøjelsen er en ­ekstra sårbar grænseovergang i denne sammenhæng. Dels grundet længden på knap 8 m og et ubegribeligt stort overfladeareal. Dels grundet funktionen med indtagelse af føde- og drikkevarer og de medfølgende potentielle farlige stoffer og sygdomsfremkaldende organismer.

Skræl fra de grønne råvarer kan både styrke dit immunforsvar og mindske madspild

Det er ikke så mærkeligt, at op mod 80 % af det samlede antal immunforsvarsceller har base i fordøjelsen. Celleforsvaret er ydermere hjulpet på vej af en kemisk og fysisk forsvarsbarriere i form af henholdsvis syrebadet i mavesækken, der svækker og dræber mikroorganismer. Og et tykt slimlag der dækker tarmcellerne og forstærker dermed grænse­adgangen til kroppens indre. 

Mavesyrens mange funktioner

Mavesyren er ekstra interessant, da den sammen med frigivelsen af galden har flere vigtige funktioner. Først og fremmest at holde miljøet i de næste afsnit af fordøjelsen surt. Dette er altafgørende for sammensætningen af de to kg mikroorganismer, som konstant bor i kloaksystemet. Dette mikrobiom kæmper side om side med dig for at holde de sygdomsfremkaldende mikroorganismer nede. Derudover producerer de livgivende stoffer som K- og B-vitaminer og ikke mindst de gavnlige kortkædede fedtsyrer.

Brug disse med skræl

Måske skræller du uden videre frugt og grønt, selv om det ikke altid er nødvendigt. Derfor kan det være et vigtigt første skridt at bremse op og lige vurdere, om det giver mening kun at rense eller skylle de grønne råvarer og efterfølgende lade dem indgå med skræl i din madlavning.

Her får du en oversigt med eksempler på frugt og grøntsager, hvor skrællen med sunde fordele kan bruges og indgå i madlavningen.

  • Kartofler
  • Gulerødder
  • Søde kartofler
  • Jordskokker
  • Stokken og bladene fra blomkål og broccoli
  • Græskar
  • Kiwi
  • Banan
  • Mango
  • Vandmelon
  • Citrusfrugter

Forskningen beretter i dag om, hvordan disse symbiotiske mikroorganismer har betydning for stort set alle kroniske sygdomme. Det handler om, at en uhensigtsmæssig sammensætning, få antal stammer og/eller et samlet lavt antal ser ud til at dirigere immunforsvaret i en retning med øget inflammation. Inflammation er en betændelse, der ikke skyldes tilstedeværelse af indtrængte mikroorganismer. Det er derimod en proces, som immunforsvaret sætter i gang for at eliminere trusler og reparere kroppen. Det fungerer som et slags bål, der ved lang brændetid antænder stort set alle kroniske sygdomme og kræft. 

En velfungerende fordøjelse med god optagelse af mikronæringsstoffer er desuden essentiel i forhold til, at kroppens soldater har nok skyts til at klare deres opgaver. Ammunitionen kræver molekyler såsom kobber, zink, selen, A-, C-, E- og D-vitamin for at blive fyldt op. Her spiller mavesyren en rolle i at få mineralerne på en optagelig ionform. Via en korrekt galdesekretion kan de fedtopløselige vitaminer A-, E- og D-vitamin optages fra føden. 

At fordøjelsen med alle dens funktioner og mikroskopiske liv er velfungerende og balanceret er medvirkende til et stærkt immunforsvar, hvor soldaterne kan bruge kræfterne det rigtige sted. I denne sammenhæng har det stor betydning, hvad du putter i gabet. For hver eneste bid kan enten diktere mere sundhed eller medvirke til ubalancer, som direkte eller indirekte påvirker immunforsvaret. 

Solskinspulver til dit immunforsvar

Sådan gør du:

Tør skrællerne fra citrusfrugter ­på køkkenbordet. Alternativ kan du putte dem i dehydrator (tørreovn) ved 40-50 grader, indtil de er knastørre. Blend derefter til et ensartet fint pulver.

Værsgo – et super og nemt optageligt immunforsvarstilskud.

VRID ENDNU MERE SUNDHED UD AF PLANTERIGET  – derfor skal du spise skræl

Skrællen er planters forsvar

Ligesom mennesket har lokaliseret størstedelen af immun­forsvaret til sine grænser, har mange planter anbragt ekstra ­forstærkende og beskyttende stoffer i skallen. Den fysiske stærke barriere består typisk af et stort antal fibre, proteiner og mineraler.

De mere kemiske forsvarsmetoder involverer ­farvepigmenter, duft- og smagsstoffer. Med andre ord et væld af biologiske aktive molekyler såsom æteriske olier, flavo­noider, polyfenoler og vitaminer. Som et skjold beskytter ­stofferne planter mod farer såsom Uv-stråling, angreb fra ­skadedyr, forurening, stress og dehydrering. 

Koncentration af aktive stoffer 

Hvordan gavner det så dig, tænker du måske? Fibrene bidrager til at holde fordøjelsen i gang, binder toksiner og kolesterol, giver næring til de gavnlige bakterier i tyktarmen og mindsker blodsukkerstigningen efter måltidet. Sidstnævnte bliver forstærket af skallens og eventuelle kerners indhold af protein og fedtstoffer.

Lav din egen sov-godt-te

Du skal bruge:

1 bananskræl, 3 dl vand, Lidt kanel

Alle ingredienser koges i 10 minutter og sies derefter. Nyd den varme drik om aftenen inden sengetid.

De bitre smagsstoffer, som findes i mange skræller, fremkalder reflektorisk en øget produktion af mavesyre, bugspyt og galdesekretion med alle de tidligere nævnte fordele. Desforuden kommer alle de sekundære plantestoffer, vitaminer og mineraler med et væld af sundhedsfremmende effekter ikke mindst gennem en stærk antioxidanteffekt, som er vigtig for immunforsvaret. 

Æblets sundhed mangedobles

Og det er ikke bare i småtingsafdelingen, når det handler om styrkende stoffer i skallen. Tænk det ligesom kroppens immunforsvar, hvor 80 % af soldaterne er ved grænseovergangen.

Det samme sker i planten. Derfor får du ved at spise et æble med skrællen 15 % mere C-vitamin, 267 % mere K-vitamin, 20 % mere calcium og kalium, samt 85 % flere fibre end hvis du skrællede et æble. Taget i betragtning af, hvor lidt skrællen rent faktisk fylder, er det et imponerende tal – og her er ikke engang regnet på de øvrige bio­aktive komponenter, som hovedsageligt findes i skrællen. 

Æblet er på ingen måde enestående i den sammenhæng. Det samme billede ses ved stort set alle grøntsager og frugter. Når du ­bruger skrællen, er det dog vigtigt at købe økologiske varer og skylle først så eventuelle forureningsstoffer ­fjernes.

5 sunde fordele når du fletter skræl ind i din kost

Desværre findes der ikke mange forskningsstudier på mennesker omkring skræl som medicin. I celle- og/eller dyreforsøg er til gengæld lavet flere undersøgelser, hvoraf enkelte er nævnt nedenfor. Formentlig kan nogle af effekterne i en vis grad overføres til os mennesker.

1.

Kræftbeskyttende egenskaber findes i skrællen på sød kartoffel og gulerod. Hos sidstnævnte er det stoffet falcarindiol, som har vist sig at beskytte mod tarmkræft.

Det har en synergetisk virkning med falcarinol, som findes inde i guleroden. Det betyder, at 1+1 ikke bare kan give 2 men 3 i kræftbeskyttelse.

2.

Der findes antimikrobielle egenskaber i skrællen fra kartofler, kiwi, bananer og citron – det vil sige, at ­skrællen har evnen til at slå mikroorganismer ihjel.

De tre førstnævnte (kartofler, kiwi, bananer) er alle i stand til at dræbe E. coli og Staphylococcusaureus.

De to sidstnævnte (bananer, citron) er effektive ved ­parodontose med bakterieangreb i tandkødet af hhv. P. gingivalis og Streptococcus mutans.

3.

Det har vist sig at skabe gavnlige forandringer i fordøjelsens mikrobiom, når du spiser græskarskal, kartoffelskræl og stokken af et broccoli.

4.

Stokken fra broccoli har også vist sig at kunne have blodsukkerstabiliserende egenskaber. Det samme har skrællen fra mango og banan. 

5.

Appelsinskaller har vist sig at kunne beskytte huden, når den har været udsat for Uv-stråling.

Forrige artikel“De ressourcer, vi har i dag, er ikke uendelige”

Næste artikelKlør kroppen? Sådan styrker du dit barns hud

Maria Pinderup Langbak

Læge og heilpraktiker
Skribent på Naturli siden 2019.